Új helyszínekkel és programpontokkal készül a 30 éves Festum Varadinum

A megszokottak mellett új helyszíneket bevonva szervezik meg május második felében Nagyváradon a Festum Varadinumot. Az ünnepségsorozat 30. kiadása egyházi, kulturális, művészeti, oktatási és sportrendezvényeknek ad otthont május 15. és 29. között.

Az Itthon, szabadon mottóval megrendezendő Festum Varadinum május 15-én, 11 órától a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban már hagyományosnak mondható Szent László Egyházmegyei Zarándoklat szentmiséjével és az azt követő hermás körmenetel kezdődik, közölte a Varadinum Kulturális Alapítvány, amelyhez partnerként idén is csatlakoztak a történelmi magyar egyházak, a civil szervezetek, egyesületek és az iskolák.

Új helyszínek és programpontok  

Az idei Festum Varadinumon új rendezvényterek nyílnak meg: ilyen például a Léda-ház és a felújított püspöki palota. Először szervezik meg a Varadinum Akadémiát, amelyen egyebek mellett biztonságpolitikáról, gazdasági kérdésekről értekeznek a meghívott vendégek.

Sportnapot is szerveznek: május 26-án Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó is részt vesz az eseményen és megnyitja a Kabos Endre Diákolimpiát Novák Eduárd paralimpiai bajnok, Románia sportminisztere társaságában.

Közel 200 program várja az érdeklődőket

A Festum Varadinum alatt hat színházi előadással várják az érdeklődőket, ezek közül a Szigligeti Színház társulatai négy előadással készülnek, de látható lesz Agatha Christie Egérfogója a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában, valamint Csiky Gergely A nagymama című vígjátéka az egri Gárdonyi Géza Színház előadásában. A Cinema Palace moziban hat magyar film lesz megtekinthető az eseménysorozat ideje alatt.

Számos kiállítás várja majd az érdeklődőket a fesztiválon, amelynek a debreceni önkormányzat is partnere. Harangi Attila építész és Löki Viktor fotós, biológus 2019. és 2021. között 16 debreceni cívisház és lakóik történetét dokumentálta, munkájuk eredményét pedig a Debreceni cívis házak egykor és most című kiállításon mutatják be. Látható lesz az EKÉP Nemzetközi Összművészeti Fesztivál kiállítása is, amely koreai, erdélyi és más európai alkotók munkáit mutatja be.

Bemutatnak 15 kötetet is, többek között Kormányos László váradi királylátogatásokat számba vevő Kegyelet és diplomácia című könyvét, a Gyémántlégkör című antológiát, a Szép Szilágyságunk című kötetet vagy a Tanulmányok Biharország történetéről című sorozat tizedét kötetét, Zsoldos Attila Az Aranybulla – A törvény és története című kiadványát.

A komolyzene kedvelőit a debreceni Kodály Filharmonikusok, valamint Artur Kaganovszkij hegedűművész várja, emellett május 20-án Tehetségre hangolva címmel két fúvószenekar közreműködésével jótékonysági koncertet szerveznek, amely során téglajegy megvásárlása révén lehet támogatni a Collegium Varadinum egyesület tehetséggondozó programját.

A könnyű- és népzene kedvelői egyaránt találhatnak az ízlésüknek megfelelő koncertet: a nagyváradi Soroglya zenekar több alkalommal is fellép a város különböző romkocsmáiban és a Majálison. A Moszkva kávézó a hétköznapokon és hétvégéken több jazz és rock koncerttel várja a bulizni vágyókat, de az elektronikus zene rajongóira is gondoltak a szervezők. A hétvégéken és a Majálison igazi sztárvendégek várják majd az érdeklődőket, ugyanis fellép majd a Honeybeast, a Hiperkarma, a Neoton Família Sztárjai, Majka és Curtis, az Elefánt, a Margaret Island és a Follow the Flow zenekar is.

Eljön Váradra a fiatalok körében népszerű Pál Feri atya, a Collegium Varadinum egyesület is számos ifjúsági rendezvénnyel és chill zone-al várja majd a majálison a fiatalokat, két év szünet után pedig a Partiumi Diáknapokat is megszervezik.

A Festum Varadinum programja  itt olvasható, de a fesztivál Facebook- és Instagram-oldalán is nyomon követhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?