Színjátszás, néptánc, bibliaismeret, kézművesség: széles a táborok kínálata Szilágyságban is

A vakáció idején sem unatkozhatnak a szilágysági fiatalok, számos tábor és program várja és várta a kikapcsolódni vágyókat. Ezek nagy segítséget jelentenek a nyáron is dolgozni kényszerülő szülőknek, hiszen ha csak néhány napra is, de tudják, hogy a gyermekük biztonságos környezetben, értékekkel gazdagodva tölti a nyarat.  

Alig ért véget az idei iskolai év, június 20–26. között élményekben gazdag hitépítő és közösségformáló gyermektábort szervezett a szilágynagyfalui református egyház.

„A Bánffy-kastély udvarán minden nap 130-150 résztvevő sereglett össze, oktatók, szervezők és természetesen a lelkes gyermeksereg. Hétfőtől csütörtökig minden délelőtt egy-egy bibliai történettel ismerkedtek meg a gyermekek, majd az ehhez kapcsolódó énekeket és aranymondásokat tanulták meg. Rövid szünet után kézimunka és sok-sok játék várt rájuk. A délutáni programok között Tereptudás-játék, sport- és ügyességi versenyek szórakoztatták a gyermekeket. Pénteken kirándulni indultunk, a 150 résztvevővel Jázon, a hűs patak partján és csodás erdő szélén táboroztunk le. Vasárnap délután ünnepi istentiszteleten zártuk a gyermektábort, amelyen bemutathattuk a szülőknek, nagyszülőknek és a gyülekezetnek mindazt, amit a hét folyamán tanultunk és készítettünk” – számolt be Szőnyi Levente helyi lelkész.

A Barabás tábor | Fotó: Facebook

„Mi lesz a gyerekkel nyáron?” – kérdezik egymástól riadtan a szülők, ha beköszönt a vakáció, majd heves szervezésbe és gondolkodásba kezdenek, ami gyakran idegeskedéssel, kudarcélménnyel párosul. Hogy a szülők helyzetét megkönnyíthessük, borajánló sorozatot indítottunk, amelyben összegyűjtjük, hogy az erdélyi megyékben milyen nappali foglalkoztatókat és ottalvós táborokat hirdetnek, mennyibe kerül ezek részvételi díja, és milyen tevékenységeket kínálnak.

A Zilahi Magyar Baptista Gyülekezet szervezésében június 13-án 10. alkalommal találkozott a Szilágysági Barnabás Csoport a Hargita Keresztény Táborban. Krasznáról, Sarmaságról, Szilágyballáról, Perecsenből, Varsolcról és Zilahról hajdan a szülők azért fogtak össze, hogy sérült gyermekeiknek fejlesztési lehetőségeket keressenek, így alakult meg a csoport és többek között a táborozási lehetőség is, ahol az évek során sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodhattak mind a sérültek, mind gondozóik is. A 30-40 fős csapatnak lehetősége nyílt énekzenei fejlesztésre, mozgásos játékokra és kézügyességet fejlesztő tevékenységekre, szerepjátékokra, sok-sok éneklésre és vidámságra, amely által feltöltődött a szív és a lélek.

Július 13–22. között a Kincskereső gyergyói keresztyén táborban vehetnek részt a III–V. osztályos gyermekek a Zilahi Magyar Baptista Gyülekezet szervezésében, ugyanakkor a már megszokott hidalmási egyházi tábor sem marad el idén.

XIX. Zsibai tábor

A múlt héten elkezdődött a szilágycsehi Zsibai tábor, amelynek a nagy érdeklődés miatt az idén két altábora van. A színjátszó altábor június 25. és július 1. között zajlott, a néptánc altábor július 9–15. között lesz. Bodea György, a színjátszó altábor vezetője, szervezője, atyja elmondta, a Zsibai tábor elnevezése a zsibai legényesből származik, miszerint addig kell járni a táncot, míg el nem zsibbad a lábad. A tábor egyedülállóan foglalkozik a szilágysági tánc gyűjtésével, oktatásával (kezdő és haladó szinten), őrzésével, valamint a színjátszással. Céljuk a nemzeti kultúra ápolása, az erdélyi és szilágysági népzene, néptánc, népdalok, népi mesterségek bemutatása, megszerettetése a fiatalokkal, a diákszínjátszás népszerűsítése.

A Zsibai színjátszó tábor | Fotó: Facebook

A színjátszó altáborában, erdélyi és magyarországi iskolák diákjai vesznek részt, a közös tevékenységeken megfelelő légzéstechnikát, beszédtechnikát sajátítanak el, de szövegelemzés, szövegmondás, lazító gyakorlatok, csapatjátékok, közösségfejlesztő tréningek, színházi videós előadások elemzése, megbeszélése is szerepel a programok között. Oktatójuk a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának a képviselője, Varga Sándor színművész. A múlt héten Háy János Völgyhíd című darabjának előadására készültek, amely azoknak szól, akik túl akarják élni a felnőttek rémuralmát és azoknak, akik túlélték és felnőttek lettek. A bemutatót a tábor utolsó napján tartják.

