Megindító filmmel startolt el a Filmtettfeszt Kolozsváron

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája nyitotta meg a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 22. kiadását szerda este a kolozsvári Győzelem moziban. A film a nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel egy érettségi előtt álló, nehéz családi körülmények között élő tinédzser lány szemszögéből. Zsófi, a főhős, miután teherbe esik, úgy dönt, hogy örökbe adja kislányát, a jogszabály értelmében pedig hat hét áll rendelkezésére, hogy meggondolja magát. A film ezt a hat hetet mutatja be sokkoló őszinteséggel, nem véletlenül, hiszen a filmforgatást komoly kutatómunka előzte meg.

Szarajevó, Miskolc és Varsó után Kolozsvárra érkezett Szakonyi Noémi Veronika forgatókönyvíró-rendezője filmje. A vetítés után a közönségnek lehetősége volt kérdezni a rendező mellett forgatókönyvíró társától, Vincze Mátétól, valamint a főszereplőtől is, Román Katalintól.

Van igény a közös filmnézésre

A vetítés előtt Zágoni Bálint főszervező beszédében elmondta, nagy öröm számukra, hogy már „nem kell távolságtartó cédulákat ragasztani minden második moziszékre”, így sokkal nyugodtabb körülmények között tudtak készülni a fesztiválnak az idei kiadására. Úgy vélte, az elmúlt két év sok mindent megváltoztatott, és sokáig úgy tűnt, hogy a kikapcsolódás, a szórakozás egyre inkább az otthon kényelmében, biztonságában történik meg, és az egyre gyarapodó streaming szolgáltatók kínálatából való mazsolázást jelenti.

Zágoni Bálint | Fotók: a szerző felvételei

 „Ez egyirányú, visszafordíthatatlan folyamatnak tűnt, többen már temették is a mozit, és általában a közösségi filmnézést. Azonban az elmúlt hónapok trendjei mintha rácáfoltak volna erre. Azt látjuk, ha a járványnak a veszélye nincsen jelen, akkor igenis van igény a közös filmnézésre, az alkotókkal való találkozásra, a vetítéseket követő beszélgetésekre” – hangsúlyozta.

Buzogány Klára főszervező hozzátette, a Filmtettfeszt mögött kis csapat áll, ám annál határozottabbak, mégpedig abban, hogy filmeket akarnak elhozni az erdélyi mozikba, méghozzá „jó és elsősorban új magyar filmeket”. Ismertette, az idei fesztiválon tíz friss magyar filmet lehet megnézni Kolozsváron a Győzelem és a Művész moziban, de három dokumentumfilmet is vetítenek, ugyanakkor több kisjátékfilmet is elhoztak, és persze a Filmgalopp, vagyis az erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenyének alkotásait is vetítik. A Filmgaloppra nevező alkotásokat moziban és online is meg lehet nézni, a közönségszavazás online zajlik csütörtök éjfélig.

A magyar filmtörténet mesterművei Kolozsváron

A szervező elárulta, Kolozsváron 25 vetítés lesz, és tíz közönségtalálkozóra lehet beülni, de nem maradhattak el idén sem a gyerekprogramok, lesz egy különleges magyar népmesés vetítés jazzel megfűszerezve. A fesztivál szakmai része idén két mesterkurzusból áll: Kolozsvárra érkezik Csupó Gábor és Gazdag Gyula, akik saját tapasztalataik alapján fognak mesélni a filmkészítésről.

Buzogány Klára

Zágoni Bálint hozzátette, az új filmek mellett olyan klasszikusokat, a magyar filmtörténet mesterműveit is elhozták a fesztiválra, amelyek talán nem annyira ismertek vagy divatosak, de sokszor katartikusabb élményt tudnak nyújtani egy új, sikeres vígjátéknál. Idén négy ilyen filmet lehet megtekinteni a Magyar Filmarchívumnak köszönhetően felújított állapotban.

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjének felkonferálásaként Zágoni még elmondta: nagy öröm számukra, hogy ez lehet a fesztivál nyitófilmje, bár az előző évek hagyományát megszakítva nem olyan filmről van szó, amelynek erdélyi alkotói vagy vonatkozása lenne, de úgy gondolják, „bátor témaválasztása” és „nagyon igényesen kivitelezése” méltóvá teszi, „nem véletlenül nyerte el” ezelőtt két héttel a legnagyobb magyarországi filmfesztiválnak, a CineFestnek a nagydíját.

Vezessék vissza a tanfolyamot az örökbefogadáskor

A filmvetítését követően a közönségnek lehetősége volt a rendező mellett a forgatókönyvíró-társtól és a főszereplőtől is kérdezni. A legtöbben a főszereplőtől, Román Katalintól kérdeztek, akinek játéka mindenkiben mély nyomot hagyott. A közönség olyasmire volt kíváncsi, mint hogy hogyan építette fel karakterét, mennyire volt nehéz belehelyezkednie a fiatal lány történetébe, változott-e benne valami az anyaság kapcsán a film hatására, mit szóltak szülei, amikor meglátták a filmvásznon, illetve, hogy hogyan tanult meg pingpongozni, a filmben ugyanis a főhős pingpong-bajnoknak készül. A színésznő elmondta, sok közös dolgot fedezett fel önmagában és karakterében, ezekből próbált építkezni, és rengeteg segítséget kapott kívülről is, terhesség előtt álló fiatal nőkkel beszélgetett, így mentálisan is tudott készülni szerepére.  

A közönségtalálkozón a rendező azt is elmesélte, miért lett végül fikciós játékfilm az eredetileg dokumentumfilmnek induló Hat hétből. Szakonyi Noémi Veronika elmondta, forgatókönyvíró társával, Vincze Mátéval mindketten dokumentumfilm-rendező szakon végeztek, ezért rögtön a dokumentumfilm műfajában gondolkodtak, ám ahogy elmélyedtek a témában és egyre több érintettel beszélgettek, azt érezték, hogy nem tudnának elég közel menni hozzájuk, és nem szeretnék őket stressznek sem kitenni, így a kutatásaikra alapozva írták meg a történetet. Vincze Máté hozzátette, civil szervezetek segítségével vették fel a kapcsolatot örökbefogadókkal és örökbeadókkal, akikkel interjúkat készítettek, ezek adják a film alapját.

Forrás: filmtettfeszt.ro

A rendező emellett kiemelte, egy dolgot nagyon szeretnének elérni a filmmel, hogy a Magyarországon tavaly megszüntetett kötelező tanfolyamot visszavezessék az örökbefogadás esetében. „Nagyon szeretnénk, hogyha az örökbefogadó szülők el tudnák végezni ezt a tanfolyamot kötelező jelleggel. Ezzel kapcsolatban a civil szervezetek mellett állunk, és szeretnénk, hogyha a film ezen egy picit tudna változtatni” – szögezte le.

A nyitófilmet Fazekas Máté Kilakoltatás című keserédes vígjátéka követte: a szatirikus hangvételű filmben egy fiatal és elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló néni feszül egymásnak. A fesztivál kolozsvári rendezvényei csütörtöktől párhuzamosan zajlanak a Győzelem és a Művész moziban, a vetítések ingyenesek, a 0 lej értékű jegyek a mozipénztáraknál válthatók. A vetítések a Filmtettfeszt első hétvégéjén kilenc másik városban zajlanak nagyjából párhuzamosan, ugyanakkor jövő hétvégén szintén kilenc további helyszínen folytatódnak. A részletes program ITT érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?