Felújítanák és funkciót adnának a szőkefalvi Rhédey–Rothenthal-kastélynak

Pályázatot nyújt be Vámosgálfalva önkormányzata az országos helyreállítási tervhez (PNRR) a községhez tartozó szőkefalvi Rhédey–Rothenthal-kastély rehabilitációjára – jelentette be csütörtökön Balog Elemér, a Maros megyei község polgármestere.

„Vámosgálfalva községben az elmúlt 12 évben több mint 6 millió euró összértékű beruházásokat hajtottunk végre európai alapokból, és most további három olyan projektet készítünk elő, amelyekhez a helyreállítási terven keresztül remélünk finanszírozást. A projektekkel kapcsolatban még nem egyszerűsödtek a dolgok, továbbra is rengeteg dokumentumot kell összegyűjtenünk” – közölte az elöljáró.

Fotók: Kastély Erdélyben

Felhívta a figyelmet arra, hogy a városháza ennek a kastélynak a rehabilitációja mellett más európai forrásból megvalósuló projekteken is gondolkodik.

„A helyreállítási alapon keresztül lenne lehetőségünk a Rhédey–Rothenthal-kastély rehabilitációjára. Mivel nagy az udvar, szeretnénk ott létrehozni egy időseknek otthonát is. Ezen kívül falumúzeumot is nyitnánk, új bölcsőde építése céljából telket vásárolnánk, valamint bővíteni szeretnénk a polgármesteri hivatalt is” – részletezte a településvezető.

A helyi önkormányzatának egy éve sikerült megvásárolnia 235 000 euróért az egykori politikus, Culiţă Tărâţă családjától a 18. században épült Rhédey–Rothenthal-kastélyt Szőkefalván.  Az egykori tulajdonos által elhagyott kastély megvásárlásáról azért döntöttek, hogy a helytörténeti szempontból is fontos épület ne vesszen el, ugyanakkor azért is, mert az ingatlan több olyan épülettel is rendelkezik, amelyet társadalmi és kulturális célokra rendezhetnek be.

Az egykor teraszosan kiképzett, nagy kiterjedésű park mélyén álló épületegyüttes valószínűleg a 18. században épült, erre engednek következtetni az építmények barokk jegyei. Bizonytalan, hogy kinek a megrendelésére készült, az azonban bizonyosnak látszik, hogy a 19. században a birtok a kisrédei gr. Rhédey család tulajdonában volt. A főépület a talajviszonyok miatt a főhomlokzati részen kétszintes, míg az ellenkező oldala földszintes kialakítású. A téglalap alaprajzú, manzárdtetős reprezentációs épület magjához különböző méretű és alaprajzú építmények csatlakoznak. A Vendégház földszintjén konyha és egyéb háztartási helyiségek voltak, az emelet pedig vendégszobák kaptak helyet, ahonnan egy boltíves tornác is elérhető. A Rhédey-kastélyt több mint 1,8 hektáros park vette körül, az épület előtt pedig egy olyan fa áll, amelynek korát körülbelül 500 évesre becsülik – olvasható a Kastély Erdélyben honlapon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?