banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kereskényi Gábor: utolsókból dobogósok lettünk az EU-s támogatások lehívásában

Az atipikus időszak, a pandémia ellenére Szatmárnémetiben sikerült látványos megvalósításokat felmutatni a 2021-es évben és számos pályázat és terv vár kivitelezésre. A feladat viszont nem egyszerű, ha nem az érdekcsoportok, akkor az állami szervek lassítják a munkát. Kereskényi Gáborral, Szatmárnémeti polgármesterével beszélgettünk.

A látványos megvalósítások szempontjából minden mandátumban vannak erősebb és gyengébb évek. A 2021-est hová sorolja?

2021 elején az évkezdő sajtótájékoztatón azt mondtam, az év a beruházások éve lesz, és hála Istennek, ez be is igazolódott. Örülünk, hogy egy világjárvánnyal nehezített atipikus időszakban Szatmárnémetiben látványos sikereket tudtunk elérni. A leglátványosabb beruházás, amely az elmúlt évben nagyot lépett előre, az a harmadik Szamos-híd építése, ahol már láthatók a hatalmas betonoszlopok, a fémszerkezet is kezd a helyére kerülni.

Emellett a lakónegyedekben 400 új parkolóhelyet alakítottunk ki és folytattuk a munkát, hogy az utasközönség számára kényelmes, mellette pedig környezetbarát tömegközlekedést hozzunk létre. Új hibrid autóbuszok érkeztek a városba, ezekkel együtt pedig a közszállítási vállalat flottája az utóbbi három évben 25 vadonatúj autóbusszal bővült.

Keresényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere | Fotó: Borsi Balázs

A Dinamo sportbázis felújítását is fontosnak tartom megemlíteni, amely a verseny- és tömegsport szempontjából is kiemelt jelentőségű. Sikerült a közúti infrastruktúra esetében folytatni az elmúlt évek dinamikáját, 21 utcában teljes korszerűsítést hajtottunk végre, 6 utcában a járdafelületet újítottuk, 15 utcában pedig az úttest újult meg. Nagy hangsúlyt fektettünk olyan fontos közlekedési útvonalak felújítására, ahol tömegközlekedés is van. Ezek a megvalósításoknak a túlnyomó részét helyi forrásokból fedeztük.

Gyakran szóvá teszik a kritikusok az EU-s alapok lehívását… Volt időszak, amikor Szatmárnémeti a régió utolsó helyén állt.

Első mandátumom elején, 2016-ban a nulláról indultunk el, a polgármesteri hivatalnak egyetlen EU-s projektje sem volt előkészítve, az elődöm Ilyés Gyula projektjeit valósította meg és aratta le a babérokat. Szerencsére az elvesztegetett időből származó hátrányt sikerült ledolgozni, mára már kivitelezési fázisban van az uniós projektjeink nagy része.

A készülő új Szamos-híd | Fotók: polgármesteri hivatal

Az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség vezetője és egykori miniszter, Marcel Boloș is megjegyezte: utolsókból most a hat megyeszékhely közül a harmadik helyen állunk. Az idei évre is igaz lesz, amit tavaly is célul tűztünk ki, miszerint minden beruházásra költött 10 lejből 7 lej uniós forrásokból érkezik, 3 pedig a helyi költségvetésből.

Ezek szerint az idei évben több nagy projekt is befejeződik?

A Kölcsey és a 7-es óvoda korszerűsítése is véget ér, tavasszal pedig megnyitja kapuit a már felépített megyei buszpályaudvar, ahol egy forgalomirányító rendszer is megkezdi működését. Szintén tavasszal adjuk át a város felújított „új” központját és az egykori Kubik tó helyén pedig modern közösségi teret és szabadidőparkot vehetnek birtokba a szatmáriak. Ebben az évben adunk át egy multifunkciós szociális központot ott, ahol sok a rászoruló, az Ostrovului utcában.

És mik az előre látható tervek?

EU-s forrásokból kezdjük meg idén a régi városközpont és a Faipari Szakiskola és Líceum felújítását is. A következő Regionális Operatív Programban szeretnénk a Sárerdei pihenőövezet hasznosítására pályázni. A Szatmárnémetihez közel található erdő valamikor kedvelt kirándulóhely volt, ám most siralmas állapotban van. Ezt szeretnénk visszaadni a szatmáriaknak. Tovább dolgoznánk a lakótelepek modernizálásán is: „smart”, azaz okoselemeket vinnénk be a közösségi terekre, amelyek növelik a lakosság komfortérzetét és az infrastruktúrát is felújítanánk. Ezekre a projektekre idén szerződnénk le a megvalósíthatósági tanulmányokat.

