Utolsó útjára kísérték Czilika Gyula bogártelki prímást

 

Utolsó útjára kísérték pénteken Czilika Gyula bogártelki prímást. A kalotaszegi Czilika zenészdinasztia egyik utolsó képviselője március 3-ra virradó éjjel, 63 évesen hunyt el, hosszú szenvedés után, írta Facebook-oldalán a Kolozsvári Rádió.

Czilika Gyula (becenevén Gyuszi) 1958-ban született Bogártelkén, Czilika Béla prímás (1924–1966) fiaként. Mivel apja korán elhunyt, testvéreitől, Boros Samutól (szül. 1913-ban) és Czilika Jánostól (szül. 1919-ben) tanult muzsikálni, derül ki Könczei Csongor néprajzkutató kutatásaiból. Czilika Gyula a vidék valamennyi etnikumának ismerte a zenéjét.Fotó: a Kalotaszeg Néptáncegyüttes és Legénytársulat Facebook-oldala

„Mindenki tudta, hogy a cigány muzsikusnál jobb nincs. A titka a vér, született tehetség, van egy kis plusz bennünk. Ez így volt régebb is, az öregek is ezt mondták. Hegedűt adtak a kezünkbe, s azt mondták, cigányok vagytok, zenéljetek. Az Isten a hegedűt a cigány kezébe teremtette” – idézi Czilika Gyulát Fekete Réka és Ferencz Csaba a Forrásvidéken. Beszélgetések erdélyi adatközlőkkel című kötetükben, amely a Háromszék Táncegyüttes kiadásában jelent meg Sepsiszentgyörgyön, 2013-ban.

A Boldi Banda zenekar Facebook-oldalán egy 1991-es felvétellel búcsúzott a prímástól:

Közzétette: Boldi És Bandája – 2021. március 3., szerda

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?