Szabadtéri tánccal indult az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója Nagyváradon

Csütörtökön, szabadtéri villámcsődülettel kezdődött és vasárnapig tart az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója, amelynek harmadik alkalommal ad otthont a nagyváradi Szigligeti Színház.

Az április 21–24. között 16. alkalommal megszervezett néptáncos találkozón hat erdélyi magyar néptáncegyüttes vesz részt: az EHTET lehetőséget biztosít a régió táncművészeti szakembereinek találkozására, célja részben a szakmai kapcsolatok megerősítése, részben pedig a műfaj tájegységenként változó tendenciáinak feltérképezése. A találkozó alkalmat teremt nemcsak arra, hogy az egyes együttesek megismerjék egymás munkáját, hanem arra is, hogy az adott közösség nézői is megismerkedhessenek a táncos szakma sokszínűségével.Archív fotó: a Nagyvárad Táncegyüttes Facebook-oldala

A nyitónapon 16 órától a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes adja elő Boldog békeidők című, március 15-én bemutatott előadását. A Boldog békeidők az 1800-as évek végének és az 1900-as évek elejének pezsgő nagyváradi hangulatát idézi meg egy nagyváradi fényképészkisasszony és egy falusi muzsikus és hangszerkészítő szerelmi története által. Az élőzenés, szerelemmel átszőtt táncelőadáshoz a kolozsvári Tokos zenekar húzza a talpalávalót, Kocsis Enikő és Fitos Dezső, az előadás Harangozó Gyula-díjas rendező-koreográfusai pedig a környék táncaiból inspirálódva idézik meg a békebeli Nagyváradot.

Csütörtök este 20 órától szintén a színház nagytermében látható a Tóték című Örkény-darab néptáncszínházi feldolgozása, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház előadásában, Györfi Csaba koreográfiájával és rendezésében. „Örkény István abszurd tragikomédiájában rendkívüli szerepet kap az a fajta testiség, amely sokszor a humor, máskor a nyomor és kín forrását jelenti. Táncszínházi előadásunk főként a nonverbalitás eszköztárát használja, szereplői a drámai szövegből jól ismert különleges karakterek testi-lelki kivetülései a térben. A test kifejező ereje, a szerepformálás fizikális lehetőségei, a mimika és a mozdulatok energiája meséli el ezt az örök érvényű történetet sajátos dramaturgiai vonalvezetéssel a néptánc és népzene nyelvén” – írta korábban a darab ismertetőjében az együttes.

Április 22-én, délelőtt 11 órától a Maros Művészegyüttes Ábel című regényfeldolgozását láthatják az érdeklődők: az ifjúsági előadással a Tamási Áron-emlékév előtt is tisztelegnek. A fesztivál második napján, 18 órától a Nagyvárad Táncegyüttes kortárstánc-előadása, az Antigoné látható a nagyváradi Filharmónia Enescu—Bartók termében, amelyet 20 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Ékes Gyergyó című folklórelőadása követ.

A fesztivál harmadik napján, április 23-án, 11 órától az Udvarhely Néptáncműhely gyermekeknek szóló néptáncszínházi előadását, a Világszép nádszálkisasszonyt tekinthetik meg az érdeklődő családok, este 20 órától pedig a Háromszék Táncegyüttes tér vissza Nagyváradra az Átöltözés című produkcióval.

A fesztivál záróestjén, április 24-én, vasárnap, 19 órától a hat fellépő táncegyüttes közös gálaelőadás keretében lép színpadra.

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Bihar Megyei Tanács, valamint szponzorok támogatásával megszervezett XVI. EHTET előadásairól és kiegészítő programjairól részletesebben az ehtet2022.szigligeti.ro weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?