A „megújulás időszakába” lépett a Kolozsvári Magyar Napok

Több mint 200 programmal, közel 50 helyszínen vár majd az augusztus 17-én kezdődő Kolozsvári Magyar Napok (KMN). A tavalyi „csonka év” után idén ismét koncertekkel készülnek a főtéren és a Bánffy-palotában, de lesz vásár is a Farkas utcában, gyerekprogramok a Romkertben, és egy új helyszínnel is készülnek: a Református Kollégium udvarán kerül sor a beszélgetésekre, könyvbemutatókra – hangzott el a szervezők szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője elmondta: tavaly teljesen át kellett szervezni a KMN arculatát és programjait a vírus miatt, az idei év „sokkal szerencsésebb”. „Az idei KMN arculatáról és jelszaváról Áprily Lajos Tavaszodik című verse jut eszembe, hiszen ahogy a vers, a KMN arculata is megújul. Ezt lehet kicsit letargikusan felfogni, ám van egy másik alapállás, a bizakodó és örvendő, amelyet mi inkább magunkénak érzünk, hiszen a változás mindenképpen jó irányba mutat” – résztelezte.Balról jobbra: Gergely Balázs főszervező, Szabó Lilla programigazgató és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja | a szerző felvétele

A főszervező hozzátette, hogy tavaly lezártak egy tíz éves ciklust, és azt érzik, hogy annyira megérett a rendezvény, hogy „ennél kerekebb már nem lehet”, így most egy új ciklus következik a KMN életében, idén a megújulás időszakába léphet, és remélik, hogy az idei új kezdettel egy újabb tízéves ciklus elé néznek. Mint mondta, a tavalyhoz képest eddig úgy tűnik, hogy szabadabban mozoghatnak, nagyobb létszámú közönséggel, és vissza tudják engedni a színpadra, a közterekre az igazán népszerű KMN műfajokat.

Gergely Balázs elárulta: jelen pillanatban ötezer főben gondolkodhatnak, ennyi egyelőre a megengedett maximális létszám, ám ez változhat augusztus elsejétől. „Nekem úgy tűnik, hogy a tavalyelőtti nagyon felpörgött rendezvénytől volt egy visszalépés, és most újra elindulunk a kiteljesedés felé. Jelen pillanatban ennyi fér bele, ám mindent megteszünk, hogy a megadott keretek között a maximálisat hozzuk ki az idei rendezvényből” – összegzett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kolozsvárra látogat a Szent Efrém Férfikar

Szabó Lilla a KMN szerkezetéről, programrácsáról beszélt a sajtótájékoztatón. A programigazgató elmondta, idén újraindul a Farkas utcai vásár, ahol utcazenészek fognak muzsikálni, emellett újraindítják a Borutcát is, valamint a Bánffy-palota is újból koncertek és kiállítások helyszíne lesz. Idén több mint 200 programmal, közel 50 helyszínen várják az érdeklődőket, majdnem 100 partnerrel együttműködve. A Főtéren a komolyzene és a népzene, a Bánffy-palotában a „finomabb műfajok” kapnak helyet, ugyanakkor újraindul a kézműves sörök udvara is. Új helyszín lesz a Református Kollégium udvara, ahol beszélgetésekre, könyvbemutatóra kerül sor, a Romkertben gyerekprogramok lesznek, emellett számos kiállítás fog nyílni a Bánffy-palotában, a Szabók bástyájában és a központi galériákban is.

Szabó Lilla hozzátette, hogy idén ünnepli 440. évfordulóját a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, így ehhez kapcsolódóan is lehet beszélgetésekre, egyetemtörténeti kiállításokra számítani, emellett pedig a Sapientia is „komplex műsorral” készül, lesz filmvetítés és több kiállítás is.

Idén újra megtartják a Magyar Filmnapokat a Tranzit Házban és a Sapientia egyetemen, lesz Szent István-napi Néptánctalálkozó, több városismereti- és intézménybemutató séta, amelyek tavaly elmaradtak, a klasszikus zene kedvelői pedig ismét déli orgonamuzsikát hallgathatnak a Farkas utcai templomban. A Szabók bástyájában a tavalyi évhez hasonlóan fúvószenekar lép fel, elhozzák a Pálosan szép az élet című mozgókiállítást, és sporteseményekre is sor kerül, lesz futóverseny, az Erdélyi Kárpát Egyesület Kós Károly teljesítménytúrát szervez, valamint beszélgetésekre is sor kerül sport témában. Szabó Lilla arról is beszélt, hogy idén ismét lesz örömfőzés, a Kolozsvári Magyar Napokat pedig színházi előadással, valamint ökumenikus istentisztelettel zárják, az érdeklődők a Szent Efrém Férfikar ünnepi versenyét hallgathatják meg.