A szintén egyhetes néptánc altábor célja a nemzeti kultúra ápolása, az erdélyi és szilágysági népzene, néptánc, népdalok, népi mesterségek bemutatása, megszerettetése a fiatalokkal. A táborban erősödik a közösségi érzés a nagy földrajzi távolságok ellenére, a diákok bemutatják egymásnak hagyományaikat, ezért is van táboruknak hagyományőrző jellege, a résztvevők a néptánc-oktatóktól szakmai tanácsokat kapva jobb táncokat tudnak összeállítani, megismerve egymás népdalait, néptáncait.

Lehetőséget nyújt a hagyományok, népi mesterségek megismerésére, a népi játékok jelenléte a táborban lehetőséget ad ezek gyakorlására, valamint kölcsönösen megismerik Erdély kultúráját. A táborban a táncos kedvű fiatalok szilágysági táncokat tanulnak (külső és belső lábas) helyi zenészek közreműködésével, esténként táncház, tábortűz várja őket, megismerkednek a tövisháti népszokásokkal a helyi adatközlők segítségével, szilágysági népdalokat tanulnak, népi kézműves foglalkozásokon vesznek részt: bőrözés, korongozás, üvegfestés, bogozás, kosárfonás.

13. Krasznai Diákszínjátszó Tábor

Július 11–17. között szervezik meg a szilágysági Csizér településen a 13. Krasznai Diákszínjátszó Tábort, amelynek egyik legnagyobb erőssége, hogy a krasznai magyar diákok abban az egy hétben nemcsak egy színházba illő produkciót raknak össze az oktatók segítségével, hanem összerázódnak, összecsiszolódnak, és az improvizációs gyakorlatokkal olyan tudást is elsajátíthatnak, amit bárhol, bármikor fel tudnak használni. Az interaktív programoktól és nevetéstől színes egyhetes táborban a Tinikomédiások krasznai színjátszó csoportja több jelenetet is elsajátít, a tábort záró gálán Tasnádi István Világjobbítók című darabját adják elő – mondta Ozsváth Ilona, a Tinikomédiások vezetője.

Idén is megtartották Szilágysomlyón a citeratábort

Citeratábor Szilágysomlyón | Fotó: Facebook

A szilágysomlyói Magyar Házban az idén is megrendezték a XIV. Szederinda citeratábort. „Kicsik, nagyok egyaránt gyakoroltak, pengettek, énekeltek délelőtt, délután fáradhatatlanul. A nagy szederindásoknak még egy kis délutáni-esti ráadás is belefért a szilágybagosi Birtalan József adatközlő énekes-zenész meglátogatásával. A járvány okozta zavaros és nehéz helyzet után nagy szükség erre az intenzív gyakorlásra, és hogy mennyire eredményes volt, arról már a szerdai kis bemutató alkalmával jelen lévő szülők, rokonok, érdeklődők is meggyőződhettek” – ismertette Széman Rózsa, táborszervező.

Nappali foglalkozások kisiskolásoknak

Sarmaságon néhány év kihagyás után hetente háromszor a helyi kultúrközpontban (kastélyban) újra vakációs foglalkozásokat tartanak július 5-től. Az előző alkalmaktól eltérően idén két korcsoport számára szerveznek programokat, kedden és csütörtökön a 6–12, pénteken a 3–5 évesek számára, ez utóbbiakkal kísérőt is várnak. A szervezők interaktív és tanítójellegű foglalkozásokat tartanak, és arra törekednek, hogy lekössék a gyerekek figyelmét a nyár folyamán. A találkozókon lesz gyermekfoglalkozás, arcfestés, kincskeresés a természetben, meseolvasás, bábozás, kenyérsütés, újrahasznosítás, sporttevékenységek, csapatépítő társasjátékok – ismertette Székely Anetta.

Haramosan kezdődik a sarmasági napközis tábor | Fotó: Facebook

Brillián suli, nyári iskola címmel július 18–29. között Ippen és Szilágyzoványon húsz-húsz kisiskolásnak naponta 9–13 óra között foglalkozásokat tartanak a kisiskolában. Fazakas Mária szervező elmondta, lesz meseolvasás, mesefeldolgozás, írásfeladatok, matematika, tudomány, beszélgetések, környezettanulmányozás, kézműves foglalkozások. Két kirándulással is készülnek, 20-án vonattal Margittára, 28-án Tuszára, a Berettyó forrásához viszik a jelentkezőket. A program zökkenőmentes lebonyolításában önkéntes diákok, egyetemisták segítenek a pedagógusoknak.

Idén is fesztiváloznak a fiatalok

A SZIT elnöke, Katona Ibolya elmondta, az idén is megtartják augusztus 12–14. között a Youth Festet, július 16-án filmes estet szerveznek a fiataloknak a varsolci tónál, ugyanakkor nagy lendülettel készülnek a későbbi programokra, július 8-ig adománygyűjtést tartanak a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthonnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?