Romániába hozza a magyar népzenét a közmédia kulturális alapítványa

Népművészeti találkozót szervez Nagyváradra a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány. A Hagyományéltetők kultúrköre című rendezvényen az együttesek és előadóművészek hangszeres és táncbemutatói mellett zene- és kultúrtörténeti előadások is lesznek.

A közmédia küldetésének tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarság kulturális értékinek fennmaradásához és tovább örökítéséhez, ennek érdekében hozta létre a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítványt, amely a tehetséggondozásban vállalt kiemelt szerepe mellett elkötelezett a hagyományok széleskörű terjesztése iránt. A szervezet a jövőben több határon túli alkotóközösséget is szeretne felkeresni, hogy a művészek megoszthassák egymással népzenei tudásukat. A tervezett programsorozat első állomása Nagyvárad.

Illusztráció: Pexels

A Hagyományéltetők kultúrköre megálmodója és fővédnöke Eredics Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a Dankó Rádió csatornaigazgatója. A március 20-i eseményről úgy fogalmazott: „Rendkívül fontos feladat a magyarság összetartozásának erősítése. Ennek egyik kiváló eszköze, ha megmutatjuk zenei hungarikumainkat és azokat az értékeket, melyekre évszázadok óta büszkék lehetünk.”

A műsor a helyi népművészek mellett együttesvezetők és népzenei formációk közös produkcióiból áll össze, amelyet Bartók Béla, a román folklór egyik legkiemelkedőbb gyűjtőjének művei kereteznek. A magyar hagyományokhoz kötődő bemutatót tart a nagyváradi Csillagocska Táncegyüttes, és ezúttal közösen lép fel ifj. Szerényi Béla tárogatóművész és Patyi Zoltán népi hegedűs. Balogh Kálmán, Prima Primissima-díjas, világszerte ismert cimbalomművész egy, a külön erre az alkalomra összeállított repertoárral készül, Sebő Ferenc népzenekutató pedig zenetörténeti előadásában kitér az idén ötven éves táncházmozgalomra.

A népművészeti bemutatókra a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota rendezvénytermébe várják az érdeklődőket március 20-án, 15.30 és 18.30 között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?