Hogyan maxoljunk ki Egyfesztivált a Gyergyói-medencében - II. rész: Egy ideális nap az Egyfeszten (X)

Felébredsz. A fesztivál első napja van, és te természetesen indulásra készen állsz. Nem hagynál ki egy napot sem, hiszen temérdek érdekes program és koncert vár rád. Előző este rátaláltál az Egyfesztes playlistre a Spotifyon. Tökéletes az útra. Benne van majdnem az összes előadó, aki majd fellép a következő napokban. Olyan is akad, akiket már ismersz, de azokra is rákerestél, akikről még nem is hallottál.

Megérkezel. Csekkin, satöbbi, majd nekiindulsz a napnak. Éhes vagy, de először végig akarod járni az udvarokat. Mármint, ami Gyergyóban van. Lehet, kimész estére Csomafalvára a sanzon-estre, de még nem biztos. Lesz valami filmvetítés később zenekarokról az alter udvaron, oda el kéne érni, de be kéne nézni a könyvudvarra is. Na. Ez így hosszú lesz. A lényeg, hogy este Teddy Queen, akinek van az a „kicsikém”-es száma, meg aztán Kiscsillag, s utána csapatás a silent party-n a Gasztró utcán. Az jó lesz. Apropó. Nézzük csak, hol is az a Gasztró utca, és mit tud. 

És ez még csak az első nap. Másnap kirándulsz egyet a Súgó-barlanghoz, még sose voltál. Ha hosszú lesz az éjszaka, akkor inkább Borszékre mész kicsit lazulni az ásványvizes fürdőben. Ezután beleveted magad a Jazzudvar kínálatába, a Marcipán cukrászda udvarán. Lesz ott David Yengibarian, meg a Bágyi Balázs New Quartet is, a többit még csak most jegyzed fel magadnak. Ilyen jazzes napot tartasz. Beletuszkolva egy csipetnyi örmény esszenciát, talán egy kis örömmuzsikát a sZempöltől. Dehát a gyergyói zenekarokat sem kellene kihagyni.Vajon hogyan szól a fesztivál himnusza élőben a No Sugar koncerten? 

A szombat és a vasárnap kész őrület lesz. Gyergyói túrára mész, meg erre a medve a házban nevű programra. Nem tudod mi lesz, de jól hangzik. Biciklit bérelsz, és szekérre ülsz. Ami belefér. Megeszel egy igazi gyergyói ebédet, majd részt veszel egy könyvbemutatón. Azon se voltál már vagy ezer éve. Na meg a koncertek. Abból aztán annyi van, hogy csak győzd válogatni. És amikor vasárnap este már azt hiszed, hogy minden lejárt, meg még mindig szombat van a fejedben, és egyáltalán nem akarsz még hazamenni, akkor nézed, hogy hú… Random Dzsem van az Alter udvaron éjjel 2-től. Őrület. 

Ekkor jut eszedbe, hogy valahogy a Muzsikásra is jó lenne elérni, sőt, ez nem is csak Muzsikás, hanem egy kész hagyományidéző hadsereg (Kacsó Hanga, Berecz András, Berecz István és Appelshoffer János). De ha már Muzsikás, akkor Csík zenekar és a többi nagyszerű népi muzsikus. De akkor most dzsemmelés vagy reggelig tartó táncház? …és a Képzőművészeti udvar programjában még el sem ástad magad igazán.

Talán pont ez a lényeg. Talán pont így lesz teljes a nyarad, egy hatalmas, összművészeti élményfürdővel, amit egy csodás Bagossy-koncerttel nyomtathatsz le vasárnap este.

Kapcsolódók

Kimaradt?