A PulzArt összművészeti fesztivállal zárul az idei fesztiválszezon Sepsiszentgyörgyön

A PulzArt kortárs művészeti fesztivál zárja idén a sepsiszentgyörgyi fesztiválszezont. Két év kényszerszünet után idén október 13 és 16 között szervezik az eseményt, amely a kortárs művészeteknek és újfajta találkozásoknak biztosít teret.

„Idén öt fesztivált tartottunk a városban és a PulzArt az évadzáró hatodik fesztiválja a városnak, amely megszólítja az aktív művészetkedvelő közösséget, amelynek kevés dedikált találkozási lehetősége volt ebben az évben” – fogalmazta meg Vargha Fruzsina alpolgármester.

Vargha Fruzsina alpolgármester | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Knop Ildikó, a PulzArt főszervezője szerint a fesztivál színes programkínálatát többek között brit, francia, német, belga, magyar, horvát és iráni művészek, előadók és alkotások biztosítják, amelyek széles közönséget szólítanak meg a gyerekektől egészen a szakmai közösségekig. Knop Ildikó szerint a két év szünet időt adott arra, hogy átgondolják és újraértelmezzék a fesztivált. A PulzArt idei címszava a „reinvent” vagyis az újraértelmezés. Ehhez kerestek a nemzetközi színtérről olyan alkotásokat, amelyek újfajta megközelítésben értelmezik a saját műfajukat. A sepsiszentgyörgyi kortárs művészeti fesztivál 5 kategóriában kínál programot, így lesznek koncertek, színházi előadások, irodalom, műhelyfoglalkozások és köztéri események.

A hétfői sajtótájékoztatón a szervezők bejelentették, hogy a zenei előadások sorát és a PulzArt fesztivált a Fazer müncheni jazz-zenekar nyitja, míg a zárókoncert a Noya Rao brit elektronikus soul zenét játszó együttes lesz. Esténként elektronikus zenei produkciók lesznek a Zamat kávézóban, ahol fellép a Franciaországból érkező Hugo Kant, a horvátországi Egoless live act és számos helyi előadó. A fesztivál hangsúlyosan jelen lesz Sepsiszentgyörgy közterein is: mintákkal díszítik a Csipike óvoda homlokzatát, de az Erzsébet Park bejáratánál aszfaltrajzot szerveznek, illetve sötétedés után nagyszabású fényinstallációval készülnek, amely által a városközpont interaktív játszótérré válik.

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A PulzArt idei kiadásának irodalmi meghívottai magyarországi és romániai szerzők: Szvoren Edina író a közönségtalálkozó mellett iskolai osztályokat is meglátogat, itt lesz Jászberényi Sándor író, haditudósító, de Vasile Ernu íróval is lesz lehetőség találkozni. A színházi élményt gyerekeknek és felnőtteknek szóló bábelőadások és előadások egyaránt garantálják. A Spaced és a gyerekeknek is szóló Beached című félórás mikroelőadásokon például tíz személy vehet részt, amelyek a brit Strangeface Theatre Company előadásában több alkalommal lesznek műsoron. Az After All Springville című darab pedig Miet Warlop belga művész egy önmagát újraértelmező előadása, amely egy nevetségesen abszurd, de nagyon is valóságos társadalom mindennapjait dolgozza fel.

Knop Ildikó, a pulzArt főszervezője | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Az idei fesztiválon négy műhelyfoglalkozás nyújt tudást és élményt a résztvevőknek. A színházi közeget célozza a Worbla Mask Making Workshop, amelynek keretében maszkok készülnek. A többi műhely kísérletezésre, újrahasznosításra hívja a közönséget. A reInvent Symbols textilműhelyen Jánosi Ágnes Anikó ruhatervező vezetésével különböző len alapú textilekre nyomtatnak szimbólumokat linómetszetek segítségével. A Lego Challenge – kreatív Lego-műhelyre a Young Engineers Afterschool vezetésével kicsiket és nagyokat is egyaránt várnak, hogy lego elemekből készítsenek különböző tárgyakat. A Reborn plastic műhelyen pedig művészeti alkotások születnek a helyben újrahasznosított műanyagból.

A PulzArt előadásaira szeptember 26-tól, hétfőtől indul a jegyértékesítés a Városi Jegyirodában, illetve online a www.eventim.ro oldalon. Ugyanakkor önkéntesek jelentkezését is várják, akik segítenek a fesztivál szervezésében és lebonyolításában.

Kapcsolódók

Kimaradt?