banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

FRISSÍTVE: Magyar állami támogatással épült három óvodát avattak hétfőn Maros megyében

Magyar állami támogatással épült három református óvodát és bölcsődét avattak hétfőn a Maros megyei Koronkán, Erdőszentgyörgyön és Nyárádszeredában.

A Marosvásárhellyel szomszédos Koronkán a régi református egyházi iskola épületét alakították át bölcsődévé. A felújított 400 négyzetméteres egyházi ingatlanban három bölcsődei csoport indul. Az épület átalakítása 171 millió forintba került – közölte az MTI-vel az egyházkerület sajtóreferense.

Fotók: MTI, Kiss Gábor

Erdőszentgyörgyön az önkormányzat által adományozott telken kétszintes épületet építettek, amely két óvodai és két bölcsődei csoportot fogad be. A negyven óvodás és harminc bölcsődés gyermek számára kialakított 550 négyzetméteres ingatlan 196 millió forintba került.

Nyárádszeredában egy régi egyházi tulajdonú épületet bontottak le, hogy a helyén két csoportot befogadó bölcsődét építsenek. A 348 négyzetméteres új épület 140 millió forintba került. A koronkai és a nyárádszeredai bölcsődék beindításának engedélyeztetése folyamatban van, az erdőszentgyörgyi bölcsőde és óvoda már a korábbi tanévben elkezdte működését.

Az erdőszentgyörgyi avatón Kató Béla erdélyi református püspök elmondta: azért szeret a már belakott épületek átadására rendezett hálaadó rendezvényeken részt venni, mert ezek jelzik, hogy az egyház közösséget épített, nemcsak falakat.

A püspök jelenségnek tartotta, hogy az elfoglalt szülők a "rajzfilmpásztorra" bízzák a gyermekeiket, és megesik, hogy 10-15 év múlva azt tapasztalják, hogy elveszítették őket. Hozzátette azonban, hogy a szülőnek kell meghatároznia, hogy hogyan és miként szeretné felnevelni a gyermekeit. Hozzátette: a református egyház a szülőknek kíván segítséget nyújtani a korszerű épülettel.

Megemlítette: az erdélyi református egyházkerület a magyar államtól kért és kapott segítséget a bölcsőde és az óvoda felépítésére. Arra is kitért, hogy a decemberben hivatalba lépett román kormány maga is elindított bölcsődefejlesztési programot. "De látjuk, hogy mennyi minden közbejöhet" - utalt a bukaresti kormányválságra.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere úgy vélte: az elégedett és boldog élet kulcsa az öröm és a tanulás összekapcsolása, és az új bölcsőde és óvoda erre nyújt lehetőséget.

Brendus Réka a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője azt hangoztatta: Erdőszentgyörgyön már adottak azok a feltételek, amelyek a gyermekek legjobb körülmények közötti fejlődéséhez kellenek.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?