Székely népviseletben mennek munkahelyükre pénteken a csíkiak

Székely önazonosság és az autentikus hagyományokból való megélhetés megteremtése – ezek a kulcsszavai a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által tavaly útjára indított székely népviselet napjának, amelyet pénteken tartanak Csíkszeredában. András Mihály igazgatót is megkérdeztük a koncepcióról.

„Minden székely népviselettel rendelkezőt arra biztatunk, hogy ezen a napon öltse magára viseletét vagy viseletének valamely darabját, és így induljon munkahelyére, ügyeket intézni vagy akár bevásárolni” – biztatja felhívásában a Hargita Együttes a székelyföldi embereket, rövid találkozóra hívva őket július 6-án, pénteken délelőtt 10 órára Csíkszeredába, a Szabadság térre. Itt ugyanis a Hargita együttes tagjai pár perces közös táncot kezdeményeznek azokkal, akik székely viseletben érkeznek.A tavalyi sikeres premier után idén is várnak minden kedves érdeklődőt, vagy akár szemlélődőt az eseményre, melyet ráhangolódásként tálalnak az Ezer Székely Leány Napjára.

A csatlakozás nem helyhez kötött: az eseményhez szerte a nagyvilágban bárki csatlakozhat. A teendő: aki együtt szeretne rezdülni a kezdeményezőkkel, vegye fel a népviseletét és népszerűsítse a székely népviselet napját munkatársai, ismerősei és barátai körében.

„Remélem, ország-világ részt vesz az idei megmozduláson” – mondta a Maszolnak András Mihály, a Hargita Együttes igazgatója. Elárulta, mindkét rendezvény arról is szól, hogy „újravarrják a szőtteseket, jó ízléssel” – és ez a munka, amennyiben elterjed az igény rá, megélhetést is teremt a szakmát ismerőknek itthon, Székelyföldön.

„Találjunk társakat e játékhoz, biztassuk egymást, barátainkat, kollégáinkat! Kiváló alkalom a környezetünkben élő embertársainkkal a szülőfalujukról, családjaik viseletéről szót ejtenünk. Egyben hangolódjunk és készüljünk közösen az Ezer Székely Leány Napjára!” – szól a szervezők felhívása.

A székely népviselet napján készült fényképeket az ezerszekely@gmail.com e-mail címre várják vagy az együttes Facebook-oldalára, üzenetben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?