Kopjafákat avattak az elhunyt kalotaszegi zenészek emlékére

Kopjafák felavatásával emlékezett meg az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete a kalotaszegi népzene elhunyt mestereiről. Az elmúlt hétvégén öt községben sikerült emléket állítani az egykori muzsikusoknak.

Több kalotaszegi községben avattak kopjafákat az elmúlt hétvégén az egykor ott élt népzenészek emlékére. A történet két évvel ezelőttre nyúlik vissza, az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete szervezésében 2019-ben Erdélyszerte több jótékonysági koncert valósult meg. A gyűjtés célja az volt, hogy méltó emléket állítsanak azoknak az elhunyt falusi mestereknek, akiknek zenéjét a mai muzsikusok is megtanulták és játsszák.

Az első 5 kopjafát Kalotaszeg zenészei tiszteletére állították a halottak napját megelőző hétvégén. A helyszíneken rövid beszéddel, muzsikával emlékeztek meg azokról, akiknek a nevei felkerültek a kopjafákra.

Az öt kopjafát a magyarlónai és bánffyhunyadi református temetőkben, a gyerővásárhelyi magyar temetőben, a bogártelki templom udvarán és a mérai temetőben helyezték el. A Kun Péter által kifaragott kopjafákra 34 név került fel.

(Borítókép: Türei Lengyel László)

Kapcsolódók

Kimaradt?