Ificsapattal szerepel a felnőtt bajnokságban a Vasas Femina

A korábbi tervekkel ellentétben megfiatalított, mondhatni ificsapattal indult a hazai női labdarúgó-bajnokság élvonalában a székelyudvarhelyi Vasas Femina. Bajnoki álmairól nem mondott le, de ebben az idényben csak a bennmaradás lehet a reális cél.

Jelentős változáson ment keresztül az első ligában játszó székelyudvarhelyi női labdarúgócsapat, ugyanis a Vasas Feminának rövid idő alatt hét játékosától kellett megválnia. Ketten magyarországi klubokhoz igazoltak, egyikük visszavonult, a többiek pedig a Marosvásárhelyi Ladies színeit fogják képviselni ebben idényben, kölcsönjátékosként vagy végleges átigazolással.

„A jelenlegi költségvetésünk nem elegendő arra, hogy megtartsuk tehetségeinket. Lett volna lehetőség, ha az önkormányzat részéről is megkapjuk azt a támogatást, amit a választások előtt megígértek. Kiemelt sportágként kezelnek, ehhez képes háromszor kisebb összeget kapunk, mint egyes, alsóbb osztályban játszó klubok” – magyarázta László Béla klubelnök.Kislányok, nagy feladatok előtt | A szerző felvételei

Ilyen körülmények között a Vasas Femina nemhogy megerősíteni, de megtartani sem tudta múlt idénybeli keretét, így az a megoldás született, hogy a klub a saját nevelésű, ifjúsági játékosaival töltse fel az élvonalban játszó csapatát és megpróbáljon helytállni, elkerülni a kiesést.

A tavalyi idényhez hasonlóan, a mostaniban is indul a klub fiókcsapata a másodosztályban, a fiatalok előreléptetésével azonban az U17-es bajnokságban már nem tudott külön csapatot nevezni. Az utánpótlásnevelés azonban ugyanúgy folytatódik, a kisebbek az U15-ös, az U13-as és az U11-es bajnokságban küzdenek a bajnoki trófeákért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Át kellett szervezzük a dolgokat, nem mondtunk le a korábbi célkitűzéseinkről, megoldjuk az önkormányzat nélkül is. Aminek örülünk, hogy elindulnak a megyei bajnokságok, az utóbbi másfél évben ezek nagyon hiányoztak, márpedig számunkra igen fontos, hogy tudjuk fiúk ellen játszatni a lányokat” – fejtette ki a László Béla, kihangsúlyozva, hogy a távozások ellenére Vágó Attila vezetőedző maradt a klubnál. „Próbáljuk továbbvinni a projektünket, amit korábban megálmodtunk. Most legalább tudjuk, hogy a támogatásoknál kire számíthatunk és kire nem” – szögezte le a klubelnök.

A legfiatalabb csapat

Az új bajnoki idényt a Vasas Femina a Marovásárhelyi Ladies otthonában kezdte és 7–0-ra győzött, ami bravúros teljesítmény, ha azt nézzük, hogy a pályára lépők udvarhelyiek átlagéletkora nem érte el a 18 évet.

„Sosem küzdött még ilyen fiatal csapat az élvonalban, ez még európai szinten is rekordnak számít” – jegyezte meg Vágó Attila vezetőedző. A remek gólaránynak köszönhetően a csapat pillanatnyilag vezeti a bajnokságot, de ez kissé csalóka helyzet. „Ahhoz, hogy a csúcson is végezzünk, válogatott szintű játékosok kellenek. Sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogy terveztük, és ilyen csikócsapattal nem lehet más célkitűzésünk, mint a bennmaradás elérése” – fogalmazott Vágó.Edzés

A magyarországi szakember 2020 januárjában érkezett a klubhoz azzal a céllal, hogy két éven belül a bajnoki címért szálljon harcba az együttes. „Nem mondtunk le arról az álmunkról, hogy egyszer megnyerjük a román bajnokságot, de ez most tolódik egy kicsit. A mostani fiataljainknak legalább két év kell, hogy beérjenek, ha addigra a jó anyagi körülmények között működő rivális klubokhoz hasonlóan mi is minőségi labdarúgókat tudnánk igazolni, akkor valóra válhat az álom” – mondta a vezetőedző.

Vágó Attila megjegyezte, hogy ilyen fiatal keretre nem lehet túl nagy terheket bízni, ugyanakkor biztos abban, hogy a jelenlegi mezőnyből a Vasas képes lesz négy csapatot megelőzni, ami egyben a bennmaradást jelentené.

„Ha meg tudjuk csípni a rájátszás felsőházát jelentő 6. helyet, az olyan bravúr lenne, mintha a Bajnok Ligájában való indulás jogát harcoltuk volna ki” – fogalmazott.

A Vasas Femina legközelebb szeptember 5-én, vasárnap 11 órától hazai közönség előtt lép pályára, a női labdarúgó-bajnokság második fordulójában a Galaci Universitatea együttesét fogadja.

(Nyitókép forrása: a Vasas Femina Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?