Citadel Delivery: összművészeti fesztivál Nagyváradon

Míg Bukarestben, Nagybányán, Nagyszebenben, Bákóban vagy Jászvásáron egy-egy utcát zárnak le a Street Delivery fesztivál idejére, Nagyváradon első alkalommal, Citadel Delivery néven, a várban szervezik az összművészeti fesztivált.

Július 26–28. között a nagyváradi várba várnak kicsiket és nagyokat, ahol a legkülönfélébb művészeti ágakat próbálhatják ki, hiszen a rendezvény egyik fő célja, hogy a megjelentek ne nézői, hanem résztvevői legyenek a programoknak, hangzott el kedden a beharangozó sajtótájékoztatón, melyen a szervezők képviseletében Maria Scripcă koordonátor, Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületének (APTOR) vezetője és Maia Teszler beszélt. A váradi eseményt a Cărturești Alapítvány és az APTOR szervezi, az Építészek rendjének Bihar megyei fiókjával és a Manifest pentru Oradea nevű civil szervezettel közösen.

A váradi esemény fő témája a vers (akárcsak a többi idei Street Delivery-é), a különféle művészeti ágakban fellelhető poézis, hangzott el. A három nap alatt mind a gyermekeket, mind a felnőtteknek különféle alkotóműhelyekkel – színházi, zenei, rajz stb. – várják majd 10 és 18 óra között, lesz filmvetítés és sportsarok is, este pedig koncerteket tartanak. Természetesen lesznek versfelolvasások - ezek fellépőit Mihók Tamás váradi költő, műfordító szervezi, és slam poetry - magyarul és románul a Nagyváradi Könyvmentők szervezésében. A váradiak mellett Nagybányáról és Bukarestből is érkeznek majd meghívottak.

Mint megtudtuk, színházi műhelyt magyarul és románul is tartanak majd. Pénteken 18 órától szerveznek egy nyilvános vitát is, A köztér mint vers címmel, ezen többek között arról esik majd szó, hogy a várat hogyan lehet még inkább bevinni a váradiak köztudatába, a város életébe. Fontosnak tartják, hogy a különféle művészeti ágakban tevékenykedők is jobban megismerjék egymást, és azt, hogy az érdeklődők minél többféle tevékenységet kipróbáljanak, hiszen a fesztivál lényege, hogy közönség ne csak nézője, hanem résztvevője is legyen a programoknak. A jövő hét végi Citadel Delivery programjairól itt tájékozódhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?