Szatmárnémeti idei költségvetésében a fejlesztésekre koncentrálnak

Kijelenthető, hogy kiegyensúlyozott és fejlesztésorientált Szatmárnémeti 2021-es költségvetése, mondta csütörtökön Kereskényi Gábor polgármester. Megígérték és tartják magukat ahhoz, hogy minden, a szatmárnémetiek által befizetett 1 lejhez 4 lej uniós támogatást szereznek.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere Gheorghe Stan és Adelin Ghiarfaş alpolgármesterek, Maskulik Csaba városmenedzser és Lucia Ursu gazdasági igazgató jelenlétében ismertette a város 2021-es költségvetését.

A városvezető által bemutatott adatok szerint Szatmárnémeti idei összköltségvetése 430 millió lej, ami 120 millióval több, mint az előző évben. Bizakodásra ad okot az is, hogy arányaiban nagyon jól oszlanak meg a fejlesztésre és működésre szánt összegek, így „bátran kijelenthető, hogy a 2021-es egy kiegyensúlyozott és fejlesztésorientált büdzsé”, hangsúlyozta közleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere | Fotó: a politikus Facebook-oldala

„A költségvetés-tervezetünk szerint 2021-ben 210 millió lejt fordítunk konkrét fejlesztésekre, elsősorban annak köszönhetően, hogy 164 millió lejnyi európai uniós finanszírozást sikerült lehívnunk a nyertes pályázatainkkal. Megígértük és tartjuk magunkat ahhoz, hogy minden, a szatmárnémetiek által befizetett 1 lejhez 4 lej uniós támogatást szerzünk. Kiemelt figyelmet fordítunk éppen ezért az uniós pályázatok megvalósítására és az elkezdett beruházások befejezésére” – nyilatkozta Kereskényi Gábor.

Szatmárnémeti polgármestere fontosnak tartja, hogy továbbra is tartani tudják a fejlődés ütemét, és évről évre növeljék a beruházásokra szánt összegeket. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ne csak a megkezdett beruházások folytatására tegyék félre a szükséges összegeket, hanem az új pályázatok elkészítéséhez szükséges alapok is szerepeljenek a költségvetésben. „A 2021. és 2027. közötti időszak rendkívül fontos számunkra, és élnünk kell a pályázatok adta lehetőségekkel. Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy úgy járjunk, mint 2014. és 2016. között, amikor egyetlen egy lejnyi támogatást sem szerzett a város” – fejtette ki a polgármester.

Az elöljáró ismertette a 2021-es év legfontosabb húsz beruházását is. Ezek között szerepel a Szamoson átívelő, Strand utcáról induló harmadik híd folytatása, a Szamoson gyalogos- és kerékpároshíd építése, az új központban a gyalogos sétányok és kerékpárutak korszerűsítése és bővítése, a Kubik tó környékének szabadidőközponttá történő átalakítása. Ugyanakkor előkelő helyen szerepel a polgármester befektetés-listáján a közösségi közlekedés fejlesztése (megyeközi autóbusz-pályaudvar, elektromos és hibrid autóbusz-parkoló és elektromos töltőállomás kiépítése a Fabricii utcában), kerékpárút kialakítása a Batizi út és a Golescu híd között, a tanügyi infrastruktúra felújítása, a régi központbeli gyalogos sétányok és kerékpárutak korszerűsítése és bővítése, az Északi Színház stúdiótermének a felújítása.

Kapcsolódók

Kimaradt?