Harmincadik alkalommal találkoznak a Hargita megyei farsangbúcsúztató csoportok

Kerek évfordulóhoz érkezett a Hargita Megyei Farsangbúcsúztató, amelynek idei házigazdái a Csíkborzsovai Hagyományőrző Csoport és Szépvíz Polgármesteri Hivatala. A szervezők célja a gazdag székelyföldi farsangtemetési hagyományok bemutatása mellett a közösségépítés. A hagyományőrző csoportok három településen vonulnak fel jövő szombaton.

Idén a Csíkborzsovai Hagyományőrző Csoport és Szépvíz Község Polgármesteri Hivatala lesz a házigazdája a kerek évfordulót ünneplő Hargita Megyei Farsangbúcsúztató rendezvénynek. A 30. alkalommal megszervezett eseményen 12 csoport vonul föl Szépvíz község településeinek utcáin és mutatja be farsangtemető szokásait – mondta el a Maszol érdeklődésére Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója.

A hagyományőrző csoportok a három település végéből indulva haladnak majd a község központja felé, útközben két helyen játsszák el a játékukat és kínálják meg a résztvevőket farsangi finomságokkal. A csoportok találkozását követően közös szabadtéri mulatság veszi majd kezdetét.– részletezte a rendezvény programját az igazgató.Bikaütés Kászonban | A szerző felvételei

„Az érdeklődőknek azt tudjuk javasolni, hogy Szépvízen a megnyitón vegyenek részt. Érdemes követni a buszokat, amikkel a csoportok az indulási helyükre mennek, vagy akár a települések végén is lehet várni őket. Nem nagyok a települések, körbe is lehet járni” – emelte ki Ferencz Angéla. Az igazgató kiemelte, hogy a szentegyházi csoport a csíkszentmiklósi kultúrotthonban adják elő az „ördögbetlehemet”, amely a többitől eltérően nem felvonulós játék. Ez a különlegességnek számító darab a szegény Lázár bibliai történetére épülő dramatikus színjáték – emelte ki az igazgató.

Nagy az érdeklődés

„Zajlik a szervezés. A helyiek a kisgyermekektől kezdve a szomszédságokig be vannak vonva és azt gondolom, hogy mindenki nagyon várja, nagy örömmel fog csatlakozni a szervezők és a résztvevő csoportok is. Nagy érdeklődés mutatkozik a közönség, a turizmus és a helyi lakosok részéről is” – hangsúlyozta Ferenc Angéla. Mint hozzátette:a szervezkedés minden alkalommal  nagyon jól megmozgatja a helyieket, a rendezvény valódi közösségépítő eseményt jelent a házigazda községeknek és a résztvevő csoportok számára is.

A Hargita Megyei Farsangtemetést 1993-ban szervezték meg első alkalommal Csíkszeredában. A csatlakozó települések meghatározott sorrendben követik egymást a házigazda szerepében, jövőre ismét Csíkszeredában és Csobotfalván tartják majd az eseményt.

Február 26-án szombaton 10 órától fogadják az érkező csoportokat Szépvízen, majd 11 órától lesz a hivatalos megnyitó a szabadtéri színpadnál. Ezt követően 11.30-tól indulnak a csoportok. A program szerint Szépvízen a csíkszentdomokosiak, kászonaltíziek, alsósófalviak és a gyergyóditróiak vonulnak. Csíkszentmiklóson a gyergyószárhegyiek, szentegyházaik, csíkcsicsóiak és csíkszentkirályiak mutatkoznak be, Csíkorzsovában pedig a gyergyóremeteiek, csíkmenaságiak, csobotfalviak és szentsimoniak. A szentegyházi Ördögbetlehemet 12 órakor mutatják be a csíkszentmiklósi kultúrotthonban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?