Szatmár megye: Pajtaszínház épül Egriben és Mezőgecsén egy határon átnyúló pályázatból

A Románia–Ukrajna Operatív Program keretében született közös pályázat részeként kerül egymással szorosabb kapcsolatba számos kisebbségi magyar közösség. A Szatmár megyei Egri község és a kárpátaljai Beregszász által elnyert 285 ezer pályázat célja, hogy védje és népszerűsítse a Szatmár megyei és a kárpátaljai régió 35 helyi közösségének kulturális örökségét.

A partiumi és a kárpátaljai térség kulturális értékei több ponton is összekapcsolódnak, ezért a projektben további cél a Szamoshát régió sajátos kulturális identitásának támogatása, a kulturális párbeszéd előmozdítása, illetve egy határon átnyúló, hosszú távú együttműködés kialakítása.

A szerző felvételei

A pályázat erős pontja, hogy fiatalokat vonnának be a Szamoshát kulturális és nyelvi örökségének védelmébe és ápolásába. Ők aktívan részt vennének a régió turisztikai értékeinek népszerűsítésében is, minek köszönhetően a két partnertelepülés a helyi turizmus fellendülését várja. A helyi értékeket – pontosabban 35 település értékeit – egy erre a célra létrehozott weboldalon is bemutatnák.

A fiatalok a főszereplői a pályázat azon részének is, amelyben két színjátszókör alakul a két településen, színészi tehetségüket pedig négy kulturális eseményen mutathatják majd meg – a tervek szerint kettőre a kárpátaljai, kettőre pedig a romániai projektpartner-településen kerül majd sor. És hogy legyen hol bemutatni az ifjú színészek által színre vitt darabokat, két pajtaszínház – amit az egriek a település híres szülöttére, Csűry Bálintra utalva, némi szójátékkal Csűryszínháznak neveznek – is épül Egriben és az ukrajnai Mezőgecse településen – amelyet egyébként az ukrán közigazgatási törvény módosításakor nemrég Beregszászhoz csatoltak.

Szatmár megyében az építkezés már megkezdődött. „Nehéz helyzetbe hozott minket a koronavírus-járvánnyal együtt jött drágulás. Az épület alapja megvan, a tető is előre le van gyártva, az elkészülő falakra kell majd emelni. A pénzhiányt úgy oldjuk meg, hogy a projekt költségvetéséből pénzösszegeket csoportosítunk át – a rendezvények szervezésére szánt összeget építésre költjük, a kulturális eseményeket pedig Egri község költségvetéséből, helyi forrásokból finanszírozzuk” – mondta el a Maszolnak Szabó Elek polgármester, aki reméli, Egriben a pajtaszínház májusban már otthont adhat egy kulturális rendezvénynek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?