Kinőtte önmagát az Erdélyi Táncháztalálkozó, nem szabnak gátat a megújulásnak

Egy év kihagyás után ismét népzenétől volt hangos Székelyudvarhely, ahol pénteken zenészek és táncosok felvonulásával indult az Erdélyi Táncháztalálkozó, hogy éjszakákba nyúlóan számtalan kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a nagyszámú érdeklődőnek. (A képekre kattintva galéria nyílik. Fotók: Csedő Attila)

„Több, mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó” – ezzel a mottóval tartották meg a hétvégén Székelyudvarhelyen az Erdélyi Táncháztalálkozót, amely az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kaszaj Egyesület és az Udvarhely Néptáncműhely együttműködésével, egy év kihagyás után kínált újra alkalmat az örömzenélésre, önfeledt táncolásra és mulatásra.

A táncháztalálkozó természetesen nemcsak a táncról és zenéről szólt, programjait kirakodóvásárral, kézműves foglalkozásokkal, filmvetítéssel, gyerekelőadásokkal, fotótárlattal egészítették ki. A kétnapos rendezvénysorozat azonban nemcsak ennek köszönhetően nőtte ki saját határait.

„Kinőttük magunkat, túlmentünk a saját társaságunkon, közönségünkön is. Rengeteg olyan személlyel találkoztam, sok személyes ismerőssel is, akik nem táncházasok, nem zenészek, nem szoktak táncolni, nem is biztos, hogy meg akarnak tanulni, de annyira elragadja őket a táncos mulatság hangulata, hogy hajnalig itt ülnek velünk” – fogalmazott Orendi István főszervező, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője. Megjegyezte: az egyetlen apró kellemetlenség az volt, hogy a járványhelyzet szabályozásai miatt a táncnak hajnali két órakor véget kellett vetniük.

Bár a sikeres formulán nem szokás változtatni, a szervezők ígéretei szerint az újításnak nem szabnak majd gátat.

„Ez élő valami, ami folyamatosan változik, és ez így van jól. Az alapstruktúra természetesen marad: felvonulás, vásár, gálaműsor, táncházak, szabadtéren is, de a kínálatot, a tartalmat mindig kell frissítenünk. Idén filmvetítéssel is próbálkoztunk, az Isteni kéz című dokumentumfilmet játszottuk le, olyan sikerrel, hogy akár kétszer is levetíthettük volna. Az ilyesmit persze nem tudjuk előre belőni, de tudunk tanulni belőle” – értékelt Orendi.

Korábban többször is felmerült, hogy a táncháztalálkozó vándorrendezvénnyé alakulhat és majd városról városra viszik, de egyre inkább megerősödést nyer, hogy Székelyudvarhely marad a házigazda.

„A város kedvező földrajzi elhelyezkedése mellett a helyi adottságok is a javunkra válnak, hisz itt 150 méteren belül található művelődési ház, minifocipálya, sportcsarnok, olyan vendéglátóegység, ahol egyszerre akár több táncházat is lehet tartani, és mindez egy park kellős közepén, vagy annak közvetlen  szomszédságában. Idén már csak olyan beszélgetések hangzottak el, hogy véglegesen Udvarhelyen lesz a helyszín” – érvelt Orendi István.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
A Magyar Állami Népi Együttes gálaműsora Zenészek és táncosok vették birtokba a minifocipályát Gyülekezés a Patkóban Körtánc - Kárpát-medence antológia

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?