Elköltözik a pszichiátriai osztály a marosludasi Bánffy-kastélyból

A Marosludashoz tartozó Marosgezsén található 150 éves Bánffy-kastély rossz állapota miatt a városi kórház vezetőségének kérésére a helyi tanács nem rég megszavazta a pszichiátriai osztály áthelyezését.

Az illetékes hatóságok szakvélemény alapján jutottak arra a következtetésre, hogy más helyet kell találniuk a kórház pszichiátriai osztályának működéséhez.

Uniós pályázatból renoválnák

„A helyi tanács talált a Gyár utcában megfelelő épületet a pszichiátriai osztály elköltözésére. A kiválasztott épület megfelel az osztály működéséhez szükséges hatályos jogszabályi követelményeknek, ezért a város minél hamarabb meg szeretné vásárolni” – nyilatkozta a Maszolnak Kis István, Marosludas alpolgármestere.

Mint fogalmazott, egy háromszintes épületről van szó, amelyet teljes egészében felújítottak, új fűtésrendszerrel szerelték fel, minden szobának saját fürdőszobája van, az épületben ebédlő, konyha is van. Hozzátette, a tulajdonos méltányos áron kínálta fel az épületet, ezért a helyi tanács megszavazta a vásárlásra szánt összeget. Ha minden jól megy, akkor már tavasszal átköltözhetnek a betegek az új épületbe – hangsúlyozta az alpolgármester.

A kastély állaga még nem veszélyes, időben mentenék meg | Fotó: Kis István

Ami a kastély rehabilitációt illeti, az elöljáró kifejtette, a város európai alapokra pályázik a Regionális Operatív Program 2021–2027-es kiírásában, mivel az épület felújítása magas anyagi terhet jelent. Ahhoz viszont, hogy pályázni tudjanak, az egyik feltétel az, hogy kiürítsék a kastélyt. A város tulajdonában levő épületet turisztikai célra szánják, a környék turisztikai térképére szeretnék helyezni. A kastély az országos kulturális örökség része, így fontos az épület rehabilitációja – összegezte Kis István alpolgármester.

„A kastélyban működő és a kórházhoz tartozó pszichiátriai osztályon elhelyezett 55 személynek egyelőre jók a komfort- és étkezési feltételei, ugyanakkor a költözésnél nem lesznek adminisztrációs problémák”– jelentette ki Claudia Uţiu, a városi kórház menedzsere.

Hozzátette, a betegek számára megfelelő számú ágyat és körülményeket biztosítanak a továbbiakban is. Kifejtette, jelenleg is biztosított az épület fűtése, rendelkezik a megyei közegészségügyi igazgatóság működési engedélyével. Hangsúlyozta, az épület nem omlásveszélyes, a költözésig nem lesznek problémák. Az átköltözéssel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy nem adódnak majd nehézségek és akkor gyorsan ki fogják tudni üríteni a kastélyt.

„A kastélyt kívülről évek óta nem újították fel, a belső terek viszonylag jó állapotban vannak, tehát megfelelő ráfordítással fel lehet újítani az épületet. Előzetes információk szerint a marosludasi önkormányzat egyelőre hivatalosan nem kereste meg a Maros Megyei Múzeumot, hogy segítséget kérjenek” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Sárándi Tamás, a Maros Megyei Múzeum muzeológusa.

A Bánffy-kastély történetéről

A Marosludashoz tartozó Marosgezsén a kastélyt 1868 körül a báró losádi Györffy család házasság révén a faluba letelepedett egyik tagja építtette.

Az épületet eklektikus stílusban építették, főhomlokzata az államosítás után jelentős átalakításon esett át. Eredetileg az egyemeletes épület mindkét szintjét oszlopok tagolták – a földszintit hat dór stílusú oszlop, az emeletet négy fejezet nélküli – ezek mögött nyitott terasz húzódott. Az emeleti részt utóbb befalazták. Az egyszerű épület mindkét végén, a központi épületrész szintje fölé magasodó saroktornyok találhatóak. A hatszög alaprajzú tornyok sarkait kváderezés hangsúlyozza, ablakai mindkét szinten dísztelenek.

Több mint 150 évvel ezelőtt épült | Fotó: Kis István

A saroktornyok koronázó- és övpárkánya, a kváderezés és törtsíkú tetőszerkezet mind-mind neobarokk építészeti megoldások. Az épület hátsó homlokzata egyszerűbb, az épület itt sokkal robusztusabb képet mutat.

A kastély 1881-ben átkerült Bethlen Sándor tulajdonába, majd 1890-ben Losonczi báró Bánffy Béla, utóbb pedig János fia birtokába. Az államosításkor Losonczi báró Bánffy László és felesége, Zejkfalvi Zejk Heléna voltak a tulajdonosok. Később a kastélyban a kollektív gazdaság adminisztrációja működött, majd 1960-ban a kastély átkerült az egészségügyi minisztériumhoz, és azóta a marosludasi kórház pszichiátriai osztálya működik benne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?