Fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekre lehet számítani a napokban Maros megyében

Az év végi ünnepek közeledtével növelik az ellenőrzések gyakoriságát a Maros megyei piacokon, vágóhidakon, az állati eredetű élelmiszereket feldolgozó, tároló és forgalmazó üzletekben – közölte a hétvégén Maros Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság.

Mint fogalmaztak, az ünnepek idején több élelmiszert vásárolnak, és ezzel egyenes arányban a fogyasztók egészségét veszélyeztető potenciális veszélyek is gyakoribbak lesznek. Ezért december 2-ig a hatóság szakemberei fokozottan ellenőrzik az állategészségügyi követelmények betartását. A városi élelmiszerpiacokon, a vágóhidakon, a feldolgozó, raktározó, valamint értékesítő egységeknél vizsgálódnak majd, de a vidéken működő piacokat, kereskedelmi egységeket is fel fogják keresni.Különösen az élő sertések és a disznóhús árusítását ellenőrzik majd | Illusztráció: Agerpres

A hatósági ellenőrzéseket az Állategészségügyi Ellenőrző Szolgálat (SCOSA) ellenőrei, valamint a Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai közösen hajtják végre. Különösen az élő sertés és a sertéshús szállítására vonatkozó szabályok és a tárolási követelmények betartását, a szavatossági határidőket, továbbá az élelmiszerek eredetét igazoló dokumentumok meglétét ellenőrzik.

A Maros Megyei Rendőr-főkapitányság segíteni fogja az ellenőrzéseket az utakon is, az élelmiszerszállító gépjárműforgalom követése mellett a személygépkocsikat is ellenőrizni fogják a megye teljes területén. A rendőrök az élő állatokat, hústermékeket szállító járművek kísérőokmányait kérik majd. Ezzel egyidejűleg a hatóságok ellenőrzik a vendéglőket és az faluturizmussal foglalkozó szállásadókat.

„Hamarosan elkezdődik a hagyományos disznóvágások szezonja a háztartásokban. A vágásból származó sertés kizárólag családi fogyasztásra szolgál, forgalmazása tilos. A háztartásban saját fogyasztásra vágott sertés trichinózis-vizsgálata kötelező, az ellenőrzést engedélyezett állatorvos végezheti. A vizsgálatnál a sertéstulajdonos adja át az állat füljelzőjét az állatorvosnak, hogy azt kivegyék az országos adatbázisból. A húsban vagy szervekben bekövetkezett bármilyen változást jelenteni kell az állatorvosnak. A vizsgálatot végző egységek listája, amely tartalmazza az állatorvos nevét, tartózkodási helyét és telefonszámát megtalálható a Maros Egészségügyi Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság honlapján’’ – nyilatkozta Lucian Goga igazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?