Az újközpont felújítás hamarosan véget ér

Tervezzük továbbá a közvilágítás modernizálását, részlegesen minden városrészben szeretnénk áttérni a költséghatékonyabb LED-es világításra, illetve 24 földes utcát is szeretnénk leaszfaltozni, de ezek költségét már az Anghel Saligny-tervből fedeznénk.

A fejlesztésekhez jelentősen hozzájárul a Cseke Attila vezette minisztérium is. Két bölcsőde és egy tanuszoda építését is finanszírozzák…

Így van. Az építés elsősorban telekgondok miatt nem kezdődött még el. Az uszoda esetében nagyobb területre van szükség, a híd lábánál kinézett területünk nem felelt meg az új típusterv szerint építendő tanuszoda követelményeinek. Aztán egy bölcsödét terveztünk oda, de ahhoz is szükség volt arra, hogy egy telekcserét hajtsunk végre az ortodox egyházzal. De minden esetben látjuk a megoldást.

Miniszteri látogatás az épülő hídnál

Nagyra értékeljük azt a partnerséget és figyelmet, amit Cseke Attila tanúsít Szatmárnémeti irányában. Hatalmas segítség a harmadik híd építésére adott többlettámogatás is, aminek köszönhetően a felszabadított saját forrásokból megkezdhetjük egy parkolóház építését a régi városközpont közvetlen közelében.

Van-e olyan akadályozó tényező, amely lassítja a projektek megvalósítását? Többször is hangoztatta, hogy érdekcsoportok, üzleti érdekek miatt akadályozzák a munkát.

Voltak ingatlan-spekulánsok, akik idős emberek nevében próbáltak nagy összegeket bezsebelni annak fejében, hogy átadják a birtokukban álló területüket egy-egy projekt megvalósításához. Üzletemberek próbálták a Szatmárnémeti Shopping Pláza megnyitását is ellehetetleníteni. Voltak olyanok, akik az új városközpont felújítása kapcsán majdnem le is állíttatták a munkát. A régi központ felújítása kapcsán is voltak gondok, változtatni voltunk kénytelenek az eredeti terveken. De nagyobb gondot jelent, amikor az ország bürokratikus rendszere áll az utunkban.

Megtörtént, hogy állami szervek miatt került veszélybe egy projekt?

Jelen pillanatban például két ügyben is várunk a vízügyi hatóságtól egy-egy engedélyre. Az egyik a Szamos part közösségi térré való alakítása, a másik pedig a folyón átívelő gyalogos- és kerékpáros híd ügye. Velük nehéz az együttműködés, van, hogy tíz hónapot is kell várni egy engedélyre. Azt nem közlik, hogy esetleg kivetnivalót találtak-e a projektben, amit javítani kellene. A tervezők hozzáértő, tapasztalt személyek, nem olyanok, akik komolyabb hibákat követnének el…

Az új autóbuszterminál

Sajnos az államigazgatási és közigazgatási rendszerben sok olyan buktató van, ami miatt az egész ország kevésbé hatékony pénzlehívó ország, ha például EU-s támogatásokról van szó. Mindenki örül annak, hogy mennyi pénzt kap az ország a helyreállítási alapból, de ez esetben is egyszerűsíteni kellene a szabályokon. Ha ennyi bürokrácia, szakhatósági engedély kell majd projektek megvalósításához, nem tudom, az ország hogyan fogja időre megvalósítani a vállaltakat és kifizetni a kivitelezőket. 

Általában nehezíti a munkát a közbeszerzési törvény is. Ez ügyben Szatmárnémetiben mi a tapasztalat?

Nekünk is van gondunk vele elég. Hogy a legégetőbb dologról beszéljek: a szemétszállítás ügye. Kidolgoztunk egy valóban modern, a 21. század elvárásainak teljesen megfelelő rendszert, a tenderfüzetben nagyon komoly elvárásokat fogalmaztunk meg. A munkáért két cég harcol, egymást érik a fellebbezések és perek. Mi pedig csak külső szemlélőként várhatjuk, hogy előbb-utóbb végre egy megfellebbezhetetlen döntés születik.

