banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Kolozsváron szervezik meg az Európai Színházi Unió 18. fesztiválját

Az Európai Színházi Unió 2008-as fesztiváljának megszervezését követően, 11 év szünet után ismét a Kolozsvári Állami Magyar Színház lesz a rangos esemény házigazdája. Az UTE FEST – Az Európai Színházi Unió 18. fesztiválja idén november 19-30. között zajlik Kolozsváron.

A kolozsvári színház közleménye emlékeztet arra, hogy az Európai Színházi Unió (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) 1990-ben alakult Giorgio Strehler rendező, a milánói Piccolo Teatro legendás igazgatója és Jack Lang francia politikus, művelődésügyi miniszter, majd tanügyminiszter kezdeményezéseként. A jelenleg 34 tagot tömörítő szervezetnek a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja, Tompa Gábort, a színház igazgatóját pedig 2018 májusában az Unió budapesti közgyűlésén a szervezet elnökévé választotta.A színházakat és színészeket egyesítő Unió elősegíti az újító jellegű, nemzetek közötti színházi együttműködést és tapasztalatcserét. Alapvető céljai közé tartozik az európai kulturális örökség megőrzése és továbbörökítése azáltal, hogy fórumot biztosít nemzetközi produkciók számára, támogatja a fiatal művészek egyéni és közös munkáját, találkozásaikat tapasztaltabb szakemberekkel, valamint részvételüket a politikai és társadalmi problémákat kritikusan elemző projektekben.

A november második felében sorra kerülő tizenkét napos fesztiválon 15 tagszínház, illetve egyéni tag előadása lesz látható, olyan nagyszerű alkotók előadásai, mint Armin Petras, Gabriele Vacis, Simos Kakalas, Andrei Șerban, Giorgio Barbiero Corsetti, Marco Solari és Alessandra Vanzi, Boris Liješević,  Yannis Leontaris, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann, Botond Nagy, Silviu Purcărete, Margarita Mladenova, Tompa Gábor, Sinkó Ferenc, Michal Dočekal, Klim Kozinsky, Eszenyi Enikő, Yvonne Jansen és Rafael Sanchez.

Az UTE FEST főtámogatója a Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa. Az előadásokra a jegyárusítás október 8-án kezdődik a színház jegypénztárában, valamint online.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?