Dubajban vendégszerepel a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Meghívást kaptak a Dubajban megrendezett világkiállításra a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai. A társulat fellépései a román pavilon programját fogják színesíteni.

Ötödik alkalommal vesz részt világkiállításon a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A tánccsoport az Egyesült Arab Emírségek második legnépesebb városában megszervezett világkiállításon vendégszerepel a jövő héttől. A társulatot a román pavilon fellépői közé hívták meg, hogy bemutassák az ország multikulturalitását. Az együttes minden tagja javában készül, próbál, pakol, a kötelező orvosi vizsgálatokon vesznek részt a társulat tagjai – olvasható a Hargita együttes hivatalos közösségi oldalának bejegyzésében.

A Maszol érdeklődésére András Mihály, az együttes igazgatója, művészeti vezetője elmondta: ötödik alkalommal kaptak meghívást a világkiállításra. Nagy megtiszteltetésnek érzi azt, hogy újra bizalmat szavaztak a rendezők a társulatnak – tette hozzá. Az együttest 25 fős delegáció fogja képviselni Dubajban március 20-a és 27-e között. „Ez idő alatt legalább egy nagyszínpadi fellépésünk lesz a kiállítás központi helyszínén, ezen kívül 15 további szereplésre készülünk a román pavilon rendezvényhelyszínén” – osztotta meg András Mihály.Az utolsó simítások. A bőröndök már bepakolva, útra készen | Fotó: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Az együttes főleg erdélyi és székelyföldi magyar náptáncokkal készül, de szeretné bemutatni Erdély sokszínűségét is, így a régió román és cigány táncai is helyet kaptak a repertoárban, tudtuk meg.

A társulat részvétele sokáig kétséges volt, mondta el az igazgató, végül a világkiállítás zárónapjaira kaptak felkérést. András Mihály megosztotta azt is, hogy sok segítséget kaptak az utazás megszervezésében a csíkszeredai városházától és Korodi Attila polgármestertől is, aki személyes kapcsolatrendszerén keresztül nagy mértékben hozzájárult a részvétel megvalósulásához.

„Tele vagyunk izgalommal, drukkal, nem igazán tudjuk, milyen körülmények, szabályok várnak ránk. Ugyanakkor kíváncsiak vagyunk, milyen új dolgokkal ismerkedhetünk meg a világkiállításon, mit hozhat számunkra is a jövő, mik az újdonságok. Természetesen nagyon büszkék vagyunk a meghívásra, mégis  a legfontosabbnak tartom, hogy mindannyian egészségesen, gond nélkül térjünk majd haza” – fogalmazott András Mihály.

Világkiállításokat a 19. század közepétől kezdve rendeznek, az olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság után ez a harmadik legjelentősebb gazdasági-kulturális esemény a világon. Az ötévente megrendezésre kerülő és hónapokig tartó világkiállítások fő látványosságai a résztvevő országok által felállított és berendezett nemzeti pavilonok, amelyekben fél éven át a világ különböző tájairól érkező nemzetek ismerkedhetnek az adott ország kultúrájával, technológiai fejlesztéseivel. A világkiállításon való részvétel egyedülálló lehetőség diplomáciai, gazdasági, és turisztikai szempontból egyaránt – ez az a hely, ahol minden ország a legjobbat hozza ki magából. Az expó célja, üzenete ma is ugyanaz, mint 170 éve, amikor az első világkiállítást Viktória királynő hitvese, Albert herceg a 19. században megálmodta: összehozni a különböző nemzeteket és technológiákat, közös gondolkodásra és alkotásra ösztönözni őket a szebb és jobb jövő érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?