banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Új létesítménnyel gazdagodott a székelyföldi lovasíjászat – a helyszínen jártunk

Új gyakorló lovaspályát avattak szombaton a Csíkszereda mellett található Csibában. Az eseményen lovas- és gyalogos íjász bemutatók mellett a természetes lókiképzés titkaiba is betekinthettek a látogatók. A két éve működő Kerecsen Lovasíjász Sportklub kezelésében álló pálya kivételes természeti környezetben fogadja a lovassportok iránt érdeklődőket. (Fotók: Gábos Albin)

Lovasfelvonulással és zászlófelvonással kezdődött szombaton délelőtt a Vasfúvó-dombnak nevezett magaslaton kialakított lovas gyakorlópálya átadó ünnepsége a Csíkszereda melletti Csibában. Az esemény felvezetéseként a Kassai Lajos lovasíjászati elveit követő Kerecsen Lovasíjász Sportklub tagjai látványos lovas felvonulással érkeztek meg az új pályához, ahová számos látogató érkezett kihasználva a hétvégére kividuló időjárást. Aki ezen a napon vette a fáradtságot és Csiba felé vette az irányt, nem bánta meg, hiszen rendkívül színes programokat kínáltak a szervezők.

A felvonulás után birtokba vették az új gyakorlóteret a klub lovasíjászai, akik különböző technikákat bemutatva lőttek célba. A Kassai lovasiskola felvételizői, Recsenyédi Attila és Hunor lőttek vágtató lovak hátáról álló célpontokra, majd társaik által tartott pajzsokra, illetve repülő korongokra is. Megfigyelhettünk töltéstechinkákat, oldásokat, a ló irányítását kantárszár nélkül. A bravúros bemutatót többször is tapssal jutalmazta a nézősereg.

Mint elhangzott: a lovak, lovasok speciális felszerelések többségét helyben, a tagok készítették el. Egyébként a hagyományos lovas felszereléshez hozzátartozik többek között a szügyvért, szablyavágások elleni különböző páncélok, lovasíjász csizmák, készenléti tegez, nyílvessző tegez.

A lovasokat követően gyalogos nyilasok is színre léptek, méghozzá táncos íjász bemutatót tartottak. Az Ádám Julcsi koreográfus által összeállított mozdulatsorok közben természetesen szintén záporoztak a nyílvesszők.

Három évig képzik a lovakat

Megtudtuk azt is, hogy a lovasíjászatban részt vevő lovak kiképzése három évig tart. Emellett kiderült: a lovasíjász-lovak sosem vezényszavakat követnek, hanem mozdulatokkal és test súlypontok áthelyezésével irányítják a lovasaik őket.

A program részeként a filmszínészként, és hagyományőrző lovasként is ismert Denis Ștefan adott ízelítőt a természetes lókiképzés folyamatából. A színész egy korábban nyerget még nem viselő csikón mutatta be azokat a gyakorlatokat, amelyek segítik a lovas és a ló közötti bizalmi kapcsolat kiépítését. A kiképzésnek nagy szerepe van a ló mozgásának fejlesztésében, valamint az együttműködés kialakításában. Denis Ștefan rendkívül részletgazdag bemutatója során felvázolta a vadlovak csoportos viselkedését és a betanítás főbb mozzanatait az első felnyergelésig.

A Csibában található, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas „Virág” lovasíjász pálya és a most átadott gyakorlótér Erdélyben is egyedi adottságokkal bír. Mint Lőrincz Rómeó, a Kerecsen Lovasíjász Sportklub vezetője elmondta, az új gyakorlópálya speciális terepviszonyok között készült el, tulajdonképpen egy dombtetőre épült. Rengeteg földmunka volt, nagy mennyiségű homokot kellett felhordani, tudtuk meg. A lovas szakember ugyanakkor elárulta: az új létesítmény egy csíkszeredai vállalkozó, Simon Szilárd nagylelkű felajánlásának köszönhetően valósulhatott meg.

A szombati pályaavató szakmai programja a Virág pályán megrendezett lovasíjász versennyel zárult, majd a résztvevőket helyben készült ételekkel, bográcsgulyással és szabadtűzön készített sültekkel vendégelték meg a szervezők.

Felvonulással kezdődött a csibai lovasünnep. A felszereléseket a lovasok maguk készítik. Nem csak a fiúk sportja. Zászlóka pálya körül - birtokba vették az új létesítményt. A Székely Sasok sámánéneke is színesítette a programot. Lőrincz Rómeó nyeregben. Pihenő is jár.
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?