A szatmáriak Bukarestben képviselő politikusok rendszeresen kérik a minisztériumok tulajdonában levő épületek átadását a polgármesteri hivatalnak. Ez ügyben van előrelépés?

Hosszú ideje kérjük több ingatlan átadását is, amelyek üresen állnak, állapotuk folyamatosan romlik. Amikor még kormányfőként Florin Cițu Szatmárnémetiben járt, én is kértem egyebek mellett a hajléktalanok által szinte már elfoglalt Unio stadion átadását, a mezőgazdasági igazgatóság városközpontban található omladozó, egykori épületét vagy a Sport Hotelt, amely Szatmárnémeti színeiben játszó idegenlégiós sportolók elszállásolását oldaná meg. A bukaresti kollégák továbbra is dolgoznak ezen, mi ugyanis áldoznánk ezen ingatlanok rendbetételére és hasznosítására.

A régi központ este. Ez a tér is megújul a következő időszakban

A kampányígéretek között volt egy sportcsarnok építése Szatmárnémetiben, ám mostanság kevés szó esik róla.

Én magam is sportrajongó vagyok, de nem csak emiatt tartom fontosnak, hogy legyen végre egy modern sportcsarnoka a városnak. Az első lépésben egy megfelelő területet kell találnunk, ahová tervezhetünk, ez pedig nem könnyű: legalább 2 hektárnyi területre van szükség ahhoz, hogy parkolókkal ellátva megépülhessen egy ilyen. Dolgozunk az ügyön, tartani szeretnénk magunkat az ígérethez.

A polgármesteri tisztsége mellett a szatmárnémeti RMDSZ elnöke is. Ezügyben milyen kihívások várnak önre és a szervezetre?

Két fontos feladatunk lesz: az egyik a népszámlálás, a másik az anyaországi választások. Utóbbi kapcsán sok ideológiai vita nincs, a szatmári magyarok döntő többsége a nemzeti kormányt támogatja, ezt bármiféle túlzás nélkül kijelenthetjük. A magunk részéről mindenkit tájékoztatunk és útba igazítunk a voksolás technikai részével kapcsolatban. Fontos, hogy aki akar, az tudjon is szavazni.

Új buszokat vásárolnak Szatmárnémetiben.

A népszámlálás is hasonlóan fontos: hogy megmérettessünk és ne találtassunk könnyűnek. Sok feladat hárul ránk, úgy is mint RMDSZ-re, és úgy is, mint önkormányzatra. A parlamentben a kollégák próbálják rövidebbé tenni a kérdések sorát, hiszen figyelembe kell venni, hogy egy világjárvány közepette élünk és az emberek már nem engedik be olyan könnyen az idegeneket a házukba, mint a legutóbbi népszámlálás idején. Reális képet kell kapjunk a romániai magyarságról, reális képet kell kapjunk a szatmári magyarságról. 2011-ben volt pár ezer ember, akik nem akartak nyilatkozni a nemzetiségükről, szerintünk ezek többsége magyar volt. Az is feladatunk, hogy bátorítsuk őket: vállalják a magyarságukat. Fontos az is, hogy a számlálás pontos legyen, meg kell őriznünk a különböző jogosítványokat adó, 100 ezer fő feletti municípium státust, de a periodikus statisztikák azt mutatják, ez ügyben nincs félnivalónk.

Maradva kicsit a politikánál: változott a kormánykoalíció, téma a szatmári közbeszédben az alpolgármesterek személyének a változása.

Változott az országos konjunktúra, természetes módon megjelent az igény a PSD részéről, miszerint a városi végrehajtásból kivennék ők is a részüket. Én még korainak tartom ennek a kérdésnek a boncolgatását, de azt kijelenthetem: ránk soha nem volt jellemző, hogy faképnél hagynánk a szövetségeseinket. Látnunk kell, hogyan alakul a megyei politika, akár a prefektus személye is befolyásolható tényező lehet. Az biztos: a szociáldemokraták megyei tanácselnök-helyettest és alpolgármestert is szeretnének. Nekünk a legfontosabb partnereink a szatmáriak. A koalíció egy dolog, de a szatmáriak opcióit kell figyelembe vennünk, amikor politikai döntéseket hozunk.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?