Az összetartást hangsúlyozták a Torockói Községnapokon

Új koncepció alapján állították össze a szervezők az idei Torockói Községnapok programját, amelybe nemzetközi gazdakonferencia, néptáncbemutatók, focimeccsek, sakkverseny, rockkoncertek és a hajnalig tartó bál is belefért, ugyanakkor néhány anyaországi testvértelepülést is fogadtak. A központi rendezvénynek szombaton, április 23-án Torockószentgyörgy adott helyet, a Rudnyánszky-kúria udvara, illetve a Brassai Sámuel Kultúrotthon, utóbbinak új székelykapuja is elkészült erre az alkalomra.

Az első torockószentgyörgyi falunapot ezelőtt 15 évvel, 2007-ben szervezték meg, azóta sokféle változata volt. Torockó község önkormányzata, az esemény főszervezője, idén azt kezdeményezte, hogy a két falu ne külön ünnepelje saját napját, más-más időpontban, hanem együtt, a helyszínek váltakozásával, mert így jobban összeszokhat a két magyar közösség, amelyet történelmi okok szigeteltek el egymástól az együttműködésben.

Istentisztelet a kápolnánál | Fotó: Basa Emese„Arra a következtetésre jutottunk, hogy célszerűbb lenne községnapot és nem falunapot szervezni azért, hogy ezáltal is közelítsük a két falu lakosságát, ezt nagyon fontosnak tartom ezekben a zavaros időkben. Idén itt, Torockószentgyörgyön, a falu névadójának napjához kapcsolódva, jövőre pedig Torockón szervezzük meg az eseményt” – nyilatkozta a Maszolnak Deák-Székely Szilárd Levente polgármester.

Az összetartás fontossága volt a fő üzenete annak az ökumenikus istentiszteletnek is, amelyet a torockószentgyörgyi római katolikus kápolnában tartottak. A zömében unitáriusok lakta faluban néhány református és katolikus hívő is van, előbbieknek temploma a központban van, a katolikusok pedig egy festői kilátást nyújtó magaslaton található, a Szentháromság tiszteletére felszentelt kápolnába járnak misére. Ezt Thoroczkay György és felesége, Pekri Krisztina építtették 1727-ben, a család régi sírboltjához csatolva, akárcsak azt a kolostort, amelybe minorita szerzeteseket telepítettek. A templomot 1849-ben felgyújtották, 1867-ben újat építettek. E kápolnához boltívvel csatlakozó kriptában van eltemetve Thorockay István, Rákóczi Ferenc tábornoka, a kápolna karzatán ott láthatók a Thorockay és Rudnyánszky család címerei.

Az ünnepi misét celebráló György Ferenc tordai plébános, aki nagy vonalakban a kápolna értékeit is bemutatta és üdvözölte a jelenlevő Rudnyánszky család tagjait, arra hívta fel a figyelmet, hogy a két falu úgy képvisel értéket, ha összefog. Sikó Levente marosgombási református lelkipásztor azért imádkozott, hogy „ne lankadjunk a közösségépítésben”, Finta Emese helyi unitárius lelkész pedig arra kérte a jelenlevőket, hogy arra figyeljenek, ami maradandó, ami megerősít bennünket. Csécs Márton torockói unitárius lelkipásztor Lukács evangélista szavaival arra intett, hogy „számot kell adnia ennek a nemzedéknek”: a történelem, a szentírás arra figyelmeztet, hogy tegyük kötelességünk, legyünk hitelesek, mert „felelősséggel tartozunk egymásért”.

Megtartották a magyar gazdák konferenciáját

Az idei Torockói Községnapok egy jelentős párhuzamos rendezvényt is vendégül látott, hiszen szombaton tartották a magyar gazdák nemzetközi konferenciáját, amelynek ötletgazdája és anyagi támogatója Winkler Gyula európai parlamenti képviselő volt. Köszöntőt mondott Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, ezt Winkler Gyula megnyitója és bevezető gondolatai követték.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével V. Német Zsolt, a magyar kormány Vidékfejlesztési Minisztériumának vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a Hungarikum Bizottság tagja, Barabási Antal Szabolcs, a román kormány Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára és Orbán Csaba, a Pro Economica Alapítvány képviselője. A megbeszéléseket követően a résztvevők meglátogatták a környék egyik jelentős gazdasági egységét, a torockószentgyörgyi tejfeldolgozó üzemet.

Beszámoltak a községben tervezett fejlesztésekről

A reggel  esősnek, hűvösnek igérkező időjárás szerencsére délre már megváltozott, kisütött a nap, így nagyon sok résztvevője lett az eseménynek.  A szabadtéri programok kellemes kikapcsolódást jelentettek mindenki számára, a helyszínen kínált finomságok úgyszintén hozzájárultak a jó hangulat megteremtéséhez.

