Székelyudvarhelyiek adják az ifi-Eb-re utazó román bowlingválogatott magját

Teljes kerettel készül az ifjúsági Európa-bajnokságra a román bowlingválogatott, a nyolc tagú keretben öt udvarhelyi és egy csíkszeredai játékos szerepel. Bár a meglepetések nem kizártak, a reális cél a középmezőny felső részében végezni. Csütörtökön mutatkoztak be a válogatott keret tagjai.

Fotó: Csedő AttilaCsütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatták be Székelyudvarhelyen a 2021-es ifjúsági Európa-bajnokságra készülő román bowlingválogatott tagjait.

„Kemény két hónapos munka van mögöttünk, eddig még sosem fektettünk ennyi energiát felkészülésbe” - közölte Verzár Lóránt, a kontinenstornára utazó küldöttségnek a vezetője. A Septimia SK bowlingcsapatának alapítója és klubelnöke elmondta, hogy pillanatnyilag Székelyudvarhely és Csíkszereda a hazai bowling-utánpótlás legnagyobb magja, és mivel az elmúlt tíz évben országos szinten „nagyon elfogytak” a gyerekek, már az is nagy eredménynek számít, hogy a válogatott teljes, nyolc tagú kerettel vág neki a megmérettetésnek. A nyolc válogatott játékosból öten udvarhelyiek (Imre Zalán, Málnási Dávid, Verzár Tamás, Soós Dóra, Tóth Nikolett), egy csíkszeredai (Balázs Bécsi Máté), és ketten ploieștiek, utóbbiak éppen tekézésből „konvertálódnak” a bowlingra.

A sajtóeseményen, a Román Bowling Szövetség részéről jelen volt  Marius Piticariu, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, aki elismerően beszélt az udvarhelyi utánpótlásnevelésről, mint mondta az országban még soha, sehol nem sikerült ennyi bábudöntögető gyereket összetoborozni.

Lukács László, Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter kabinetfőnöke azzal egészítette ki az elmondottakat, hogy ami Székelyudvarhelyen történik, az teljes egészében beilleszkedik a most elindított nemzeti sportstratégiának a szellemiségébe, amelynek kulcskérdése a fiatalság sportra nevelése. „Azon dolgozunk, hogy a csapatsportokba fektetett pénz nagyobbik része a jövőben kötelező módon az utánpótlás nevelésére legyen fordítva. Fiatalokban van a jövő, nemcsak a bowlingban, hanem minden egyes sportágban” - szögezte le a kabinetfőnök.

Irány Hollandia!

A 2021-es ifjúsági bowling Európa-bajnokságot szeptember 10-19. között rendezik meg a hollandiai Tilburgban. A kontinenstornán 22 ország sportolói vesznek részt, ez némi visszaesést jelent, mely a járványnak tudható be, korábban ugyanis 24-25 ország szokta képviseltetni magát. „A részvételt tekintve valamivel nagyobb a visszaesés, míg az korábbi viadalokon általában 100 fiú és 60-70 lány szokta összemérni tudását, ezúttal 73 fiú és 46 lány indul harcba az érmekért” - tudatta Verzár Lóránt. Hozzátette, hogy a román válogatott bővített keretét az országos bajnokság dobogós csapatai adták, ebből válogatták ki az a 4-4 fiút és lányt, akik Romániát fogják képviselni a viadalon.

Karamán Géza, profi bowlingedző, az ifi válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy a kitűzött cél a középmezőny felső részében végezni. Ha pedig egy-két játékos a döntő szakaszba jut, az már nagy eredménynek számít. „Nagy álmok nincsenek, tudjuk hol a helyünk” - tudatta a kapitány, kihangsúlyozva, hogy nehéz felvenni a versenyt az északi országokkal, ahol a bowling iskolai tananyag, és ahol több ezer játékos közül választják ki a kerettagokat. A szakember reméli, hogy a játékosaink tudják hozni azt a szintet, amit itthon szoktak produkálni, és tisztes helytállást vár el a fiataloktól. „A rutin és a pillanatnyi forma nyom a legtöbbet a latban, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy a versenyfeszültség a versenyzők 80 százalékánál visszahúzza a teljesítményt. Nem nagy gallérral megyünk oda, nem most fogjuk megváltani a világot, bár meglepetést bárki bármikor szolgáltathat” - szögezte le Karamán Géza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?