Százmillió forinttal támogatja a magyar állam a székelyföldi lovasklubokat

Homoródfürdőn tartották meg csütörtökön délután a Hargita Megyei Lovasfórumot. Potápi Árpád János, a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára bejelentette, a magyar kormány 100 millió forinttal, mintegy 1,37 millió lejjel támogatja a székelyföldi lovasklubok 2022-es működését.

Csaknem 30 székelyföldi lovasklub részesülhet a magyar kormány által megítélt 100 millió forintos támogatásból 2022-ben – jelentette be szerdán Homoródfürdőn Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A politikus elmondta: a nyelv és a kultúra mellett a lótartás történelmi gyökerei is meghatározzák a magyar nemzeti identitás alapjait. Az államtitkár hangsúlyozta, a magyarság és a székelység a lovaknak, a lótartásnak is köszönheti megmaradását, önazonosságának megtartását. Kiemelte ugyanakkor ezen hagyományok továbbvitelének fontosságát is.

Potápi Árpád János rámutatott: a magyar nemzetpolitika a 2010-es évek közepétől kiemelt figyelmet fordít a sportra, azon belül a határon túli sporttámogatásokra is. A támogatások nyomán elért eredmények révén valódi Kárpát-medencei egységről beszélhetünk a sport terén. A politikus elmondta, hogy Erdélyben a lovas sportokra is kiemelt figyelmet fordítanak és ennek köszönhetően sikerült elindítaniuk a bejelentett támogatási programot.Díjazták a Székelyföldi Lovasünnep szervezőit is

A Maszol érdeklődésére Potápi Árpád János elmondta: Székelyföldön elsősorban a téli sportok, a jégkorong, sízés támogatására volt eddig lehetősége a magyar kormánynak, emellett a csapatsportágak kaptak leginkább figyelmet. „Emellett egyre jobban oda kell figyelni a lovas kultúrára, illetve a lovas sport erősítésére. Ma azt jelentettük be, hogy a székelyföldi lovas programban 100 millió forintos támogatást tudunk adni szinte minden lovas egyesületnek a három székely megyében. Ez 28 egyesületet jelent, amelyek egyenként kettő és hét millió forint közötti támogatásban részesülnek” – közölte. Hozzáfűzte: azt szeretnék elérni, hogy minél több fiatalt nyerjenek meg a lovas sportok gyakorlásának.

Erősödő ágazat

A bejelentést követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Maszolnak elmondta: az elmúlt évben sikerült megduplázniuk a megyében zajló lovas események, tevékenységek számát. „Annak örülünk, hogy a lovas életben nem történt törés és a lovasaink tovább tudták fejleszteni bázisaikat és a csapatok eredményesen versenyezhettek. Ma már professzionális Hargita megyei lovaséletről beszélhetünk, amelyben több mint ezer fiatal vesz részt” – emelte ki a politikus. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a lovas tevékenységek egyre több embernek biztosítsanak jövedelmet a vendéglátás, az oktatás, a hagyományőrzés vagy éppen a lovasterápia által.Hargita Megye Tanácsának lovas munkacsoportja | Fotó: Farkas Endre

A Hargita Megyei Lovasfórum felszólalói értékelték az elmúlt év eredményeit, valamint beszámoltak az ágazat idei terveiről. Felszólalásában Makkai Péter, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium RMDSZ-es államtitkára kifejtette: a lovas terápia Romániában még újdonság. Éppen ezért nagy eredmény, hogy szakmaként és szolgáltatásként is megjelenhet ez az új ágazat az országban. A politikus szerint ez része a romániai szociális szolgáltatások terén tapasztalható paradigmaváltásnak és reményét fejezte ki, hogy sikerül megfelelő forrásokat teremteni a szakma fejlődéséhez.

Az eseményen bemutatkoztak Székelyföld meghatározó lovas egyesületei, valamint díjazták az elmúlt év kiemelkedő teljesítményeit. Ígéret díjat, illetve Keresztes Lajos-díjat kaptak a Székelyföldi Regionális Díjugrató Bajnokság versenysorozatának legjobbjai, Hargita Megye Tanácsának emlékérmét vehette át Ferencz Katalin versenyző, lovasoktató, terapeuta, Bajkó Ildikó és Bajkó Tibor pedig a Márton Áron-emlékérem arany fokozatában részesült.

(Borítókép: Gábos Albin)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?