Kézilabda- és kulturális fesztivált szerveznek Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás éve programsorozat egyik kiemelkedő székelyföldi eseményére készül Székelyudvarhely és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ). A Határok nélkül elnevezést kapó esemény-sorozatra több száz kézilabdázó gyermeket várnak a Kárpát-medence határon túli magyarlakta területeiről. A júliusi fesztiválon a kézilabdán lesz a főhangsúly, de színvonalas kulturális és gasztro-programmal is készülnek a szervezők. A Kowalsky meg a Vega nyitja, az Ismerős arcok zárja az eseményt.

Csütörtök délelőtt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban mutatták be az eseményt a sajtó képviselőinek, emellett a sajtótájékoztató zárásaként Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere és Novák András, az MKSZ operatív igazgatója együttműködési megállapodást írtak alá a fesztivál szervezéséről.

A Határok nélkül – Kézilabda és kulturális fesztivált július 9–12. között rendezik, az apropója, hogy a 2020-as esztendő a nemzeti összetartozás éve, a centenáriumi rendezvénysorozathoz csatlakozik az MKSZ – közölték az eseményen a szervezők.

 Novák András, az MKSZ operatív igazgatója izgalmasnak nevezte a szervezést és kiemelte: ez a fesztivál valami más lesz, mint a szakszövetség korábbi nagyrendezvényei. „A kézilabda mellé olyan hívószavak kerülnek, mint a nemzet és a kultúra. Magyarországról minden neves klub, a Győr, a Ferencváros, a Veszprém, a Szeged már csatlakozott, itt lesznek. Ahogy Felvidékről, Délvidékről és Partiumból is érkeznek csapatok. Együtt, a kézilabdán keresztül mutatjuk meg, hogy milyen nagy energiát vagyunk képesek mozgósítani” – mondta Novák András.

A sajtótájékoztatón videócseten kapcsolták Ilyés Ferencet, a székelyudvarhelyi születésű, többszörös magyar válogatott kézilabdázót, aki örömét fejezte ki, hogy szülővárosa ilyen nagyszabású kézilabda-esemény házigazdája lesz. A székelyföldi klasszis megemlítette azt a gálameccset, amelyen egykori válogatottakból, olimpikonokból verbuvált All Star-csapat csap össze a Szejke SK gárdájával. „Olyan kézilabdázók lépnek majd pályára, akiket az udvarhelyiek többsége a képernyőn keresztül évtizedeken át követett, szeretett, szurkolt nekik, nekünk” – fogalmazott Ilyés.

A rendezvény ifjúsági kézilabdatornáján a felvidéki Dunaszerdahely mellett Csallóközaranyos, Délvidékről Ada, valamint Magyarkanizsa és Zenta csapatai szerepelnek. Rajtuk kívül Partiumból Szatmárnémeti, Erdélyből Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Csíkszereda és Zetelaka csapatai csapnak majd össze. A 2006–2007-es korosztályok lány és fiúcsapatai mellett három 2008–2009-es együttes is pályára lép, összesen 450 gyermek, edzőik és kísérőik jönnek Székelyföldre – tudtuk meg Juhász Istvántól, a Magyar Kézilabda Szövetség Sportakadémiai Központjának vezetőjétől. A sportvezető hozzátette: „A Magyar Kézilabda Szövetségben rendszert építünk, felelősséget érezve a határon túli magyarságért is. Közel 3 ezer magyar sportoló, 130 edző dolgozik a határon túli magyar kézilabdázásban. Ezeket a területeket szakmailag szeretnénk megerősíteni, hogy a háttér tovább fejlődjön, és helyben erősödjenek a játékosok. Erre is nagyszerű alkalom a fesztivál”.

„Úgy gondoltuk, hogy a székelyudvarhelyi fesztivál nagyszerűen illeszkedik a nemzeti összetartozás évének programsorozatába” – emelte ki Jakab Árpád, a fesztivál vezető szervezője. „Nem csupán kézilabdáról lesz szó, hanem színvonalas kulturális és gasztro-programmal készülünk, lesz főzőverseny, színházi előadások, kézműves vásár, történeti előadások és kirándulásokat is szervezünk az utánpótlás-játékosoknak” - mondta a főszervező, aki a Maszol érdeklődésére azt is elárulta: szeretnék a fesztivál ideje alatt nagyszabású tematikus kiállításon bemutatni a Kárpát-medence kiemelkedő határon túli kézilabdás műhelyeit, csapatait. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot több egyesülettel és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársaival is, akik szakmai segítséget ígértek a tárlat összeállításához.

Az eseménnyel kapcsolatos hírek, információk, újdonságok elérhetők a fesztivál Facebook-oldalán.

Címlapfotó: Határok nélkül Kézilabda és kulturális fesztivál Facebook oldala / Lőrincz Csaba

Kapcsolódók

Kimaradt?