banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Jelentős fejlesztéseket folytat Székelyudvarhelyen a református egyház

A jövőt jelentő fiatalokkal való törődést és foglalkozást tartja szem előtt a református egyház azokkal a fejlesztésekkel, ingatlanvásárlásokkal, amelyeket a múltban eszközölt és a jövőben tervez Székelyudvarhelyen – hangzott el azon a sajtóeseményen, amelyet Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke tartott a székely iskolavárosban.

Jelentős székelyudvarhelyi beruházásokról számolt be a csütörtökön, Székelyudvarhelyen megtartott sajtótájékoztatóján Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Az egyházi vezető elmondta, hogy a református egyház a reformáció óta támogatta az anyanyelvű oktatást, sőt iskolákat működtetett és hozott létre, és ma sem tehet másként.

„A jövőre gondolva ma sem lehet fontosabb dolgunk, mint a gyermekeinkkel, az ifjakkal való törődés és foglalkozás. Minden, amit befektetni készülünk vagy átadunk a városnak, az mind az ifjúsággal és az iskolával kapcsolatos. A várost nem gazdasági vagy egyéb területen kívánjuk segíteni, hanem abban, hogy megőrizze, megtarthassa iskoláit és újakat alapíthasson” - fogalmazott Kató Béla.

A sajtóeseményen elhangzott, hogy elsőként a Márton Áron tér 6. szám alatti saroképületet adják át. A kollégium korábbi tulajdonát képező ingatlanban Bunta Levente polgármestersége idején öregotthont szerettek volna működtetni, ám ez a terv meghiúsult. A mai elvárásoknak megfelelően felújított épületben a székelyudvarhelyi egyházmegyei hivatal, kiadó irodahelyiségek, kollégiumi tanári lakások kapnak helyet, emellett külön részt szánnak a Diakónia Keresztény Alapítvány székelyudvarhelyi fiókszervezete számára, idősgondozásra.

Költözik a diákotthon, épül a tornacsarnok

Megoldódni látszik az erdélyi magyar vakiskola ügye, az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület (EMLE) idén februárban tűzte ki célul, hogy a látássérült gyermekeknek magyar tannyelvű iskolát, az erdélyi magyar ajkú látássérült személyek számára pedig rehabilitációs központot hozzon létre, e célból fordult támogatásért a református egyházhoz.

A majdani Református Kollégium egyik új épületének látványterve

Az egyházkerület a közelmúltban megvásárolta az Ikos Conf készruhagyár két ingatlanját, és átadta használatra a látássérültek egyesületének.

Költözni készül a református diákotthon, az egyházkerület épp a sajtóesemény napján írta alá az előszerződést a Kossuth Lajos utcai Európa Hotel megvételéről, a tervek szerint a jövő tanévtől ebben fog működni a diákszálló.

A volt szálloda mögött pedig nagyszabású építkezési munkálatok zajlanak, ide tervezték a Református Kollégium új épületét, amely elkészülte után egy tornacsarnoknak, tíz iskolaosztálynak és egy napközinek biztosít otthont.

Gálfi Árpád és Kató Béla | Fotó: Csedő Attila

„A reformáció 500. évfordulóján kaptunk nagyobb támogatást az egyházunk részére, ekkor pályáztuk meg ezeket a fejlesztéseket, de sajnos a bürokrácia miatt három évbe telt, amíg eljutottunk az első kapavágásig. Hiszem azt, hogy nem tart három évig az építkezés, garanciáim vannak, hogy sokkal hamarabb végeznek a munkával” - közölte a püspök.

Gálfit nem hagyhatták ki

A tájékoztatóra meghívást kapott Gálfi Árpád polgármester is, akit, „mint annak a városnak a vezetőjét, amelyben a beruházások történnek, nem hagyhatták ki az eseményből.” A városvezető köszönetet mondott az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének, amiért Székelyudvarhelyt választották, továbbá köszönetét és háláját tolmácsolta a magyar kormánynak is, amely támogatása nélkül ezek a beruházások nem valósulhatnának meg.

„Büszkék kell legyünk, hogy ezek a beruházások itt történnek meg”  fogalmazott Gálfi Árpád.

A városvezető rövid beszédét Kató Béla püspök egy saját történettel egészítette ki, még abból az időkből, amikor a háromszéki Illyefalván szolgált lelkészként, ahol egyházi forrásokból sikerült egy orvosi központot felépíteniük. Ennek átadásán a település polgármestere hangsúlyozta, hogy ők a tiszteletes urat semmivel sem segítették, de nem is akadályozták.

„Köszönöm a polgármesternek a megelőlegezett szándékot és segítséget, ennek már vannak jelei” – mondta a püspök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?