Másodszor szervezik meg Nagyváradon az European Music Open klasszikus zenei fesztivált

Magyarországi, ausztriai és romániai fellépők, opera, balett és kiállítás is lesz a Nagyváradon másodszor megrendezett European Music Open programjában, amelyet szerdán ismertettek a szervezők.

Június 7–11. között szervezik meg a fesztivált, melynek 2016-ban volt az első kiadása, s idén is neves fellépőket hívnak Nagyváradra ebben az időszakban, hangzott el. Az European Music Open eseményeiről és a szervezésről Alexandru Badea, a Nagyváradról Bécsbe elszármazott tenor, az esemény ötletgazdája, Mihai Jurca, a Turizmus Népszerűsítéséért Egyesület vezetője, Renato Zanella balett-táncos, koreográfus, a Román Opera balettkarának művészeti vezetője, Palerdi András, a Budapesti Állami Opera szólistája, illetve Victoria Balint, a Regina Maria Színház művészeti vezetője és Erdei Anita, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség képviselője beszélt.Június 7-én Ingo Glass kiállítását nyitják meg a Körösvidéki Múzeumban, 8-án 18:30-tól pedig a nagyváradi bazilikában Verdi Requiemjét adják elő. Ebben énekel Palerdi András a Bécsi Állami Opera két művészével, mint mondta, számára a Requiem olyan darab, amelyben egy énekes megmutathatja a képességeit, ugyanakkor olyan, mint egy közös ima, ő erre várja majd a közönséget.

Június 9-én a bécsi, budapesti és bukaresti opera előadását láthatják, ennek koreográfusa Renato Zanella, akitől megtudhattuk, hogy klasszikus és kortárs műveket egyaránt láthatunk majd az est során, és első alkalommal mutatják be Ravel Boleróját. Az olasz koreográfus szerint az is fontos dolog, hogy az előadás több különböző helyről érkező művészeket egyesít.Június 10-én a Regina Maria színházban tartanak kollokviumot, a tervek szerint Andrei Vieru, Horia Roman Patapievici, Călin Ştefănescu és Călin Andrei Mihăilescu részvételével.

Június 11-én, vasárnap operettgálára várják a közönséget, amelyen a Volksoper Viena művészei lépnek majd fel. A jegyeket várhatóan április közepén kezdik árusítani, miután minden részlet a helyére kerül, tudtuk meg Mihai Jurcától.

Kapcsolódók

Kimaradt?