Udvarhelyi kézilabda: egyelőre csak másodosztályban gondolkodnak

Szerethető és eredményes kézilabdacsapatot szeretne a székelyudvarhelyi városvezetés, ehhez a helyi költségvetésből biztosítanak mindent: pénzt, fegyvert, paripát, de csak a másodosztályban való szerepléshez. Az élvonalba való feljutást a jelenlegi pénzügyi keretek között felelőtlenségnek tartják, a szintlépés csak akkor jöhet szóba, ha garantált az ehhez szükséges pénzösszeg. Aki szerint Székelyudvarhely ennél többet érdemel, azt szívesen látják a támogatók listáján.

Az udvarhelyi polgármesteri hivatal alintézményeként működve, Városi Sport Klub Székelyudvarhely (VSK) néven indul a hazai bajnokság másodosztályában a Küküllő parti város felnőtt férfi kézilabdacsapata – erről tartott sajtótájékoztatót kedden délben az udvarhelyi városvezetés. Zűrös időszak végére kerül ezzel pont, ugyanis a múlt idényben a VSK elődje, a Szejke SK kiharcolta ugyan a feljutást, ám nemcsak az élvonalban való szerepléshez szükséges pénzkeretet nem sikerült előteremteni, de a csapat jövője is kérdésessé vált.

„Megpróbáltuk megtalálni a lehető legjobb megoldást, hogy az udvarhelyi felnőtt kézilabda fent tudjon maradni, részt vehessen a hazai bajnokságban és továbbra is büszkék lehessünk a teljesítményükre. Bízok abban, hogy ez a megoldás a jövőt tudja biztosítani” – közölte Gálfi Árpád polgármester, hangsúlyozva, hogy a korábbi mottó továbbra is érvényben marad: „Fiataljainkra építünk”.Gálfi Árpád, Pálfi Kinga és Mester Zoltán | Fotó: Csedő Attila

Pálfi Kinga, a sportért (is) felelős alpolgármester elmondta, hogy bár az anyagi stabilitás biztosított, továbbra is igénylik a vállalkozók támogatását, viszont ez már nem a fennmaradást szolgálja, hanem a csapat fejlődését. „Mi azt szeretnénk, hogy legyen egy szerethető és eredményes csapatunk, és úgy látom, hogy ehhez pénz, paripa, fegyver, egyszóval minden adott. Játékosainknak a játék mellett az is a feladatuk, hogy példaképük legyenek azoknak a fiataloknak, akik itt élnek Udvarhelyen, akiknek itt van lehetőségük mozogni, sportolni és továbblépni, hogy ők is láthassák: a sportban is van jövő” – fogalmazott az udvarhelyi alpolgármester.

Mester Zoltán, a VSK igazgatója elmondta, átvették a Szejke SK szakmai stábját, a csapat gerincét pedig továbbra a helyi és székelyföldi sportolók képezik, így próbálva lehetőséget biztosítani „az Udvarhelyről kinőtt ifik számára”. Megtudtuk, hogy egyéves szerződést írtak alá minden játékossal, ami pedig a játékerőt illeti, az elmúlt évekhez hasonló erősségű csapat áll a rajtvonalra, a célkitűzés pedig a másodosztály D csoportjának első két hely valamelyikét elcsípni.

„A költségvetés erősnek számít”

A keddi sajtóeseményen kiderült, hogy egyelőre egy évre terveznek, az idény végigjátszásához pedig 1,3-1,4 millió lejes költségvetéssel számolnak, Mester Zoltán, a VSK igazgatója szerint ez stabil működést biztosít, és viszonylag erős költségvetésnek számít a másodosztályban. Az udvarhelyi városvezetés pályázati úton és közvetlenül összesen 814 ezer lejjel támogatja a csapatot, a tervek szerint a hiányzó részt a vállalkozói támogatásokból egészítik ki.

Elhangzott, hogy az élvonalban való szerepléshez szükséges pénzösszeg a jelenlegi költségvetésük mintegy kétszerese (2,62 millió lej) ez a pénz pedig nem áll a polgármesteri hivatal rendelkezésére. „Abban reménykedünk, hogy ha a vállalkozók látják, hogy a város részéről megvan a stabil működéshez szükséges pénzkeret, akkor csatlakoznak támogatásukkal a programba, és akkor szintet tudunk lépni. De ez egy több éves folyamat” – mondta Mester Zoltán.

Idén áprilisban Novák Károly Eduárd sport- és ifjúsági miniszter udvarhelyi látogatásakor szóba került, hogy az udvarhelyi felnőtt kézilabda megmentése érdekében a sportminisztérium külön klubot alakítana és átvenné az udvarhelyi csapatot, olyan szintre emelve ezt a sportágat, ahol az évekkel ezelőtt volt. Ezzel kapcsolatosan Gálfi Árpád polgármester a kövezőt nyilatkozta: „Idén ez nem volt megvalósítható, így nem tudtunk várni rá. De a jövőt illetően ez is egy lehetőség, jó, ha több forgatókönyvünk van, majd meglátjuk, hogy mi fog kialakulni.”

„Felelőtlenség lenne most feljutni”

Mivel a jelenlegi csapat a múlt idénybelihez képest hasonló játékerőt képvisel és a célkitűzések között a feljutást jelentő helyezés megszerzése is szerepel, újságírói kérdésre szóba került ennek lehetősége is. Ezzel kapcsolatosan Mester Zoltán megjegyezte, hogy a feljutásról csak akkor szeretnének beszélni, ha biztosított az ehhez szükséges anyagi háttér. „Olyan nagy a költségvetési különbség a másodosztály és az élvonal között, hogy felelőtlenség lenne a mostani költségvetésünkkel feljutni a Bölények Ligájába” – közölte a VSK igazgatója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Pálfi Kinga alpolgármester szerint ez nem is egyezik a csapat küldetésével. „A csapatnak a léte elsősorban nem az, hogy a Bölények Ligájában játsszon, ez a csapat ott már nem tud helyt állni, akkor már kell hozni külföldi játékosokat, így más küldetése lesz a csapatnak és nem arról szól, hogy az udvarhelyszéki fiatalokat, a tehetségeket hozza felszínre és tartsa működésben” – fogalmazott az alpolgármester.

Mester Zoltán megjegyezte, hogy feljutás esetén a szabályok értelmében a klubnak külön fiókcsapatot is fenn kell tartania, ami tovább tetézi a kiadásokat. Pálfi Kinga alpolgármester szerint ez azért sem lenne szerencsés, mert így „önmagunk konkurenciája lennénk”. A Maszol kérdésére, hogy mit üzennek azoknak a szurkolóknak, akik szerint Udvarhely többet érdemel, és nem érik be az élvonalnál kevesebbel, tömör választ kaptunk. „Szívesen látjuk őket a támogatói listán” – közölte Pálfi Kinga alpolgármester, megfeledkezve arról, hogy lévén szó a polgármesteri hivatal alintézményéről, minden udvarhelyi adófizető alanyi jogon támogatója a Székelyudvarhelyi VSK-nak.

Kapcsolódók

Kimaradt?