Megújult a kolozsvári Bánffy-palota hátsó homlokzata

Befejeződött a kolozsvári Bánffy-palota hátsó homlokzatának restaurálása, jelentette be közösségi oldalán Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke. A főhomlokzat felújítása 2020 végén zárult.

A Bolyai János utca 7. szám alatti bérház zárt udvarára néző, ezért a városlakók nagy többsége számára ismeretlen hátsó homlokzaton állagmegőrzési munkálatokat végeztek, kicserélték a megrongálódott nyílászárókat és a csatornarendszert, illetve restaurálták az épületdíszeket. A munkálatokat a Kolozs Megyei Tanács finanszírozta, a költségek 1 964 642 lejre rúgnak. A restaurálást a Guttmann Szabolcs és Kulcsár András vezette K&K Studio tervei alapján az Adrian Petruș vezette ADD Concept végezte el.Fotók: Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnökének Facebook-oldala

A Bánffy-palota főtérre néző homlokzatának felújítása 2020 őszén készült el. A palota történetéről és a restaurálás menetéről készült videónk itt láthatóitt pedig Lucian Nastasă-Kovács, az épületben működő Művészeti Múzeum igazgatója oszt meg néhány háttérinformációt a restaurálás folyamatáról.

Erdély egyik legfontosabb barokk műemléke az 1770-1780-as években épült Bánffy György gróf, Erdély kormányzója megrendelésére, Johann Eberhard Blaumann tervei alapján. A főhomlokzat mai képe az 1960-1970-es években alakult ki. Jelenleg a Művészeti Múzeum széhelye.A Bánffy-család címerállata, a griff a hátsó homlokzaton

Mint írtuk, a Bánffy-palotát a 2000-es években európai uniós forrásokból tervezték felújítani, el is készült hozzá a restaurálási terv, a munkálatok azonban nem kezdődhettek el, mert a palota egy részének állítólagos tulajdonosai pert indítottak az épületet birtokló Kolozs Megyei Tanács ellen. A birtokigénylők kézírásos, közjegyzői hitelesítés nélküli adásvételi szerződéseket mutattak be arról, hogy az államosítás előtti utolsó tulajdonos, báró Bánffy Dénes eladta volna felmenőiknek a palota egy részét. Guttmann Szabolcs korábban a Maszolnak elmondta, hogy a per lezárult, a bíróság az igénylők javára döntött, de az még nem tisztázott, hogy ki hány százalékban birtokolja a palotát. „Annyi örvendetes, hogy magára vállalja a megyei tanács, hogy a felújításokat elvégzi, és megpróbálja visszakaparintani azokat a százalékokat is, amiket nemrég privatizáltak” – mondta el az építész, aki hozzátette, az anyagi háttér csak szakaszos munkálatokra elég, minden homlokzatra szinte külön tervet, külön jóváhagyást, építkezési engedélyt kell beszerezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?