Minden erdélyi lovas egyesületet támogat a magyar kormány

Erdélyben mintegy 80 lovas egyesület működik, és gyakorlatilag mindannyian részesülnek a magyar kormány támogatásában – jelentette be a hétvégén Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Háromszéken, a maksai Benke kúriában szervezett lovas fórumon.

Potápi elmondta: az erdélyi lovas program második szakaszában 120-150 millió forintos pénzkerettel támogatják azokat, akik egyesületi formában tevékenykednek.

A háromszéki fórumon a Kovászna, Hargita, Maros, Kolozs, Szeben, Fehér, Máramaros, Szilágy és Arad megyék lovassportjának és hagyományőrző huszár egyesületeinek képviselőivel ismertették meg a magyar kormány által támogatott lovas programot. Az a cél, hogy minél több gyerekkel megismertessék a lovas kultúrát, a lovassportokat, és minél nagyobb számban bekapcsolják őket a lovas mozgalomba, ami által a nemzeti identitás is erősödik – fogalmazott Potápi Árpád János.

Fedett lovardákat építettek és lovas rendezvényeket szerveztek

Az eddig megvalósult székelyföldi lovas program keretében a magyar kormány támogatásával két fedett lovarda épült Sepsiszentgyörgyön és Csíkszentsimonban – számolt be Kolozsvári Tibor. A lovas program erdélyi megbízottja szerint jelenleg már mintegy 2500 gyerek lovas oktatását támogatják. Arra biztatta az, hogy hozzanak létre egyesületeket, hiszen hamarosan képzési programokat is indítanak. Több megyéből érkeztek érdeklődők | Fotók: Kocsis B. János

Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága erdélyi főosztályának vezetője a támogatási programról elmondta: amint beérkeznek a támogatási kérések, azokat továbbítják a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez és onnan bekérik a lovas egyesületek adatait a szerződéskötéshez.

A lovas fórumon Makkai Péter, a román kormány Munkaügyi és Szociális Minisztériumának  államtitkára elmondta: dolgozik azon, hogy a hazai szakmák jegyzékébe bekerüljön a lovasterapeuta hivatás is, hiszen ez alapján lehetne képzéseket szervezni. A ló tiszteletet, bátorságot, fegyelmet, egyéniséget tanít, és a lovasterápiával eredményeket lehet elérni a fogyatékkal élőkkel és a hátrányos helyzetűekkel – mondta Makkai Péter.

Nagyszabású lovas zarándoklatot szerveznek pünkösdkor

Idén a csíksomlyói pünkösdi búcsú június 4-re, azaz a Nemzeti Összetartozás Napjára esik – hívta fel a figyelmet Potápi Árpád János.Potápi Árpád János

Az államtitkár bejelentette, hogy elkezdik a pünkösdi lovas zarándoklat megszervezését, amely egyúttal Tamási Áron emléke előtt is tiszteleg, hiszen 125 éve született a székelység egyik legnagyobb írója. „Közösen adhatunk majd hálát, hogy a 2022-es választások jól sikerültek” – fogalmazta meg Potápi, aki arra szólított fel minden erdélyi lovast és huszárt, hogy vegyenek részt és biztassanak mindenkit részvételre az április 3-án sorra kerülő magyarországi országgyűlési választásokon, hogy azt követően is folytatni tudják a közös munkát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?