Felmásztunk a kolozsvári Szent Mihály-templom keresztjéig (VIDEÓ)

Egy fontos technikai szempontot figyelmen kívül hagytak a kolozsvári Szent Mihály-templom tornyának 19. századi építészei, többek között ezért van most rossz állapotban, tudtuk meg Szathmári Edina művészettörténésztől, aki egészen közelről, az állványzatról mutatta be az emblematikus épületrész érdekességeit. Felmásztunk a keresztig. (Videó: Varró-Bodoczi Zoltán)

A Szent Mihály-templom helyreállításának utolsó fázisában a toronnyal foglalkoznak a szakemberek. Ez rosszabb állapotban van, mint ahogy eredetileg gondolták, helyreállítása több pénzbe és időbe kerül, így az átadás tervezett időpontján, advent kezdetén valószínűleg csak a templombelső nyílik majd újra, tudtuk meg László Attila főesperes-plébánostól.

A torony újrahasznosított középkori építőanyagból épült, a 19. századi építészek viszont egy fontos technikai szempontot figyelmen kívül hagytak, emiatt a kövek felülete kevésbé állta ki az idő próbáját. Nyomot hagyott rajta a huszadik század közepén végzett restaurálás is, amely során a rossz állapotú fiatornyokat nem építették újra, hanem egy egyszerű gúlaformával helyettesítették. A kereszt viszont stabilan áll, felületén sem kellett sokat javítani, derül ki a helyszínen készített videónkból.Szathmári Edina művészettörténész elárulta azt is, hogy megerősítették a torony belsejében felfelé haladó lépcsőt, néhány szinten kiállítóteret alakítanak majd ki, ahol a templom építéstörténetét mutatnák be. Reményeik szerint a torony állandóan látogatható lesz.

A Szent Mihály-templom helyreállítása – amit az M&M Design tervei alapján a KÉSZ Csoport romániai leányvállalata végez – 2018-ban kezdődött el. A munkálatokat a Maszol is végigkövette: 2019 őszén bepillantottunk a nyugati homlokzat és a karzat kőrestaurálásába, 2021 tavaszán pedig bejártuk a jelenleg felállványozott főszentélyt és mellékszentélyeket, ahol többek között közelről szemügyre vehettük az Erdélyben egyedülálló középkori pillérfejezeteket is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?