Hagyományőrző családi napokat tartottak a Szilágyság több településén

Élménydús hétvégét zárt a szilágysági magyarság: Szilágysomlyón és Krasznán szombaton Családi napot tartottak, vasárnap a zilahi Szikszai parkban Szilágysági Hagyományőrző Családi Nap zajlott, amelyen több százan vettek részt.

Vasárnap, a reggeli órákban a szilágysági magyar községekből autókkal, sőt traktorral, buszokkal érkeztek a zilahi polgármesteri hivatal parkolójába, hogy felállíthassák sátrukat, és elkezdhessék a helyi közösség hagyományos ételeinek előállítását. Pillanatok alatt otthonossá váltak a sátrak, falaikon népi szőttesek, tárgyak, virágok díszelegtek, legvégül felkerült a szépen megrajzolt községnévtábla is.

Sültek a malacok Zilahon | Fotó: Kulcsár Mária

A hölgyek és férfiak egymás keze alá dolgoztak, rövid időn belül a krasznai sátornál már nyárson forgott két malac, főtt a szilágysomlyóiak gombás töltött káposztája, a szilágybagosiak húsos káposztája, a dobaiak fánkja, és a bográcsokban főtt a gulyás, délre pedig több száz hölgy magára öltötte a Varrd magad a viseleted program keretében elkészült népviseletet, így a déli felvonulásra színes hölgykoszorú gyűlt össze a téren, néhány népviseletbe öltözött férfi társaságában. Magyar nótaszó mellett vonultak át mindannyian a parkon, büszkén vállalva helyi népviseletüket, hovatartozásukat.

A felvonulást követően a fiatalok néptánccal, népdalokkal, citeramuzsikával csalogatták a térre a helybélieket és szórakoztatták a jelenlévőket. Libbent a szoknya, dobbant a csizma, lengett a bot, porzott a színpad, miközben a Zilahi Református Wesselényi Kollégium (ZRWK) sátra alatt a lelkes tanítónők a kicsik számára gyermekfoglalkoztatásokat tartottak: vágtak, színeztek, ragasztottak, rajzoltak, de nem maradt el az arcfestés sem, majd a Tekergők kisegyüttes táncra hívta a fiatal generációt, akiket az eddigi évekhez hasonlóan csokival örvendeztettek meg a szervezők.

A családokra összpontosítottak | Fotó: Kulcsár Mária

A délutáni jó hangulatot Kovács Tibor és zenész barátai biztosították, a sátraknál pedig egyre többen gyűltek össze beszélgetni, két év kényszerszünet után találkozni, együtt lenni, szabadon ünnepelni.

„Ez az egyedüli olyan rendezvény, amelyen nemcsak egy község vagy település közössége találkozhat. Itt a megye magyar közössége ünnepelhet együtt. Örülünk a régi arcoknak, mert már két éve nem találkoztunk ilyen formában, és azóta nagyon sok minden történt. Most magunk mögött hagyunk minden otthoni teendőt, a nagyvilág problémáit, és itt a parkban a jelennek élhetünk. Annak, hogy itt vagyunk, megélhetjük magyarságunkat, magyar nótát hallgathatunk, és büszkén nézzük népviseletbe öltözött gyermekeinket, akik továbbviszik majd hagyományainkat. Itt most nincs helye a búnak, itt az öröm pillanatát kell megélni” – mondta az egyik jelenlévő.

Fotó: Kulcsár Mária

Seres Dénes képviselő elmondta, a rendezvény által a magyar közösség megismerhette hagyományait, amelynek célja, hogy a szilágysági magyarság megőrizze azt, és továbbadja a következő nemzedékeknek. Köszönetét fejezte ki a közösségeknek, amelyek eljöttek, ezáltal együtt lehettek, ünnepelhettek ezen a szép vasárnapon.

Szilágysomlyó magyar közössége már szombaton ünnepelt

Ismét megszervezték Szilágysomlyón a már hagyománnyá vált Családi napot, amelyen minden korosztály képviseltette magát, és még az időjárás is kedvezett a Henrietta Szabadidőközpontban megtartott rendezvénynek.

Fotó: Kulcsár Mária

Papp Zsolt helyi RMDSZ-elnök elmondta, két év kihagyás után ismét együtt ünnepelhetett a helyi magyarság, és ezúttal is, mint az elmúlt években, színes programokkal várták az érdeklődőket. A kora délelőtti órákban már asztalra került a sült húst, szalonna, a háttérben hangolt a Sláger Band zenekar, miközben a kicsik számára az ugrálóvár emelkedett. Ez utóbbi volt a legkeresettebb a nap folyamán, de ugyanolyan lelkesedéssel fogadták a gyerkőcök a nagyváradi színészeket is, akik bábjátékukkal, énekkel és zenével szórakoztatták a fiatal közönséget.

Fotó: Kulcsár Mária

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár és Seres Dénes parlamenti képviselő is, aki kiemelte, a legfontosabb érték a család, ezért érdemes dolgozni, és a harmonikus családi élet megteremtése kell hogy legyen a cél. „Ha a családot erősítjük, a magyar nemzetet erősítjük, a közösséget, a megmaradást” – mondta.

Délutánra a bográcsokban már főtt az étel, és a nyárson sült a malac. A gyermekeknek édességgel kedveskedtek a szervezők, majd késő estig a helyi zenekar szórakoztatta a szilágysomlyói magyar közösséget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?