Lovasnapot rendeztek Szépvízen

Lovas felvonulás, díjugratás, lovasíjász-bemutató és fogathajtóverseny szerepelt a Szépvízi Lovasnapok rendezvény programjában vasárnap, amelyet a helyi polgármesteri hivatal, a Szépvízért Egyesület és a Csíkiló Sportegyesület szervezett, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének támogatásával.

Az eseményre ellátogatott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Becze István megyei tanácsos és Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje is. Borboly Csaba és Vincze Loránt köszöntőjében egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet lovas nemzet. A megyeelnök szerint a székelyek hasznos társa a ló, amelyre ősidők óta számíthattak, és részesévé vált a mindennapi életüknek.

„ Hagyományaink, nemzeti identitásunk egyik része a lovas élet, a ló szeretete. Csíkban, Székelyföldön az emberek társa a mai napig a ló, és ezért is kiemelt figyelmet és köszönetet érdemelnek azok az emberek, akik lovat tartanak. Csíkszépvíz egyike térségünk azon községeinek, amelyek lehetőséget biztosítanak lovasainknak arra,  hogy bemutassák tehetségüket és rátermettségüket. A szépvízi lovasnap rangos esemény, ahol a tudást és ügyességet lehetett összemérni, ezért gratulálok Ferencz Tibor polgármesternek és csapatának, hogy megszervezte a mai eseményt”, mondta Borboly Csaba, aki egyben arra kérte a résztvevőket, hogy éljenek állampolgári jogukkal és egyben kötelezettségükkel is, és május 25-én vegyenek részt a választáson, adják le szavazatukat azért, hogy egy olyan Európában élhessünk, ahol a magyar nemzet számít, hagyományaival, kultúrájával együtt.

Vincze Loránt szerint az állatok szeretete, a hagyományos gazdálkodás és a hagyományok őrzése a székely ember védjegye.

„Értékeinket nem múzeumban, tájházban őrizzük, hanem a mindennapok részét képezik”, mondta el az RMDSZ EP-képviselő-jelöltje. A politikus arra biztatta hallgatóságát, „őrizzük ezeket az értékeket, vigyük el hírét Európába, és gondoskodjunk arról, hogy a székely ember érdekei az Európai Unióban is megjelenjenek! Ehhez két hét múlva egész közösségünknek be kell bizonyítania, hogy erős, és szavazatával erősíti összetartozásunkat.”

Díjugratásban első lett Tamás Adrienn, második Tamás Anita, a harmadik Márton Gréta. Kettesfogat-hajtásban az első díjat Romfeld Zsolt, a másodikat Szőcs Lehel, a harmadikat Kosza Levente kapta. Az erőpróbán, amelyen hatalmas rönköket kellett elhúzniuk a lovaknak, Gráncsa Mihály lovai bizonyultak a legerősebbnek, a második díjat Kocsis László kapta, a harmadikat pedig Bartos János. A rendezvény végén tombolát sorsoltak értékes nyereményekkel.

Kimaradt?