2021 augusztusára halasztják a Határok nélkül - Kézilabda és kulturális fesztivált

2020. július 9-12. között rendezték volna meg Székelyudvarhelyen a „Határok nélkül” címmel szervezett kézilabda és kulturális fesztivált a Magyar Kézilabda Szövetség és a székelyudvarhelyi önkormányzat szervezésében. A koronavírus-járvány által okozott kényszerű korlátozások és a kialakult helyzet miatt a szervezők úgy döntöttek, idén nyáron nem tartják meg az eseményt, ehelyett 2021 augusztusában pótolnák.

Mint korábban beszámoltunk róla: számos anyaországi és határon túli magyar klub csapatai látogattak volna el a nyár közepén Székelyudvarhelyre. Pályára lépett volna az Ilyés Ferenc által szervezett férfi All Star-válogatott a Szejke SK csapata ellen, ezen kívül gazdag kulturális program színesítette volna a rendezvényt sztárfellépőkkel, a négy nap során főzőversenyre, színházi előadásokra, kézműves vásárra, történeti előadásokra is sor került volna, az anyaországból. Székelyföldről, Partiumból, a Felvidékről és Délvidékről mintegy 300-400, 11-14 év közötti gyermek gyűlt volna össze a nyár közepén a Székelyföld fővárosában.

A Magyar Kézilabda Szövetség eltökélt szándéka a rendezés, a jelenlegi tervek szerint 2021. augusztus 19-22. között, hiszen az összetartozás, mint lelki kapocs óriási távlatokat nyithat a gyerekek számára is, ennek pedig egyik fő eszköze lehet a sport, a jövő évi Szent István nap közös megünneplésével is – közölte csütörtökön kiadott sajtóközleményében az esemény szervezőbizottsága.

„Fájó szívvel mondtunk le az idei megszervezésről, a fesztivált ugyanis a Nemzeti Összetartozás Évének egyik kiemelkedő eseménye lett volna. A fesztivál hívószavai a kézilabdázás, a sport mellett a kultúra, a nemzeti összetartozás is, tehát túlmutat egy egyszerű sportrendezvényen. Nagy álom volt az esemény megrendezése és az álmokról nehezen mond le az ember, így sikerült új időpontot találni a jövő évi megfeszített programsorozatban” – mondta el a Maszol érdeklődésére Jakab Árpád, a fesztivál vezető szervezője.

A főszervező kiemelte: az új időpont azért is örvendetes, mert így augusztus 20-át, Szent István napját közösen ünnepelheti Székelyudvarhely több száz Kárpát-medencei magyarral. Jakab Árpád elmondta: a programokban nem lesz változás, átültetik azokat 2021. augusztus 19 és 22 közé. A fesztivált első napon a Lord és a Kovalsky meg a Vega együttesek koncertjével nyitják meg, a programokat augusztus 20-án a székelyudvarhelyi önkormányzat ünnepi rendezvényei színesítik. A különböző kísérőprogramok mellett természetesen a főszerep a kézilabdáé lesz, az érkező utánpótláscsapatok két helyszínen párhuzamosan játszanak mérkőzéseket, lesz közönségtalálkozó, kézilabda-történeti kiállítás és felnőtt gálamérkőzés is, amelyen olyan játékosok fognak pályára lépni, akiket az erdélyi közönség eddig jórészt csak a televízió-képernyőkön láthatott. A fesztivál záróakkordjaként augusztus 22-én az Ismerős Arcok együttes fog fellépni – tudtuk meg Jakab Árpádtól.

„A székelyudvarhelyi fesztivál nagyszerűen illeszkedett volna a nemzeti összetartozás évének idei programsorozatába, ezért is volt fájó a döntés és rosszul esik kimondani, hogy idén nem kerülhet sor az eseményre” – mondta el Ilyés Ferenc, 229-szeres válogatott, kétszeres olimpiai 4. helyezett kézilabdázó, az MKSZ határon túli magyar kézilabdázásért felelős elnöki megbízottja.

Az eseménnyel kapcsolatos hírek, információk, újdonságok elérhetők a fesztivál honalpján és Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

Kimaradt?