Több mint ezer táncos ünnepel hétvégén Székelyudvarhelyen

Táncos-muzsikás sétában, hajnalig tartó táncházakban gazdag programmal szervezik meg szeptember 22. és 24. között az Erdélyi Táncháztalálkozót Székelyudvarhelyen, az erdélyi táncházmozgalom 40 éves jubileumára. Soroljuk a részleteket.

Több mint száz zenész, adatközlő, és több mint ezer táncos érkezik hétvégén Székelyudvarhelyre, együtt ünnepelni az erdélyi táncházmozgalom 40. évfordulóján, az idei Erdélyi Táncháztalálkozó keretében. Az esemény széleskörű összefogással jött létre – adta hírül a főszervező, a Hagyományok Háza erdélyi hálózata. Az esemény fővédnöke Kallós Zoltán Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő. A jubileumi esemény nyitánya a szervezők megfogalmazásában a találkozás öröméről szól majd: táncos-muzsikás sétával indul.Az elképzelés szerint a szeptember 22-i látványos felvonuláson táncházasok százai vonulnak zeneszóval Székelyudvarhely fenyédi, szejkefürdői és keresztúri kijáratától a város központjába, a Patkóba. Itt a házigazdákkal együtt rövid mulatságot tartanak, majd a városi sportcsarnokba, a gálaműsor helyszínére indulnak. A gálaműsorban várhatóan száz táncház-zenész és több száz táncos működik közre. Ezt követően az ünnep hajnalig tartó táncházakkal folytatódik három egymáshoz közeli helyszínen.

Mivel szombattól kétnapos gyümölcsfesztivál, valamint kézműves kirakodóvásár is zajlik a városban, a két nap táncházas eseményei is kiköltöznek a szabadtéri színpadra, illetve a vásárba, a szervezők tudatosan törekednek a vásári közösség bevonására. Így szombaton délelőtt gyerekfoglalkozásokkal, tánc- és énektanítással, erdélyi amatőr és hagyományőrző tánccsoportok bemutatkozásával várják az érdeklődőket a Városi Minifocipályán felállított színpadon.

Lesz folkkocsma, valamint az érdeklődők előadásokat hallgathatnak a 40 éve indult kolozsvári-, csíkszeredai-, székelyudvarhelyi- és marosvásárhelyi táncházak történetéről. Helybéli amatőr táncosokkal kiegészülve az Udvarhely Néptáncműhely a sportcsarnokban adja elő 19 órától az Apám tánca című műsort, amit ismét hajnalig tartó táncház követ. Vasárnap pedig a gyerektánccsoportok veszik át a főszerepet a szabadtéri színpadon. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?