Nehéz évadot zár, de ősszel nemzetközi fesztivált szervez a kolozsvári magyar színház

Szűk esztendők köszöntöttek az ország többi kulturális intézményéhez hasonlóan a Kolozsvári Állami Magyar Színházra, az intézmény ennek ellenére ősszel vendégül látja az Európai Színházi Unió 18. fesztiválját, jelentette be Tompa Gábor igazgató a 2018-2019-es évadot záró sajtótájékoztatón.

A színház büdzséje eleve mintegy 60 százalékkal kisebb volt ebben az évadban, mint korábban, ráadásul a jóváhagyott költségvetésnek csak mintegy 30 százalékát folyósították az intézménynek, mondta el Tompa Gábor. A nyolc bemutató közül három a korábbi 2017-2018-as évadból anyagi okok miatt elmaradt előadások pótlása volt. Két produkciót nem a színház költségvetéséből finanszíroztak: az Under Constructiont a Román Kulturális Alap (AFCN), a Concord Floralt pedig az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatta. A bemutatók között mindössze egy, A velencei kalmár (r.: Tompa Gábor) volt nagytermi.Az évad hangsúlyos részét képezte a fiatal rendezőknek kiírt pályázat nyertes munkáinak színrevitele. Ezen előadások közül egyet, a Las Meninas-t (r.: Andrei Majeri) a bukaresti Országos Színházi Fesztiválra is meghívtak. Újságírói felvetésre, miszerint a megvalósult munkák megítélése vegyes, Tompa Gábor azt válaszolta, hogy ez csak jót jelent, illetve, hogy mindegyiket értékes, komoly projektnek tartja, még ha nem is tökéletesek.

Az évadban a társulat 140 előadását, valamint a vendégelőadásokat összesen 21 038 néző tekintette meg, a kolozsváriak vendégszerepléseivel és a novemberben megszervezett 6. Interferenciák fesztivál látogatóival együtt pedig összesen 28 358 nézője volt a kolozsvári színháznak a 2018-2019-es évadban.

„Fontos a nézőszám, de nem minden áron” – mondta az intézményvezető. Az igazgató fontosnak tartja, hogy az Interferenciák fesztivál nézettsége növekvő tendenciát mutat, ami szerinte azt jelzi, hogy a kolozsvári nézőket sikerült nevelni, érzékennyé tenni a színház iránt. Tompa kihangsúlyozta, a sikert a kolozsvári társadalom kontextusában kell mérni, figyelembe kell venni azt, hogy az utóbbi években változott a város etnikai összetétele, ahogy azt is, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermének nézőtere jóval nagyobb, mint mondjuk az olyan jelentős bukaresti színházaké, mint a Teatrul Mic vagy a Nottara. Így A velencei kalmár előadásaira beülő átlag 300 néző elégedettségre adhat okot, mondta.Az igazgató azt is megjegyezte, hogy a kolozsváriak viszonylag keveset költenek kultúrára, így nem lehet nagyon magas jegyárakkal dolgozni. A színházban jelenleg 40 lej a legdrágább jegy, ami romániai viszonylatban nem számít kiemelkedően magasnak. A színház éves költségvetésének egyébként csupán 8-9 százalékát fedi le a jegyeladásból származó bevétel, tudtuk meg.

11 év után visszatér Kolozsvárra az Európai Színházi Unió fesztiválja

Tompa Gábor az Európai Színházi Unió elnökeként fontosnak tartotta, hogy visszahozza Kolozsvárra az Európai Színházi Unió fesztiválját, amelyet legutóbb 2008-ban szerveztek meg a városban. A novemberre időzített 7-10 napos rendezvény tervezett programjában olasz, görög, portugál, szerb, bulgár, luxemburgi, magyar, német, orosz, cseh és román előadások is szerepelnek, de végleges program csak szeptemberre várható.

Az igazgató szerint a szükséges, bár fesztiválviszonylatban szerény 600 ezer eurós költségvetésbe ígérete szerint beszáll a kolozsvári önkormányzat és a kulturális minisztérium is, de eddig konkrét összeget csak a helyi testülettől kaptak, 70 ezer eurót.

Eszenyi Enikő rendezésével kezdődik az ősz

A 2019/2020-as évadban a tervek szerint bemutatják Frank Wedekind Luluját Eszenyi Enikő rendezésében, Bertold Brecht Kurázsi mama és gyermekei című darabját Armin Petras rendezésében, együttműködésben a drezdai színházzal, illetve a fiatal rendezők pályázat negyedik nyertesét, Porogi Dorka projektjét, az Alice az ágyban című Susan Sonntag művet.

Emellett – ha lesz rá keret – folytatják a filmrendezők a színházban sorozatot Hajdu Szabolccsal és Adrian Sitaru, az Illegitim rendezője is visszatérhet a kolozsvári közönséghez.

Mivel különösen fontosak a színház számára a fiatalok, újabb nagytermi zenés produkció színpadra állítását is tervezik a műsorról lekerült Légy jó mindhalálig helyett, amelynek a gyerekszereplői lassan kinőttek a karaktereikből, de a jelmezeikből is, fogalmazott az igazgató. A társulat a Rosmersholm, a Velencei kalmár és az Illegitim című előadásokkal szerepel fesztiválokon a következő évadban.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeivel legközelebb a 10. Kolozsvári Magyar Napokon találkozhat a közönség: augusztus 20-án a Nóra, 21-én pedig A velencei kalmár látható a sétatéri teátrumban.

Kapcsolódók

Kimaradt?