Utolsó száz méteren a kolozsvári evangélikus templom restaurálása

Fotó: evangelikus.roHamarosan immár nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is teljesen megújul a Kolozsvár főterének Kossuth Lajos utcai sarkán álló evangélikus-lutheránus műemlék templom.

A 2018-ban elkezdett munkálatok jelenleg az utolsó száz méteren vannak, és amennyiben minden a tervek szerint halad, április végére sikerül befejezni azokat. Fehér Attila főtanácsos-esperes, a projekt egyházi koordinátora az evangelikus.ro portálnak arról számolt be, hogy első szakaszban a kültéri felújítás zajlott, majd áttértek a templombelső renoválására, amely rövidesen szintén lezárul. A projektvezető felhívta a figyelmet: folyamatban van a Walker cég által épített orgona restaurálása is, amely a szakemberek szerint nemcsak Kolozsvár, hanem Erdély legnagyobb és legjobb pneumatikus hangversenyorgonája lesz. Meglepetést tartogatnak a kisgyermekes családoknak is, ugyanis a karzat alatti részletben gyermeksarkot alakítanak ki számukra.

Felkerült a toronyra az óraszerkezet

A főtanácsos-esperes beszámolója szerint elsőként a kültéri kövek takarítását és restaurálását sikerült elvégezni, majd a templom külső vakolatát távolították el, újravakolva a falakat, végül pedig „megkapta ezt a csodaszép homokszínt, amelyben jelenleg Kolozsvár főterének egyik sarkán tündököl”. Sikerült továbbá a teljes tetőszerkezetet felújítani, a korhadt gerendákat kicserélni és új pikkelyes cserepekkel újrafedni. A templom tetőterében lévő évszázados szemetet letakarították, így szépen megtisztult a padlás is. A toronyban takarítási, vakolási és festési munkálatokat végeztek, ugyanakkor új fém lépcsőszerkezetet készítettek, így a harangokhoz is könnyebb a feljárás.

„Egyik álmom valósult meg azzal, hogy az első világháborúban rekvirált harangok helyére új harangok – a Miatyánk és az Összetartozás – kerülhettek vissza. Ezeket tavaly ősszel szenteltük fel” – emlékeztetett a projekt koordinátora. A harangszentelésről a Maszol is beszámolt.

Felkerült a toronyra a templom építésekor betervezett óraszerkezet is, és folyamatban van a harangok automatizálása, illetve az óraszerkezettel való összekapcsolása. Továbbá a templom új villámhárítót, megfelelő földelést és teljesen új villanyszerelést kapott, valamint felújításra került a csillár és az oldalsó lámpák is. Elkészült a templomban a megfelelő tűzvédelmi rendszer is, azaz a vízcsapok és mindaz, amit a tűzvédelmi terv előír. Ugyanakkor átalakították a belső udvarból nyíló bejáratot, így a fogyatékkal élő személyek (kerekesszék) és a kisgyermekesek (babakocsi) számára biztosítani lehet a könnyebb bejárást a templomba. Megerősítésre kerültek a megrepedt boltívek is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Restaurálják a templom orgonáját

Hétfőn visszaérkezett a templomba a restaurált 19. századi oltárkép, Johann Gentiluomo munkája és az 1721-ből származó keresztelőmedence. Előbbit Kiss Lóránd falképrestaurátor, utóbbit Nagy Benjámin kőrestaurátor-szobrász állította helyre.

Közzétette: Fehér Attila – 2021. április 26., hétfő

Ugyancsak most zajlik a Walker cég által épített hangversenyorgona teljes restaurálása, valamint az 1913-as építéskor be nem fejezett, harmadik játszóasztal bekötése, majd az orgona hangolása – hívta fel a figyelmet a főtanácsos-esperes. Az orgona felújításának első fázisában, a tavalyi év folyamán, a szászhermányi orgonarestauráló műhelyben sikerült restaurálni a fúvókat, az összes pneumatikus membránt kicserélni, a pneumatikus reléket újrabőrözni, a kisebb fémsípokat pedig úgyszintén felújítani.

Gyermeksarok a karzat alatti részben

De egyéb újdonságokra is lehet számítani a templomrestaurálás kapcsán. Ugyanis helyet kap majd a karzat alatti részben a gyermeksarok. Fehér Attila elmondta: a gyermeksarok üvegfallal, hermetikusan lezárt kis rész lesz, ahova a kicsik és szüleik be tudnak menni, s itt hangfalon keresztül hallják mindazt, ami kint történik, bentről azonban nem hallatszik ki semmi.

„Azért találtuk fontosnak a gyermeksarok kialakítását, mert így a családosok is el tudnak jönni kicsinyeikkel az istentiszteletekre, különféle alkalmakra, koncertekre, és bekapcsolódhatnak a szertartásba, részt vehetnek egy koncerten anélkül, hogy a szülők kellemetlenül érezzék magukat, ha esetleg gyermekük sírása felhangzik a rendezvény közben, s valaki árgus szemekkel néz rájuk” – emelte ki az evangélikus lelkész.

Megszépült a parókia épülete is

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az elmúlt két évben a magyar kormány támogatásával, valamint a román vallásügyi államtitkárság hozzájárulásával sikerült felújítani a templom mellett lévő parokiális épületet is, amely a főtérsarki műemlékegyüttes része.

„Elsősorban azért tartottuk fontosnak ennek felújítását, hogy a megszépülő templom mellett ez is hasonló szépségben tündököljön. Fontos volt az is, hogy az épületnek visszaadjuk az eredeti karakterét, a tetőn lévő bádogot lecseréljük, azaz visszacseréljük cserépre, és így a templommal összhangban mindkét épületen pikkelyes cserép legyen. Ezenkívül a templomhoz hasonlóan, itt is eltávolították a régi nem megfelelő vakolatot, s a műemlékeknek megfelelő anyagokkal újravakolták a falakat, a lábazati köveket egységesítették, felkerültek a zsalugáterek, amelyek igencsak megszabják az épület jellegét. A Reményik Sándor Evangélikus Galériába való lejárat is módosult, így most fényesebb lejárata van a galériának. Megemlíteném azt is, hogy néhány helyen kiemeltük a vakolatból azon kőrészeket, amelyeket Tóthfalusi Gábor főtervező-építész és Weiss Attila művészettörténész fontosnak tartottak arra, hogy közszemlére helyezzünk, ezért most a szóban forgó régi köveket megcsodálhatja mindenki, aki az épület környékén jár. Hátravan még a bejárati kapu cseréje és a kapualj felújítása” – ismertette a projekt koordinátora.

A projektet várhatóan június folyamán zárják le. A járványhelyzet függvényében, valamikor az ősz folyamán hálaadó istentisztelettel veheti át a közösség a megújult templomot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?