A Torockói Fúvószenekar | Fotó: Basa Emese

Az egybegyűlteket Deák-Székely Szilárd Levente polgármester köszöntötte, aki üdvözölte a községnapokra érkező Bócsa, Hollókő, Tápiógyörgye és Üllés testvértelepülések  képviseleteit, megköszönte azok támogatását, hasonlóképp az önkormányzati képviselők, dolgozók valamint a Szilas Egyesület és annak elnökének, Fogarasi Antóniának az aktív szerepvállalását a rendezvény megszervezésében. Továbbmenően, az elöljáró beszámolt a legfrissebb pályázati eredményekről: leadott pályázatok készültek el a torockószentgyörgyi szennyvízhálózat, illetve a községszintű földgázhálózat kiépítésére, jelenleg ezek döntés-előkészítés alatt állnak.

Ugyanakkor pozitívan bírálták el a torockószentgyörgyi vár állagmegóvására és népszerűsítésére benyújtott pályázatot, amelynek részleteit már ismertettük olvasóinkkal, illetve sikeresnek minősült az a projekt is, amely hat hagyományos községbeli ház számára nyújt egyenként 60 ezer eurós támogatást restaurálásra.

Hollókői néptánccsoport | Fotó: Basa Emese

Legvégül Deák-Székely Szilárd Levente az idei kulturális eseményekre reflektált megemlítve, hogy idén mindenik hónapban volt egy nagyobb rendezvény: januárban Torockó, a hungarikum címmel mutatkoztak be a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban a Magyar Kultúra Napján, februárban a farsangtemetés volt, márciusban vendégül látták a Fehér megyei RMDSZ központi, március 15-i rendezvényét illetve a Tavaszi szél vizet áraszt megyei néptánctalálkozót. Az áprilisi községnapok célja a két falu lakosságának összekovácsolása azért, mert „csak együttes erővel lehet és érdemes küzdeni a fennmaradásunkért”.

Tánccal, koncerttel és sporttal is készültek

 A délután első fellépője a 2007-ben megalakult, amatőr zenészek alkotta Torockói fúvószenekar volt, amelyik sramlival, csárdásokkal, operettekkel és könnyűzenei darabokkal szórakoztatta hallgatóságát. A csapat a nagyhírű, 19. század végén megalakult Torockói Rezesbanda hagyományaihoz igyekszik kötődni.

Nagy érdeklődés övezte a torockószentgyörgyi óvodások és kisiskolások humoros jelenetekben bővelkedő előadását, A falu bíráját, amelyet Szabó Emőke óvónő és Varga Melinda tanítónő vezetésével vittek színpadra. Nagy tapssal jutalmazta a közönség a Torockói Sebes Pál Általános Iskola kisdiákjainak előadását is, akik Veres Annamária és Nagy Erika tanítónő irányításával A libapásztorlány lakodalma című népmesefeldolgozást mutatták be.

A helyi Szilas Néptánccsoport | Fotó: Basa Emese

Néhányéves kihagyás után, a községbeliek nagy örömére, ismét színpadon láthatták a Szilas Néptánccsoportot, akik mezőségi táncokat mutattak be, oktatóik Oniga Kristóf és Fosztó Ingrid.

A vendégcsoportok közül elsőként a Csombordi Kis Pipacs Néptánccsoport mutatkozott be felcsíki táncokkal, majd a nagymúltú Magyarlapádi Hagyományőrző Néptáncegyüttes ropta a táncot a Csegely Zenekar kíséretében, a sort pedig a Hollókői Néptánccsoport színes produkciója zárta.

A néptáncbemutatók után a figyelem futballra terelődött: 17 órától barátságos focimeccseket tartottak az Üllési ISE, a felvinci futballcsapat és a házigazda Torockószentgyörgyi Szilas között. Párhuzamosan sakkverseny is zajlott, amelyet az üllési testvértelepüléssel közösen, a Bethlen Gábor Alap támogatásával szerveztek meg. A győzteseket kupákkal és érmekkel jutalmazták.

Az esemény jó hangulatához az esti koncertek is hozzájárultak. A magyar népi kultúra, a népzenei- és néptánckincs megőrzésére szövetkező, 25 éves múltra visszatekintő Kármentő Népzenei Együttes igazi etalont jelentett a jelenlevő Fehér megyei néptáncosok számára.

A torockószentgyörgyi óvodások és kisiskolások műsora | Fotó: Basa Emese

Ezt követően a rockkoncertek vették birtokba a színpadot. A magyarlapádi  HóHányok együttes dalai fiatalos hangzásúak, saját tapasztalatokon alapuló szövegekre épülnek, amelyek részben a szórványban lévő magyar identitásról szólnak. A zenekar tagjai portálunknak elmondták, hogy a télen tervezik kiadni első lemezüket, amely minden bizonnyal tartalmazza az eddigi legnagyobb slágerük, a Fehér Megyei Magyar Napok himnuszát is. A 2003-ban alakult szászrégeni Titán zenekar igen nagy népszerűségnek örvend a környéken, így Torockószentgyörgyön is vastapssal jutalmazták produkciójukat.

A koncerteket követően a résztvevők a Székelykő kúria udvaráráról nézhették meg a látványos tűzijátékot, majd 23 órától a Brassai Sámuel Kultúrotthonban zajló bálban rophatták Tóth Attila és Bilibók András zenéjére a táncot hajnalhasadtáig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?