A torockószentgyörgyi vár felújítására pályázik Torockó község

Nem rég jelentette be Torockó község önkormányzata hivatalos Facebook-oldalán, hogy pénteken sikerült benyújtaniuk a torockószentgyörgyi vár felújítását célzó pályázatot az Európai Alapok Minisztériumához.

A részletekről Deák-Székely Szilárd Levente torockói polgármestert kérdeztük, aki a Maszolnak elmondta: tizenkét útvonalra lehetett pályázni, a község a várak útja kategóriában nyújtotta be tervezetét. A polgármester mindenekelőtt kiemelte, hogy nem rekonstruálásról van szó, hanem a várfalak felújításáról, ami megakadályozná a további pusztulást, illetve a helyszín biztonságossá tételéről: a benti útvonalak kialakítása, korlátok kiépítése tartozna elsősorban ide. Ugyanakkor egy információs pontot is létrehoznának, új parkolót és vizesblokkot építenének. A projekthez tartozik a várhoz vezető gyalogút felújítása is, amelynek egy része már megvan, de szándékukban áll a várig kiépíteni azt, és pannókat, pihenőket, padokat elhelyezni ezen a szakaszon.

???????? Örömmel tudatjuk Torockó község lakosaival, hogy a torockószentgyörgyi vár restaurálására vonatkozó pályázati...

Közzétette: Torockó Község Önkormányzata/ Primăria Comunei Rimetea – 2022. március 21., hétfő

A terv többlet vonzerőt jelentene a helyi turizmus számára, három-négy közvetlen munkahelyet teremtene (kapus, parkolóőr, idegenvezető), közvetve azonban panziók, éttermek létesülnének, de a helyi mezőgazdasági termelők, állattenyésztők vagy épp a kézművesek számára is új kereskedési lehetőségek adódnának Torockószentgyörgyön és a szomszédos, a turizmusban élenjáró Torockón egyaránt.

Deák-Székely Szilárd Levente hozzátette: „a legnehezebb feladat az volt, hogy a községre telekkönyveztessük a várat. A várromok 1265 négyzetmétert tesznek ki, amelyhez hozzáadódik a körülötte lévő többhektáros terület. Az összes pályázat közül ötöt választanak ki, remélem, a miénk a nyertesek között lesz. Az öt várra összesen 10,75 millió eurót (áfa nélkül) szán a minisztérium, tehát egy várra 2,155 millió euró jutna. A döntés lehet, hogy két-három héten belül már megszületik”.

A 13. században épült vár a Thoroczkay család ősi fészke, három nagy pusztulást élt meg, ám romjaiban így is impozáns épület. Mesés természeti környezetben fekszik, 24 kilométerre Nagyenyedtől, viszonylag könnyen megközelíthető, évente sok turista keresi fel, ezért tartja az önkormányzat érdemesnek figyelmet és pénzt szánni rá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?