Pászka Lehel lovasíjász a székelyek világrekordere

Székely lovasíjász állított fel világrekordot: Pászka Lehel az Óriás-pincetetőn hétfő délután egy négyszáz méteres pályán kantár és nyereg nélkül vágtázó lóról 37,74 másodperc alatt 15 célzott lövést adott le, és mindannyiszor célba talált. Az eseményt kamerákkal rögzítették, közjegyző és tanúk jelenlétében hitelesítették és elküldik a Guinness Bizottságnak, remélve, hogy jóváhagyják a világrekordot.

A 2014-es Székely Vágtán célozta meg először a világrekord-kísérletet Pászka Lehel lovasíjász, ám akkor többnyire a székely nézőközönség elismerésének örvendhetett, a Guinness nem hatódott meg a produkciótól, az elvárásainak megfelelő bizonyítékok hiányában.

Pászka Lehel nem adta fel, sőt, a benne pezsgő „csakazértis” virtus kihozta belőle a székelyt és nehezített a pályán: 14 helyett 15 céltáblát állított fel ugyanazon a 400 méteres távon, jelentősen csökkentve ezáltal a rendelkezésére álló időt a nyílvesszők kilövéséhez és célba találásához.

Az ember, aki nem ismer lehetetlent

„Ha valaki mesélne nekem erről, hogy van egy fickó, aki 400 méteren 37 másodperc alatt egy vágtakörön, kantár és nyereg nélkül betalál 15 céltáblába, akkor valószínűleg nem hiszem el én magam sem, hogy van ilyen és azt mondom: ez lehetetlen, hiszen nagyon komplex a feladat, gyakorlatilag minden egyes elemnek a helyén kell lenniés maximálisan teljesülnie kell minden kis részletnek a sikerhez” – nyiatkozta kedden a lovasíjász a maszol.ro-nak.

Kiszámolva a milliméterek és pillanatok arányát, egy-egy nyílvessző kilövésére, tehát a töltés-feszítés-rátartás-oldás folyamatára két és fél másodperce volt. Ennek töredéke alatt kellett az ujjai között tárolt 15 vesszőből egyszerre csak egyet kicsippentenie úgy, hogy közben az ujjperce milliméternél többet nem mozdulhatott, hogy a többi vessző ne hulljon szét, a szél se libbentse szét.

A ló közben vágtázik, a terep egyenlőtlen, ki kell kerülni a gödröt, egyetlen apró érintéssel irányítani az érézékenységéről hires Vackor lovat. Ja és persze apróság ugyan, de nem elhanyagolandó feltétel: nincs a lovon nyereg. Bár ez még mindig a könnyebbik része. Merthogy nincs a lovon kantár sem. 

Csakhogy Pászka Lehelt soha nem állította meg semmi lehetetlen, ami szükséges a céljához. Bár a világrekord-kísérletek között is maximális balesetveszély-faktorral rendelkezik a produkciója, eszébe sem jutott, hogy baja eshet. Pedig a körülmények enyhén szólva sem voltak ideálisak. Ha ezeket reálisan elemzi, valószínűleg sosem vág bele a lehetetlenbe.

„Egyrészt a terep inkább volt alkalmatlan, mint megfelelő, hiszen a terepmunkák előkészítése a hétvégi eseményre csak későbbre volt tervezve, tehát amit egy év alatt az eső összemosott, azon kellett helytállni, pontosabban mondva halálos iramban vágtázni. A legnagyobb traumát mégis csak a bennünket követő terepjáró jelentette: Vackor, a rendkívül érzékeny Siglavy Capriola szó szerint halálfélelmet élt át, amint a kamerát szállító, lószemmel nézve dübörgő óriás autó folyamatosan a nyomában loholt és bármennyire is gyorsított, nem sikerült leráznia. Így történt, hogy a felkészülés alatti leggyorsabb kör 32 másodpercessé fajult és beletelt egy kis időbe, mire Vackor megértette, hogy a terepjáró nem eszik lovat. Ezek után a rendkívüli hőség és az utolsó porcikájáig izzadt lovon megtelepedett légykolónia már csak hab volt a tortán”, részletezte a körülményeket a lovasíjász.

Makacs Guinness-szabályok

Pászka Lehel eldöntötte, hogy megcsinálja, és innentől kezdve a barátainak, szimpatizánsainak nem volt egyéb dolguk, mint segíteni őt. Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke jelentette az egyik legnagyobb segítséget, hiszen felvállalta a világrekord produkciójának megszervezését, ami jelentős nehézségekkel járó feladat. A Guinness Bizottság ugyanis nem viccel e tekintetben, a feltételei sokkal inkább gépekre, mint emberre szabottak.

Vágatlan, nyers felvételeket kértek, négy kameraállásból: egy fix kamera a toronyból, egy mozgó, amely követi minden pillanatát, egy drónkamera és egy, a lovasíjászra erősített kamera. A drónt nem tudták felengedni, mert ahhoz túlságosan fújt a szél. Az íjászra erősített kamerát biztonsági okokból alapból elvetették. A terepjáró és a torony azonban minden pillanatot rögzített. Emellett kellett egy közjegyző, egy hivatali személy, tanú, profi időmérő szerkezet, és mindennek hibátlanul kellett működnie.

„Éppen e feltételek miatt elvetettük az ötletet, hogy a Székely Vágtán próbálkozzunk a világrekorddal, hiszen ott lehetetlen lett volna a filmezést megoldani, főként azért, mert a rendezvény alatt a terület jó része be van építve. Azonban vasárnap legalább olyan nagy lesz a tét, amikor a székely nép előtt kell végrehajtanom a rekordot, hiszen ez az egész Székelyföldért történik, a székely népért történik”, fogalmazott Pászka Lehel. 

A Székely Vágta programjában a közönség előtt bemutatott világrekord-kísérlete vasárnap 15,15 órától szerepel, de szombaton is láthatja a közönség 14 órától a lovasíjász harci bemutatón a Saggitis Siculorum tagjaival. Újdonságra is számíthatnak a nézők, a már jól ismert szívet dobogtató, könnyeket előcsalogató, két ló hátán állva, székely zászlóval a kezében végig vágtázó produkciója mellett lesznek egyéb izgalmak is, mi több, most bemutatkozik a két csikó is, amelyeket egy, illetve két és fél éve nevel.

„Visszük a székely zászlót is, nem szégyelljük, és fontos szerepet kap. A ló és a székely zászló egy”, összegzett Pászka Lehel lovasíjász. 

Kapcsolódók

Kimaradt?