Eredeti állapotába építenék vissza Segesvár egykori várfalát

Segesvár középkori várának teljes falát restauráló projektet kezdeményez a Segesvári Polgármesteri Hivatal. A projekt célja a fal már nem létező részeinek helyreállítása a Segesvári Történelmi Múzeum által beazonosított részek és az általuk készített tervek alapján.

„Vannak olyan zónák, ahol már évek óta nincs meg a középkori várfal. A proekttel szeretnénk a teljes erődfalat újjáépíteni. Amíg elkészülnek a projekt részleteivel, kisebb részeket újítunk fel, szakaszokban, amennyire a helyi költségvetésünk engedi” – részletezte Nicolae Teşculă, a történelmi múzeum igazgatója. Mint fogalmazott, több olyan dokumentum és régi fotó is rendelkezésre áll, amelyek alapján az újjáépítési munkálatok lehetségessé válnak.

Iulian Sîrbu, Segesvár polgármestere kifejtette, meghatározták azokat a területeket, ahol a fal újjáépítése lehetséges. A sikeres helyreállítás érdekében geológiai tanulmányokat, 3D-s szkenneléseket, és minden rendelkezésre álló dokumentációt, valamint tanulmányt felhasználnak, hogy a lehető legjobban helyreállítható legyen az erőd – tette hozzá a város polgármestere.

Az elöljáró kitért arra is, hogy 2017-től minden évben a helyi költségvetés legalább két százalékát fordítják Segesvár egyes kulturális célpontjainak helyreállítására, és ennek a támogatásnak köszönhetően olyan fontos turisztikai látványosságokat sikerült helyreállítaniuk, mint például a csizmadiák tornya.Fotó: Wikipédia

Hozzátette, a Középkori Citadella hetedik szakasza elkészült, ezt a felújítási munkálatot kell folytatni a vár teljes falán. A befejezett szakasz a három lépcsőzetes fal, a külső, a belső fal és a Citadella fala, amelynek restaurációs munkálatai csaknem 500 ezer lejbe kerültek. Az elöljáró hangsúlyozta, a teljes csatornarendszert átépítették, hogy a csapadékvíz ne tolja és erodálja idővel a falat. Iulian Sîrbu nyomatékosította, csak a középkori erődhöz alkalmas anyagokkal dolgoznak. A korabeli vár falának 24 része van, amelyek teljes felújítása időigényes – összegezte a városvezető.

A segesvári várat először 1280-ban építették fel a település dombjára. A XVI. században a vár alatt igen jól szervezett céhekbe tömörült mesterek telepedtek le. Hamarosan egy 4 méter magas, 930 méter hosszú kőfalat emeltek a vár köré. A XV. században újabb 3-4 méterrel nőtt a fal magassága, majd az azt követő 200 év alatt néhol elérte a 15 méteres magasságot is. Tizennégy őrtornyot is építettek, amelyeket a költségeket álló céhekről nevezték el. 1999 óta a segesvári vár az UNESCO világörökség részét képezi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?