A korlátozások tekintetében arra lehet számítani, hogy a rendezvényen csak oltási igazolással, negatív PCR teszttel vagy a közegészségügyi hatóságoktól kapott olyan igazolással lehet részt venni, amely bizonyítja, hogy a résztvevő átesett már a koronavírus-fertőzésen. Ugyanakkor lehetőség lesz gyorstesztet is végezni a helyszínen. Idén nem lesz regisztráció, a helyek elfoglalása érkezési sorrendben fog történni, tudtuk meg.

A Tokos zenekar, a Knock Out és Hobo lép fel a főtéren

Gergely Balázs a főtéri színpad előadóit ismertette. Mint fogalmazott, kedden indul a rendezvénysorozat, esti nyitógálával, amelyen a gödöllői Monarchia Operett Erzsébet, a magyarok királynéja című előadása kerül a színpadra. A szerdai nap a főtéren a népzenéé, ugyanis a tízedik születésnapját ünneplő Tokos zenekar lép fel. Csütörtök és szombat a „nosztalgia, visszatekintés napja, a megújulás jegyében”, ugyanis a szervezők visszanyúlnak a kezdetekhez, és a Kolozsvári Magyar Napok első évéből hívtak meg két előadót, a Knock Out zenekart és a Ghymes együttes alapítójának, Szarka Tamásnak új együttesét, amely több régebbi bandataggal együtt Ghymes-dalokat játszik majd.

A pénteki nap az operáé, első alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Magyar Opera az Opera Napokat, szombaton, a záró esten pedig a Hot Jazz Band, majd Hobo és zenekara lép fel. A főszervező szerint idén sikerült a tavalyhoz képest kicsit elmozdulni a „lecsupaszított ünneplésből a valós szórakozásba”.

A szervezők elárulták, hogy idén lesz filmvetítés is a főtéren, valamint közkívánatra újraindul a KMN TV, hiszen ezzel megteremtik a lehetőséget, hogy akik fizikailag nem lehetnek Kolozsváron, otthonról is követhessék az eseményeket. A KMN TV egész napos műsorral készül, amelyben lesznek élő közvetítések, beszélgetések, koncertfelvételek is. A Kolozsvári Magyar Napok honlapja a július végén élesedik, az ekkor már végleges programmal. A programfüzetet a nyitógála után osztják szét.

A főkonzulátus is programokkal készül

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja elmondta, a főkonzulátus kulturális tevékenységének kiemelt pontja a KMN, így idén is több eseménnyel készülnek a rendezvényre. A hagyományokat folytatva idén is megszervezik a Kolozsvár Társaság fotókiállítását, Mészöly Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából pedig kiállítás nyílik, majd beszélgetés lesz. A 125 éves Nagybányai Festőiskola megünneplésére is eseménnyel készülnek a Bánffy-palotában, amely arra összpontosít, hogy milyen hatása volt az iskola a román képzőművészetre, illetve, hogy a román és magyar kultúra milyen hatással van egymásra.

Később a Páneurópai Piknik Nincs parancs! című dokumentumfilmjének alkotóival, szereplőivel lesz beszélgetés, amelyet a Sapientia egyetemmel közösen szerveznek, majd augusztus 20-án a Magyar Művészeti Akadémia eucharisztikus tablókiállítása nyílik meg, ahol ereklyéket, ostyatartókat és különböző műkincseket szemlélhetnek a látogatók. Végül pedig Szabó István Zárójelentés című filmjét vetítik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

A Szent Mihály-templom kerítésének restaurálására gyűjtenek

Gergely Balázs arról is beszélt, hogy a Kolozsvári Magyar Napoktól megszokottan idén is gyűjtést szerveznek. Mint fogalmazott, sok éve hagyomány, hogy karitatív célokra gyűjtenek, és remélik, hogy idén is sikerül megmozgatni a KMN közönségét.

„Az idén a Szent Mihály templom neogótikus kerítésének a restaurálására gyűjtünk, hiszen láthatjuk, hogy a templom környezetét nem sikerült restaurálni. Ha minden jól megy, a templomot ősszel átadják, és a főesperessel egyeztetve arra gondoltunk, hogy megpróbáljuk civil kezdeményezéssel segíteni a restaurálási folyamatot” – magyarázta.

Kapcsolódók

Kimaradt?