banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Székházavató Szatmáron – egy fedél alá került a prefektúra és az alárendeltségébe tartozó intézmények

Egy nappal a tevékenység új helyszínen történő megkezdését követően – valószínűleg Lucian Bode belügyminiszter zsúfolt programja miatt –, pénteken hivatalosan is átadták Szatmárnémetiben a prefektúra új székhelyét az Eötvös (ma Al. I. Cuza Vodă) utcában, a megyei rendőr-főkapitányság épületének szomszédságában.

A 4700 négyzetméteres hasznos területű, új építésű ingatlan nem csak a kormánymegbízotti intézménynek ad otthont. Itt egy helyen, gyakorlatilag egy légtérben található a gépjárműnyilvántartással és jogosítványok kiadásával foglalkozó szolgálat, ugyanitt van az elméleti vizsga helyszíne is a jogosítvány megszerzéséért, és az útlevélosztály is itt működik. Ezzel sokkal lakosságbarátabb lett a prefektúrának alárendelt intézmények működése.

Amennyiben pedig a belügyminiszter betartja az átadáson tett ígéretét, az ügyfélfogadó részlegen olyan multifunkcionális digitális eszközöket fognak üzembe helyezni, amelyek segítségével a lakosság egyszerűen, helyben tudja befizetni a szükséges illetékeket.Minden egy helyen | A szerző felvétele

Az épület helyén eredetileg rendőröknek szánt szolgálati lakások épültek volna, majd szociális lakásokat terveztek ide – lényeges előrelépés az ügyben azonban 1994 óta nem történt. A félbehagyott építkezés hosszú éveken keresztül a város egyik szégyenfoltja volt, míg a városközponttól kőhajításra levő 2742 négyzetméteres területen újra megkezdődött a munka 2017-ben.

Már 2007-ben érezhető volt, hogy a több épületben működő prefektúrának és a hozzátartozó intézményeknek egy közös székhelyre lenne szüksége. Más épületben folyt ugyanis a jogosítvány megszerzésére szervezett elméleti vizsga, más épületben volt a gépjárműnyilvántartó és az útlevélosztály. A prefektúra pedig a Közigazgatási Palotában működött, a Szatmár Megyei Tanács tulajdonában levő irodákban – meglehetősen szétszórva, különböző emeleteken.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A félbehagyott épületet már 2007-ben kiszemelték a prefektúra leendő székházának, 2008-ban volt is egy meglehetősen sikertelen közbeszerzési eljárás, ám akkor a munkának a globális gazdasági válság vetett véget – mielőtt igazából megkezdődhetett volna. 2016–2017-ben újra elindult a tervezés, majd maga az építkezés is, ám 2020-ban a koronavírus-járvány miatt megint csak nem volt pénz a befejezésre. Végül mégis sikerült átadni és birtokba venni 2022-ben az új épületet.

Az építkezés „újkori” kálváriája alatt négy prefektus volt megbízatásban Szatmár megyében: Radu Bud, Eugeniu Avram, Darius Filip és az üggyel már alprefektusként is foglalkozó és a tisztséget jelenleg is betöltő Altfatter Tamás. A Szatmár megyei önkormányzat által birtokolt, most felszabadult irodák nem sokáig maradnak üresen – tudtuk meg Pataki Csaba megyei tanácselnöktől –, a tervek szerint ott kap irodákat a helyhiánnyal küzdő Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal is.

Kapcsolódók

Kimaradt?