Egy év szünet után megszervezik a nagyváradi European Music Open komolyzenei fesztivált

Egy év kihagyás után megszervezik a European Music Open fesztivált Nagyváradon, augusztus 26–29. között, jelentették be csütörtökön a szervezők. A koncerteket jó idő esetén a Szent László (ma Unirii) téren, rossz idő esetén a színházban tartják meg, emellett kiállításmegnyitóra is várják a közönséget.

Hatodik éve szervezik, s idén ötödik alkalommal tartják meg a komolyzenei fesztivált, ami tavaly a járványhelyzet miatt maradt el, mondta Mihai Jurca városmenedzser szerdán délelőtt az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Bár a szabadtéri rendezvények esetében szigorúbbak a megkötések, fontosnak tartják, hogy Nagyvárad főterén is legyen rendezvény, rossz idő esetén pedig a színház épületében tartják meg a koncerteket. A lehetőségért köszönet illeti mindkét színház vezetőségét, tette hozzá a városmenedzser.Balról jobbra: Mihai Jurca városmenedzser, Carmen Rus, a filharmónia megbízott menedzsere, Alexandru Badea operaénekes | A szerző felvétele

Jurca újságírói kérdésre azt is elárulta: bár a főtéren mintegy 2500 ember férne el, a székek száma 400 lesz, ennyien mehetnek be a jelen előírások szerint a színházba, ha arra lesz szükség. A belépőjegyek árát egyelőre nem határozták meg, az esemény (ennek költségvetése egyébként 630 ezer lej) rangjának megfelelő, de elérhető áru jegyeket szeretnének, amiket a tervek szerint jövő héttől kezdenek forgalmazni a iabilet.ro oldalon, hangzott el.

Bár több nemzetközileg ismert fellépővel tárgyalt már az idei fesztiválról, fokozatosan rá kellett jönnie, hogy idén le kell mondania régi „receptről”, mivel jelen helyzetben megtörténhetne, hogy a külföldi meghívottak akár néhány nappal a tervezett fellépés előtt mondanák vissza a meghívást, mondta Alexandru Badea operaénekes, a fesztivál ötletgazdája, szervezője. A nagyváradi születésű, Bécsben élő tenor azt is elárulta, hogy épp a rendhagyó körülmények miatt idén ő is színpadra lép a fesztiválon, bár eddig kerülte a szervezői és fellépői státusz összemosását. 

Az idei fesztivál középpontjába a fiatal tehetségeket helyezik, illetve a Nagyváradi Állami Filharmónia is szerepet kap, hangzott el. Augusztus 26-án 19 órától A Körösvidéki Múzeumba, Paul Neagu kiállításának megnyitójára invitálják a közönséget, a koncertek sorát augusztus 27-én, 20 óra 30 perctől Alexandru Badea és a Simona Strungaru Symphonics nyitja, a meghívott fellépők Maria Rădeanu, szoprán, a Bukaresti Nemzeti Zenei Egyetem hallgatója, és Sebastian Burneci trombitaművész. A repertoárról Alexandru Badea elárulta, hogy az olasz canzonetták mellett elhangzik majd a You Rise Me Up és a Bésame Mucho is, a sajtótájékoztató végén pedig részleteket is játszott le a fiatal énekesnő felvételeiből. Alexandru Badea egyik felvétele egyébként itt látható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Augusztus 28-án, szombaton A barokktól... a rockig címmel a Violoncelissimo lép fel Marin Cazacu zenei vezetésével, míg 29-én, szombaton ugyancsak 20:30-tól operagála lesz. Ezen a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara és Lászlóffy Zsolt vezette kórusa kíséri majd a bukaresti zenei egyetem hallgatóit, a már említett Maria Rădeanu mellett Camelia Cuxub mezzoszopránt, Andrei Petre tenort, Alin Munteanu baritont, Alexandru Matei basszust és Constantin Pastramă tenort hallhatja a közönség. Carmen Rus, a filharmónia megbízott menedzsere felidézte, hogy a kezdetektől együttműködtek a fesztivál szervezőivel, s mint mondta, fontosnak tartja az idei fesztivált is.

Végezetül Mihai Jurca közölte: meglepetést is terveznek, várhatóan napokon belül szerződést kötnek egy nemzetközi hírnévnek örvendő művésszel, akinek kilétét egyelőre nem árulta el, de amennyiben minden terveik szerint alakul, augusztus 31-én az illető koncertjére várják majd a nézőket, hallgatókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?