European Music Open: Nagyváradon lép fel a Bécsi Ifjúsági Filharmónia

Június 11–16. között szervezik meg Nagyváradon a European Music Open fesztivál negyedik kiadását. A közönséget ebben az évben is változatos programokkal, haza és külföldi fellépőkkel várják, először lép fel például Romániában a Bécsi Ifjúsági Filharmónia.

A részletekről kedden számolt be a fesztivál művészeti vezetője és ötletgazdája, Alexandru Badea operaénekes, Michael Lessky, a Bécsi Ifjúsági Filharmónia (Junge Philharmonie Wien) karmestere, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója és Luciana Foltuţ, a Visit Oradea marketingmenedzsere.Michael Lessky karmester, a júniusban Romániában első alkalommal fellépő Bécsi Ifjúsági Filharmónia alapítója elmondta, hogy a zenekar lehetőséget jelent a fiatal zenészeknek, énekesnek arra, hogy kipróbálják magukat és eldönthessék, továbbra is egy filharmónia kereteiben dolgoznának. Több országból is érkeznek hozzájuk a fiatalok, európai helyszínek mellett felléptek már Kínában és Brazíliában, és kísérték például José Carrerast, Raimondi Ildikót, Agnes Batsát és Veeselina Casarovát is. Nagyváradon június 15-én, szombaton 14 órától a római katolikus bazilikában Mozart Requiemjét adják elő a bécsi opera szólistáival és a Nagyváradi Állami Filharmónia Lászlóffy Zsolt vezette énekkarával közösen, 16-án, vasárnap 19 órától a fesztivált záró operagálán lépnek fel a színházban.

A fesztivál egyébként június 11-én, kedden 19 órakor a színházban a Maribori Nemzeti Színház balettgálájával kezdődik, koreográfus a belényesi születésű Eduard Clug.A rendezvény keretében első alkalommal állítják ki a tajpeji (Taivan) Chen Ching-Jung képeit Nagyváradon. A 85 éves festőművész az év felét Párizsban tölti, s mint Aurel Chiriac, elmondta, ott találkoztak a művésszel, aki egyébként a Körösvidéki Múzeumnak adományozta egy nagyobb méretű, 250 ezer euróra becsült mozaikját, mely a Szűzanyát ábrázolja a gyermek Jézussal. A mű már úton van Konstanca felé, onnan szállítják majd Nagyváradra. A művész vásznai nagyméterűek, két-három méteresek, képein az ember és a természet harmóniája, de az ember magányossága is megjelenik, mondta a múzeumigazgató. A kiállítást június 12-én, szerdán 18.30 órától nyitják meg a Körösvidéki Múzeumban, ekkor lép majd fel a szintén tajpeji Evergreen String Quartet (ESO) és Hung Yu Tseng tenor Kuo Ya-Feng zongorista kíséretében.

Maia Morgenstern lesz Caragiale részeges polgára

Június 14-én, pénteken 19.30 órától a színházban részleteket láthat a közönség Dan Dediu Az elveszett levél című operájából, melyet a zeneszerző I. L. Caragiale művéből írt. Az operában mintegy 150 ember lép színpadra, ebből részleteket láthatnak majd Nagyváradon, az előadás különlegesség, hogy a részletek között a narrátor a részeges polgár lesz – erre a szerepre rendhagyó módon nem férfi színművészt, hanem a közismert bukaresti színésznőt, Maia Morgensternt kérte fel – mint mondta, némileg félve – Alexandru Badea, aki azonban örömmel fogadta a felkérést. A fesztivál keretében egyébként találkozhatnak még Mircea Cărtărescuval, akivel Dan Liviu Boieriu beszélget, fellép a görög katolikus templomban a Transilvan Kvartett, a neológ zsinagógában pedig a The Three Wise Men nevű dzsesszcsapat, valamint Marcel Iureş és Florin Piersic Jr. a Stage Dogs című darabbal. Mint elhangzott, hamarosan elkezdik majd a jegyárusítást is, az elmúlt évek tapasztalata ugyanis azt mutatja, hogy a nézők jóval a fesztivál előtt megvásárolják ezeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?