Székelyudvarhely: a tatárjárásról tartanak konferenciát

A tatár világbirodalommal szemben címmel tart nemzetközi konferenciát augusztus 6-7-én Székelyudvarhelyen a Magyarságkutató Intézet (MKI). A pénteken reggel 9 órakor kezdődő eseménysorozatnak a városháza Szent István terme biztosít helyet.

Három ország számos kutatóhelyéről érkező 22 kutatója tart előadást augusztus 6-7-én Székelyudvarhelyen, ahol A tatár világbirodalommal szemben címmel nemzetközi konferenciát tart a Magyarságkutató Intézet. Az eseményt – amelynek a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Szent István terme biztosít helyet – péntek reggel 9 órakor Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének videóüzenete és Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármesterének köszöntője után Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc alapítvány alapítója nyitja meg.Munkamegbeszélés előzte meg a konferenciát | Fotó: MKI

Az eseményt szervező Magyarságkutató Intézet képviselőit, Horváth-Lugossy Gábor főigazgatót, Vizi László Tamás tudományos főigazgató-helyettest és Sashalmi-Fekete Tamást, az intézet erdélyi történész munkatársát csütörtökön munkamegbeszélésen fogadta Gálfi Árpád polgármester és Pálfi Kinga alpolgármester.

A találkozón az udvarhelyi polgármester örömét fejezte ki, hogy a 2019-es pápalátogatás után ismét a városban tart előadásokat a Magyarságkutató Intézet, Horváth-Lugossy Gábor pedig elmondta: sokadjára járnak a városban, mindig szeretettel érkeznek. A kétnapos konferencia a következő témaköröket járja körül: Erdély és a Székelyföld a tatárjárás idején, a székely-tatár viszony, a tatárjárás történeti, régészeti összefüggései; a tatárjárás pusztításai, annak következményei.

„Idén lesz a muhi csatának a 780. évfordulója, és mivel Közép-Európában és a mongol birodalom történetében is fontos szerepet játszik ez a csata és a csatát követően kibontakozó nemzetközi helyzet, úgy gondoltuk, hogy ideje lenne erre megemlékezni, erre felfűzni azokat az új tudományos eredményeket, melyek jelen pillanatban is zajlanak, úgy véltük, hogy ezek az eredmények muszáj, hogy a nagyközönség elé kerüljenek” – közölte a Maszollal Sashalmi-Fekete Tamás történész.

A szervezők ígérete szerint különösen érdekesnek ígérkeznek azok az előadások, amelyek mongol szemszögből mutatják be a tatárok európai hadjáratát, valamint a Magyar Királyságból történő kivonulásuk okait. De választ keresnek többek közt olyan kérdésekre is, hogy három nagy tatár betörési hullám ellenére miért is nem sikerült a mongol világbirodalomnak maga alá gyűrnie a Magyar Királyságot. Külön szekció foglalkozik a kunok és a tatárok viszonyával, a korabeli kun viselettel és fegyverzettel.

A Magyarságkutató Intézet – ígérete szerint – internetes oldalain folyamatosan tájékoztat képes és szöveges tudósítások formájában, de később az elhangzott előadások is felkerülnek az intézet YouTube-csatornájára. Nagyszámú érdeklődés esetén a városháza udvarán is hallhatók lesznek az előadások.

Kapcsolódók

Kimaradt?