Új bölcsődét építenek Marosludason, részben EU-s támogatásból

Marosludas új bölcsődéjének kivitelezési költségeit több mint 5,75 millió lejre becsüli a városvezetőség. A finanszírozás egynegyede vissza nem térítendő európai alapokból származik a Regionális Operatív Programon keresztül.

A vissza nem térítendő európai finanszírozás alacsony aránya azzal magyarázható, hogy a teljes beruházásból mindössze 1,47 millió lejt lehet elszámolható kiadásként jegyezni és ezeknek a költségeknek legfeljebb 98 százalékát hagyhatja jóvá az európai alapokat megítélő bizottság.

Illusztráció forrása: Kiss Gábor

Az építkezési vállalatok ajánlatait 2022. január 5-ig várják a városházán. A kivitelezésnek a projekt odaítélésétől számított tizenkét hónapon belül meg kell történnie. A szerződést a legalacsonyabb árat ajánló építkezési vállalatnak ítélik oda. Az építendő egyszintes bölcsőde befogadóképessége 41 gyermek lesz öt csoportra felosztva: egy speciális csoport 5 gyermekkel, két közepes csoport 9–9 gyermekkel, valamint két nagycsoport 9 gyermekkel csoportonként. Minden csoport számára megfelelő számú asztalt és gyerekágyat kell biztosítani.

A bölcsőde külterületén egy 148 négyzetméter alapterületű, gumiburkolattal, padokkal, homokozóval, csúszdával, hintákkal rendelkező játszóteret kell kialakítani. Az új bölcsőde adminisztratív területén egy 200 négyzetméteres alagsor épül, ahol a központi fűtés, a személyzeti öltöző és pihenő, a mosókonyha, valamint egy 66 főre létrehozott polgári védelmi óvóhely kerül kialakításra, fürdőszobával, gépi- és kézi szellőztető rendszerrel és biztonsági kijárattal.

Marosludason jelenleg egyetlen bölcsőde működik, amely tavaly 30 fős volt, egyetlen korcsoporttal (2–3 éves gyerekekkel működő nagycsoport) szervezve. Tavaly egy magyar nyelven működő 10 gyermekes bölcsődei csoportot is létrehoztak a Vadászok utcában.

Kapcsolódók

Kimaradt?