A fellépők az idei Méra Világzenei Csűrfesztivál erőssége

Míg 2020-ban csak „lite” kiadását tudták megszervezni, 2021-ben pedig bár maszkkal, korlátozásokkal, de eredeti formájában tért vissza a Méra, úgy tűnik, idén végre arra a fesztiválhangulatra számíthatunk, amit a koronavírus-járvány előtti években megszokhattunk. 2022-ben rengeteg nemzetközi fellépővel tér vissza a Mera World Music, ugyanakkor idéntől újra lesz templomi koncert is – tudtuk meg Varga Zoltán-László főszervezőtől.

A hetedik csűrfesztivált idén augusztus 4–7. között tartják Kalotaszegen, Mérában. A főszervező elmondása szerint minden évben igyekeznek újdonságot hozni a fesztiválozók számára a zenei kínálatban, ez az a terület, ahol mindig meg tudnak újulni, és talán ez is a fesztivál erőssége. Mint fogalmazott, minden nap igyekszenek magyar világzenei együttest színpadra vinni, utána pedig a nemzetközi porondról következnek a zenekarok, illetve a pénteki napjuk a Kárpát-medencei népzenéről és tánckultúráról szól majd.

„Nagyon színes zenei kínálattal várjuk a fesztiválozókat idén, hiszen egyrészt itt lesz a Barcelona Gipsy balKan Orchestra, amely a rendezvényt záró fellépő lesz, ők nemzetközi szinten is elismertek, illetve nagy érdekesség lesz az Alostmen Ghánából, akiket már 2020 óta várunk. Ezek mellett persze klezmer zenét játszó zenekaraink is lesznek, itt lesz velünk a Besh o droM, akik már visszajáró vendégek, illetve a Romengo is színpadra lép” – sorolta a főszervező.

Nappal népdal- és néptáncoktatás, fotókiállítás, előadások

A mérai fesztivál idén a megszokott színpadokkal tér vissza, a Csűrszínpadnál kora délután népdaloktatás, néptáncoktatás, kézműves foglalkozások és közönségtalálkozó lesz, este pedig a legnagyobb zenekarok lépnek fel. Ugyanitt tekinthető meg a Táncház 50 fotókiállítás is, déli 12 órától este 6-ig. A sátorban mesekocsma, bor- és pálinkakóstoló lesz, valamint meghallgathatunk egy életút-beszélgetést Bruce Dale-el, a National Geographic fotósával, éjjel pedig Electroclown-t hallgathatjuk meg, aki világzenei elektronikus zenével várja a bulizni vágyókat minden nap.

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

A Szarka-teleken közösségi szövés lesz, valamint itt tekinthetjük meg Bruce Dale fotókiállítását, a templomban pedig ünnepi istentisztelet, néprajzi előadás és örömzenélés lesz. Megszokott helyszín a mérai Bivalymúzeum is, ahol kalotaszegi kóstoló, tárlatvezetés és beszélgetések lesznek. A részletes program ITT érhető el. A Szarka-telekhez hozzátartozik a Chill zone is, ahol a fesztiválozók a nappali hőséget, illetve az előző éjszakát pihenhetik ki, mondta a főszervező.

„A tavaly a járvány miatt nem tudtuk megszervezni a templomi koncerteket, idén ezt sikerült visszahozni, és vasárnap egy templomi koncertre várjuk a fesztiválozókat, ahova a belépés az előző évekhez hasonlóan mindenki számára ingyenes. Nálunk a megújulás inkább a zenei kínálatban látszik, ott próbálunk egyedülállóvá válni a környéken” – tette hozzá Varga Zoltán-László.

A térrendezésről elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan, a térrendezésért idén is a Koho stúdió építésziroda felel, és ebben is próbálnak minden évben kicsit megújulni. Szerinte a mérai fesztivál attól az igazi, hogy az építészcsapat is ott dolgozik velük a kezdetektől, és a falusi portának, a fesztivál központi helyszínének sajátos térrendezése van.

Arról, hogy hogyan fér össze az elektronikus zene a világzenével, és hogyan jött az ötlet ahhoz, hogy minden este DJ szolgáltassa a zenét a résztvevőnek, a főszervező elmondta: Electroclown világzenei elektronikus zenét játszik, a világzenéből merít inspirációt, és ütőhangszereken is játszik. Szerinte bár a korábbi években jam sessionök voltak, de régóta fontolgatták, hogy világzenei DJ-t hívjanak el az esti buliba. „Tavaly ez egy kiváló ötletnek bizonyult, és a visszajelzések alapján a részt vevők nagyon-nagyon szerették. Tavaly ez három napot tartott, idén viszont mind a négy nap lesz a táncház mellett világzenei DJ is” – részletezte.

A családias hangulat teszi különlegessé a fesztivált

A főszervező szerint a központi helyszínnek megvannak a maga korlátai és befogadóképessége, így egy bizonyos szám fölött az esemény élvezhetetlenné válna, ha ezernél több jegyet értékesítenének. „A Méra nemcsak attól különleges fesztivál, hogy a lokális és a globális ötvöződik és egy világzenei csűrszínpadon vonultatjuk fel a nemzetközi porondról a legjobb világzenei fellépőket, hanem attól is különleges, hogy családias hangulata van, ami elveszne, ha túlnőné magát a fesztivál” – vélte Varga Zoltán-László. Mint mondta, ő azt gondolja, hogy abban a pillanatban, amikor a kereslet nagyon megnő, akkor az a szabály érvényesül, hogy aki hamarabb vesz jegyet, az mehet a fesztiválra, de kiemelte, nem terveznek ennél nagyobb léptékben gondolkodni a közeljövőben sem.

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

Arról is beszélt, hogy a tavaly, amikor korlátozásokkal ugyan, de eredeti formájában tért vissza a fesztivál, szinte minden nap telt ház volt, és idén arra számítanak, hogy a négy nap alatt megint lesznek olyan napok, amikor minden jegy elkel a rendezvényre.

A fesztiválra való kijutásról elmondta, a városi buszjárat és a vonatok mellett lesz idén is fesztiválbusz, ezt a weboldalon meg lehet találni, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Facebookon van egy Méra Info nevű csoport, ahol a fesztiválozók direkt kapcsolatba tudnak lépni mérai szállásadókkal, és megtalálnak minden információt a fesztivállal kapcsolatban, illetve kérdéseket tehetnek fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?